10 Δεκ 2023

Τι θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πίεζε για πιο άμεσες και κατοχυρωμένες λύσεις για παροχή γρήγορης βίζας σε Τούρκους πολίτες εκτός των προσωρινών λύσεων που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες και έληξαν.
Η δυσκολία να κλείσει η συμφωνία για την ταχεία χορήγηση βίζας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, ξεκινούσε και τελείωνε στις Βρυξέλλες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πίεζε για πιο άμεσες και κατοχυρωμένες λύσεις για παροχή γρήγορης βίζας σε Τούρκους πολίτες εκτός των προσωρινών λύσεων που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες και έληξαν.

Δύο ήταν οι βασικές δυσκολίες για την αθρόα άφιξη Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά: οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και δευτερευόντως το κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σκέφτεται να μειώσει το κόστος της έκδοσης προσωρινής βίζας στα 60 ευρώ ενώ θα υπάρξουν πλήθος ειδικών εκπτώσεων με χαμηλότερες τιμές για παιδιά, ομαδικές εκδόσεις, φοιτητές, ειδικές κατηγορίες κ.α.


Πως εκδίδεται η βίζα-εξπρές


Το βασικό όμως πρόβλημα ήταν οι μεγάλες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όταν ολοκληρωθούν τα νομικά βήματα της συμφωνίας, οι Τούρκοι που θα θέλουν να επισκεφτούν την Λήμνο, τη Λέσβο, την Χίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, το Καστελόριζο, την Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και τη Κω χωρίς να χρειάζεται να πάνε στα ελληνικά προξενεία στην Άγκυρα ή την Σμύρνη και μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες πχ συνεντεύξεις να βγάλουν τη βίζα Σένγκεν για την Ελλάδα. Πλέον, κατευθείαν θα παίρνουν το σκάφος για τα ελληνικά νησιά και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού θα βγάζουν από τον Έλληνα αστυνομικό την 7ημερη βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας.


Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που θα μπαίνει πάνω στο διαβατήριο και ο Τούρκος επισκέπτης δεν θα μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού σε χώρα Σένγκεν. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της εξαίρεσης από την ζώνη Σενγκεν των 10 νησιών του Αιγαίου αποτελεί την μοναδική εξαίρεση που έχει αποφασιστεί στον θεσμό αυτό. Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο, δίνοντας μεγάλες προοπτικές στην νησιωτική οικονομία κυρίως των μικρότερων νησιών αλλά και των νησιών που “χτυπήθηκαν” από την προσφυγική κρίση.

Η Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών, των πολεμικών συρράξεων αλλά και του νέο κύματος ενίσχυσης της ακροδεξιάς έβλεπε αρχικά αρνητικά την εξέλιξη αυτή καθώς οι Τούρκοι πολίτες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες που αιτείται άσυλο στην Ευρώπη. Βασικό αγκάθι στην συμφωνία ήταν οι φόβοι των Ευρωπαίων ότι η συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας θα οδηγήσει σε μαζικές αιτήσεις ασύλου Τούρκων και προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να πάνε Τούρκοι πολίτες προς την Ευρώπη πιο εύκολα.

Για αυτό και ήδη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωσταντίνου Μουζτούρη συζήτησαν ένα πρώτο σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας των πυλών εισόδου των νησιών, σε αεροδρόμια και λιμάνια. Μήνας κλειδί φαίνεται πως είναι ο Φεβρουάριος για την ενίσχυση της αστυνόμευσης των νησιών, ώστε η συμφωνία να λάβει σάρκα και οστά.

Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα

Νησιά όπως η Λέσβος, γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη της αύξησης των Τούρκων τουριστών. Εξάλλου, στα δύσκολα χρόνια της προσφυγικής κρίσης και με τις μεγάλες ακυρώσεις που βίωσε το νησί, οι Τούρκοι επισκέπτες ήταν το βασικό στήριγμα της τοπικής κοινωνίας.Κύριο ζήτημα είναι ότι η έκδοση της βίζας δεν αφορά μόνο την θερινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, το προφίλ του Τούρκου επισκέπτη φανερώνει ότι ταξιδεύει με την ίδια συχνότητα όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ η εγγύτητα με τα ελληνικά νησιά μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα και στις “νεκρές” τουριστικές περιόδους ή να ενισχύσει τα νησιά με πολύ “δαπανηρά” διήμερα και τριήμερα.

“Ο Τούρκος επισκέπτης ξοδεύει 3 φορές περισσότερο από τον τουρίστα που έρχεται με charter στα νησιά μας. Με την νέα βίζα, οι Τούρκοι θα έρχονται και Χριστούγεννα, και Πάσχα και τα σαββατοκύριακα του χειμώνα. Τα νησιά σήμερα πανηγυρίζουν. Ήταν ένα αίτημα που όλοι οι φορείς είχαμε καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση” ανέφερε το Capital.gr o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωσταντίνος Μουτζούρης.

Σύμφωνα με την Στατιστική́ Υπηρεσία της Τουρκίας, το 2022, η τουρκική αγορά στην Ελλάδα το 2022 κατείχε στις αφίξεις μερίδιο 1,9% όταν το 2019 ήταν 3,5% και το 2021 1,3%, στις διανυκτερεύσεις 1,1% όταν το 2019 ήταν 1,7% και το 2021 0,8% και στις εισπράξεις 1,3% όταν το 2019 ήταν 1,8% και το 2021 0,8%.

Όπως παρουσιάζει η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο 2019-2022, ο εισερχόμενος τουρισμός από́ την Τουρκιά κατέγραψε μείωση:

-50,6% στις αφίξεις: Από́ 1,1 εκατ. τo 2019 σε 541 χιλ. το 2022 -43,6% στις διανυκτερεύσεις: Από́ 4,1 εκατ. το 2019 σε 2,3 εκατ. το 2022 και -30,7% στις εισπράξεις: Από́ € 326 εκατ. το 2019 σε € 226 εκατ. το 2022)

Όμως όλοι οι βασικοί́ δείκτες της τουρκικής αγοράς εμφάνισαν αύξηση:

+40,2% η μέση κατά́ κεφαλή́ δαπάνη: Από́ € 298,1 το 2019 σε € 417,9 το 2022 +22,8% η μέση δαπάνη ανά́ διανυκτέρευση: Από́ € 80,2 το 2019 σε € 98,5 το 2022) +14,1% η μέση διάρκεια Παραμονής: Από 3,7 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 4,2 διανυκτερεύσεις το 2022.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση στην κατά κεφαλήν δαπάνη ευθύνεται κυρίως στην αύξηση των ημερών διανυκτέρευσης, δείχνοντας τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν.

Πηγή: capital.gr//Της Αναστασίας Βαμβακά

https://www.pagenews.gr/2023/12/10/oikonomia/ti-tha-kostizei-i-nea-touristiki-biza-gia-tous-tourkous-vid/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη