29 Δεκ 2023

Ήττα των Ουκρανών στο μέτωπο της Ζαπορίζια: Έχασαν ότι είχαν κερδίσει (με πολύ αίμα) σε Βέρμποβο και Ραμποτίνο

 

Μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για τους Ουκρανούς συντελείται αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Ζαπορίζια, όπου τα λιγοστά εδαφικά κέρδη που είχαν αποκομίσει σε.. Βέρμποβο-Ραμποτίνο, έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες κατά την διάρκεια της περιβόητης αντεπίθεσης, χάθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός Στρατός, ανακατέλαβε όλη την «γκρίζα» ζώνη, ανάμεσα στους εντελώς κατεστραμμένους οικισμούς του Βέρμποβο και του Ραμποτίνο.

Την υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων την παραδέχεται και το ίδιο το Κίεβο, όπως και οι Δυτικοί οι οποίοι αναφέρουν πως «οι Ουκρανοί αναδιατάσσονται ενόψει του χειμώνα σε καλύτερες αμυντικές θέσεις».

Η ουσία μέσα σε όλα αυτά παραμένει η ίδια: Οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν ποτέ να διασπάσουν την γραμμή «Σουροβίκιν».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία συγκυρία όπου οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το φρούριο της Μαρίνκα και πλέον έχουν την δυνατότητα να προωθηθούν από τα ανατολικά προς το μέτωπο της Ζαπορίζια και να πιέσουν τους Ουκρανούς.

Ήδη μετά την πτώση της Μαρίνκα οι Ρώσοι αναμένεται να προελάσουν περίπου 15 χλμ. προς την κατεύθυνση του Βούλενταρ και αποκόψουν όλες τις εφοδιαστικές γραμμές των Ουκρανών.

H κατάσταση δυσκολεύει για τους Ουκρανούς και στην Αβντίιβκα αλλά και στο Μπάκχμουτ, όπου το Κίεβο παραδέχτηκε σήμερα πως οι Ρώσοι προελαύνουν.

Συγκεκριμένα στο βόρειο άκρο της Αβντίιβκα και στο δάσος της Μπογκντανόβκα στην περίμετρο του Τσάσιβ Γιαρ.

Ακόμα και το Politico εκφράζει την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στα ουκρανικά μέτωπα.

«Με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει να στερεύει από εφεδρείες και πυρομαχικά η απόφαση του Β.Ζελένσκι να αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Μόσχα, φαίνεται όλο και πιο παράλογη στο εσωτερικό της χώρας

Ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να επιστρατεύσει ακόμα μισό εκατομμύριο άνδρες και αντιμετωπίζει έντονη αντίδραση από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Β.Ζαλούζνι και τον δήμαρχο του Κιέβου Β.Κλίτσκο».