10 Δεκ 2023

Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού»


Στη διάσπαση που προκλήθηκε μετά την προηγούμενη, άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα που οδήγησαν στη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους «11» αποχωρήσαντες, αναφέρθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στην τοποθέτησή του κατά την σημερινή (9/12) Κ.Ε.


«Προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας», σημείωσε ο κ. Τεμπονέρας, λέγοντας πως, κατά την άποψή του, «η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί».

«Τις επιλογές όλων μας, θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν», ανέφερε.
«Να μην φοβηθούμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε πως «μοιραία, μετά από τη διπλή εκλογική ήττα, την διάσπαση και το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου, έρχεται η ώρα του απολογισμού. Να δούμε τι έφταιξε για να πάμε παρακάτω. Έχουμε ανάγκη την αυτοκριτική για να δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις μας και να μην τα επαναλάβουμε. Να μην φοβηθούμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του ‘όρια’. Στην πορεία προς το συνέδριο, έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε τον ‘νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ’».

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τεμπονέρας είπε, μεταξύ άλλων, πως «οφείλει να είναι και να λειτουργεί, σαν ένα κόμμα που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς, με πυξίδα δηλαδή, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και οραματικό στόχο, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η μάχη για το σοσιαλισμό σε συνθήκες (ακρο)δεξιάς, ιδεολογικής ηγεμονίας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Χρειαζόμαστε το αριστερό – προοδευτικό αντιπαράδειγμα.

Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί σαν ένα «μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ανέκαθεν ο πολιτικός σχηματισμός υπήρξε τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, της οικολογίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των κινημάτων. Σαν κόμμα πολιτικής ενότητας οφείλει να οικοδομηθεί στην βάση μιας minimum ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας, που θα έχει διακριτό στίγμα», προσέθεσε.
«Κυβερνητικό κόμμα, όχι της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης»

Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα «κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης», σημειώνοντας πως «ο φορέας πρέπει να καταθέσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: Παραγωγικό υπόδειγμα, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή επανάσταση, μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και ένα σωρό άλλες νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πρέπει να τύχουν επεξεργασιών και να προκύψει ένα πολίτικο σχέδιο ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο. Η χώρα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής», επανέλαβε εμφατικά.

Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός «παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, για να μπορέσει να αποτελέσει τον κορμό, του προοδευτικού χώρου. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πρόσθεση και όχι αφαίρεση δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς ακόμη και την ώρα που συνεδρίζε η Κ.Ε. το κύμα αποχωρήσεων συνεχιζόταν, ενώ προσέθεσε ότι «απαιτείται σύνθεση, απαιτείται υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες, αλλά και πολιτική ωριμότητα. Κυρίως απαιτείται πρόθεση συμπερίληψης και συν-αντίληψης αλλά και υψηλή συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών».

Τέλος, επισήμανε πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα «κόμμα με κοινωνική διασύνδεση. Η επαφή με το ‘μαζικό χώρο’ (νεολαία, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κλπ.) πρέπει να χτιστεί, όχι με όρους κορυφής και ‘μεταγραφολογίας’, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής βάσης», όπως είπε, τονίζοντας πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να αξιοποιεί και να αναδεικνύει στελέχη «κοινωνικά» με παρουσία και δράση, στους χώρους δουλειάς, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι πρωτίστως ένα κοινωνικά, λαϊκό κόμμα. Ακόμα και αν το κόμμα μας φτάσει στην κυβερνητική εξουσία, η πρόσφατη ιστορία (2015-2019) απέδειξε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να προκαλέσει ριζοσπαστικές τομές στο κράτος και στους θεσμούς, αν δεν υπάρχει η υποστήριξη της ‘κοινωνίας των πολιτών’», υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.
Η εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή

Στην εισήγησή του, ο Διονύσης Τεμπονέρας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη διεξαγωγή του συνεδρίου, λέγοντας με νόημα πως «δεν ήταν δεδομένη».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα ‘συνέδριο-φιέστα του αρχηγού’. Έμφαση στην προγραμματική μας πρόταση». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, σημείωσε πως «δεν λέμε όλοι τα ίδια» και αναφέρθηκε στα εξής: «ιδιωτικά-δημόσια πανεπιστήμια, μεγαλύτερη φορολόγηση ή μη του πολύ μεγάλου πλούτου, αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, ναι ή όχι στον νόμο Κατρούγκαλου, ναι ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις, ναι ή όχι στην αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας, συμμετοχή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ή της GUE κλπ.). Όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουμε συλλογικά για να προχωρήσουμε συντεταγμένα».

Επισήμανε πως χρειάζεται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου, κάνοντας λόγο για συνέδριο έκτακτο, που θα δώσει «ρόλο και λόγο στα μέλη, να εκλεγούν σύνεδροι, να εκλεγούν συντονιστικά στις ΟΜ και στις νομαρχιακές επιτροπές – να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή. Το νέο πολιτικό σχέδιο απαιτεί νέα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν».

Και προσέθεσε πως πρέπει να είναι ένα συνέδριο «πολιτικό – προγραμματικό, καταστατικό, εξωστρεφές – όχι συνέδριο συσχετισμών, στο οποίο θα έχει το λόγο όλος ο προοδευτικός χώρος», ενώ είπε «ναι» στα περιφερειακά συνέδρια, που είχε προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης, «αλλά μετά το συνέδριο, για να εκπέμψουμε», όπως ανέφερε, «το νέο μήνυμα και την εναλλακτική προοδευτική μας ταυτότητα. Πρώτα ορίζουμε τις πολιτικές και μετά απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Να γίνει απρόσκοπτα ο προσυνεδριακός διάλογος».

Τέλος, ως προς το πΠολιτικό σχέδιο για τις ευρωεκλογές, ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε να μην μιλήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ «μόνο για την Ευρώπη που θέλουμε με αόριστα ευχολόγια. Η Αριστερά στην Ελλάδα να γίνει το προοδευτικό αντιπαράδειγμα».

«Είμαστε η σύγχρονη Αριστερά των αγώνων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, το καταφύγιο και το στήριγμα των ανίσχυρων και των εκμεταλλευόμενων. Είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε το κόμμα μας και το πολιτικό σχέδιο που θα κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Είμαστε εδώ και προχωράμε μπροστά με σχέδιο», σημείωσε καταληκτικά.