7 Δεκ 2023
H EE πλήρωσε 185 δισ. ευρώ επιπλέον για φυσικό αέριο από τότε που επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία!
Σε μεγάλη πληγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά και για την Ελλάδα, εξελίχθηκε η επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία λόγω της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία καθώς, δόθηκαν 185. δισ. ευρώ επιπλέον για φυσικό αέριο!
Το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν ο περσινός χειμώνας δεν έμοιαζε με «χειμερινό καλοκαίρι» που είχε ως αποτέλεσμα την αρκετά μικρή κατανάλωση φυσικού αερίου.
Κάτι το οποίο συμβαίνει και τώρα μέχρι αυτή την στιγμή.
Εάν στα επιπλέον ποσά που δόθηκαν για προμήθειας φυσικού αερίου προστεθούν και τα χρήματα που δαπανήθηκαν ως οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, γίνεται κατανοητό γιατί η ΕΕ έχει βρεθεί σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να υπερπληρώσει περίπου 185 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου από τότε που επέβαλε αυτοτραυματιστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας», σύμφωνα όσα υπολογίζουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα με τη σειρά τους τα στοιχεία της Eurostat.
«Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι Βρυξέλλες άρχισαν για πρώτη φορά να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες της ΕΕ για εισαγωγή φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά, 7,7 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για φυσικό αέριο αγωγών. Εν τω μεταξύ, κατά το έτος πριν από την επιβολή των κυρώσεων, οι ευρωπαϊκές χώρες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ για φυσικό αέριο (3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για αέριο αγωγών· 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για υγροποιημένο αέριο)».
Έτσι, εκτιμάται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ένα διάστημα 20 μηνών δαπάνησαν συνολικά 304 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου.
Εάν από αυτά τα χρήματα αφαιρεθούν τα 185 δισεκατομμύρια €, παρατηρείται ότι η ΕΕ όταν έκανε εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πλήρωνε λίγο πάνω από το ένα τρίτο!
Δηλαδή, η ανάγκη της ΕΕ να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου της τριπλασίασε τα έξοδά της για ενέργεια!
Αυτά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μαζί τους και η ελληνική δεν τα εξήγησαν επαρκώς στα εκλογικά τους ακροατήρια.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, παρά τη μείωση του όγκου της προσφοράς, έχει λάβει επιπλέον 14 δισ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των τιμών.
https://www.pronews.gr/