6 Δεκ 2023

Έρευνα-σοκ> Επενδυτές φαίνεται ότι ανέμεναν την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου και επένδυσαν σε αυτήν


Στοιχήματα ενάντια στην αξία των ισραηλινών εταιρειών αυξήθηκαν τις ημέρες πριν από τις επιθέσεις της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι traders μπορεί να είχαν εκ των προτέρων γνώση της επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης και να επωφελήθηκαν από αυτήν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
Από τον Matt Egan/CNN Business

Η προκαταρκτική έρευνα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, προέρχεται από καθηγητές νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και περιγράφει μια «σημαντική» και «ασυνήθιστη» αύξηση πέντε ημέρες πριν από τις επιθέσεις σε short selling στο πιο δημοφιλές fund που συνδέεται με εταιρείες από το Ισραήλ. Οι ανοικτές πωλήσεις είναι ένας τρόπος για να στοιχηματίσεις κάποιος έναντι της αξίας ενός τίτλου.

Αυτά τα στοιχήματα έναντι της αξίας του MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) τις ημέρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «ξεπέρασαν» κατά πολύ τη δραστηριότητα των ανοικτών πωλήσεων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, του πολέμου Ισραήλ-Γάζας το 2014 και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, διαπιστώνεται στην έρευνα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι traders που ενημερώθηκαν για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα», έγραψαν οι συγγραφείς.
Μία «σοκαριστική» έρευνα

Ο Jonathan Macey, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Γέιλ, είπε στο CNN ότι η έρευνα είναι «σοκαριστική»: «Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ενημερωμένοι traders επωφελήθηκαν από την πρόβλεψη της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου είναι ισχυρά», είπε. «Οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να μην έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις οντότητες που είναι υπεύθυνες για αυτή τη διαπραγμάτευση, κάτι που είναι ατυχές».

Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου όταν περισσότεροι από 1.500 τρομοκράτες της Hamas επιτέθηκαν στο Ισραήλ. Άλλοι είναι ακόμη όμηροι της ομάδας.

Η μελέτη, με τίτλο «Trading on Terror?», γράφτηκε από τον πρώην επίτροπο της SEC, Robert Jackson Jr., ο οποίος είναι επί του παρόντος καθηγητής στο NYU, και τον καθηγητή νομικής της Κολούμπια, Joshua Mitts.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι στις 2 Οκτωβρίου, μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίθεση της Hamas, «σχεδόν το 100% του όγκου συναλλαγών εκτός χρηματιστηρίου στο MSCI Israel ETF… αποτελούνταν από ανοικτές πωλήσεις». «Μέρες πριν από την επίθεση, οι traders φάνηκαν να περιμένουν τα επερχόμενα γεγονότα», έγραψαν οι καθηγητές.

Ο Mitts, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, είπε στο CNN σε μια τηλεφωνική συνέντευξη ότι λόγω της περιορισμένης φύσης των δεδομένων δημοσίων συναλλαγών, πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές που έγιναν στα παρασκήνια. «Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», είπε ο ίδιος. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα εκεί έξω που δεν μπορούμε να συλλέξουμε, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν».

Ο Mitts πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Jackson είναι «πολύ σίγουροι» ότι η εμπορική δραστηριότητα ήταν «ασυνήθιστη» και «εντυπωσιακή» συγκρινόμενη με πάνω από μια δεκαετία δραστηριότητας και «όχι προϊόν συνηθισμένης διαπραγμάτευσης».

Οι συγγραφείς της έρευνας προς το παρόν δεν γνωρίζουν την τοποθεσία των μερών που πραγματοποίησαν τις συναλλαγές και αν οι traders ήταν συνδεδεμένοι με συγκεκριμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, κυβερνητικές οντότητες ή τρομοκρατικές οργανώσεις. Και προτρέπουν όλους να είναι προσεκτικοί πριν βγάλουν τέτοια συμπεράσματα.

«Η σύνδεση με τη Hamas αποτελεί προϊόν εικασίας και δεν το προτείνουμε», είπε ο Mitts, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας κάποιος να «άκουσε κάτι» και να ενήργησε σύμφωνα με αυτό.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απάντησε ότι «δεν σχολιάζει την ύπαρξη ή μη πιθανής έρευνας».

Η Ισραηλινή Αρχή Κινητών Αξιών δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο. Η ισραηλινή ρυθμιστική αρχή είπε στο Reuters: «Το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο Bill Bagley, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA), είπε στο CNN ότι η ρυθμιστική αρχή δεν σχολιάζει εάν διεξάγει έρευνα ή όχι.


Προκαταρκτικά ευρήματα

Οι καθηγητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους είναι «προκαταρκτικά» και ότι δεν είναι σε θέση να συνδέσουν συγκεκριμένους traders με αυτές τις συναλλαγές, πόσο μάλλον να καθορίσουν ποιες ήταν οι υποκείμενες πηγές πληροφοριών τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της SEC και της Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), έχουν πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν γιατί και πώς ενεργούσαν οι αγορές πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Τις ημέρες πριν από την επίθεση, τα στοιχήματα σε ισραηλινούς τίτλους που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ «αυξήθηκαν δραματικά», ανέφερε επίσης η έκθεση.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου, υπήρξαν 4,4 εκατομμύρια νέες μετοχές που πουλήθηκαν ανοικτά στην Bank Leumi, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ. Οι τιμές της μετοχής της Bank Leumi υποχώρησαν 23% μεταξύ 4 και 23 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε αντίστοιχη αύξηση στις ανοικτές πωλήσεις σε ισραηλινές εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ, αν και οι συγγραφείς της έκθεσης ισχυρίζονται ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ορισμένες ισραηλινές εταιρείες που ασχολούνται με ζητήματα άμυνας να επωφελήθηκαν από την υψηλότερη ζήτηση μετά τις επιθέσεις και ορισμένες έχουν μεγάλη διεθνή παρουσία.

Η έρευνα όντως διαπίστωσε αύξηση των βραχυπρόθεσμων συμβάσεων δικαιωμάτων προαίρεσης σε μετοχές ισραηλινών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Αυτό συνδέθηκε με πολλές μπλοκ συναλλαγές σε επιλογές, είπαν οι καθηγητές, «υποδηλώνοντας ότι ένας μικρός αριθμός παραγόντων μπορεί να ήταν πίσω από αυτή τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η «σημαντική» αύξηση των ανοικτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν ήταν παρούσα πριν από την πτώση της αγοράς που σημειώθηκε μετά την ψήφιση της δικαστικής μεταρρύθμισης τον Ιούλιο του 2023 που πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ».

«Σε σύνολο, τα στοιχεία μας συνάδουν με τους ενημερωμένους traders που προέβλεψαν και επωφελήθηκαν από την επίθεση της Hamas», έγραψαν οι συγγραφείς.
kourdistoportocali.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη