10 Ιαν 2024

Οριστικό: Αύξηση 35% στα ανταποδοτικά τέλη για το 2024 στον δήμο Θεσσαλονίκης


«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη θα βάλουν φέτος οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αφού εγκρίθηκε τελικά η αύξηση κατά 35% στα ανταποδοτικά τέλη για το 2024.
Πρόκειται για το ποσό που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ποσό το οποίο αυξάνεται θεαματικά πλέον, μετά την έγκριση της αύξησής τους κατά 35%! Η αύξηση προέκυψε μετά από εισήγηση των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μπορεί να συνταχθεί ο προϋπολογισμός για το 2024 με κύρια ευθύνη της διοίκησης Ζέρβα που κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση και άδεια ταμεία.

Ανατροπή με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2023 η αύξηση των δημοτικών τελών υπερψηφίστηκε από μόλις εφτά συμβούλους με αποτέλεσμα άπαντες να αντιλαμβάνονται ότι δεν πέρασε η απόφαση. Όμως τελικά, οι υπηρεσίες του δήμου ενημέρωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η αύξηση πέρασε κανονικά ερμηνεύοντας σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ καθώς χρειαζόταν απλά μία ψήφος όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα.


Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ τελικά διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για την απόφαση που ελήφθη στην αρχική συνεδρίαση.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από πηγές της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, «από προφανώς εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων, η απελθούσα δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, που η ίδια εισήγαγε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είχε γίνει δεκτή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση».


Όπως εξηγούν, «η προφανής αυτή παραδρομή, διαπιστώθηκε κατά την αποστολή προς έλεγχο της απόφασης στην Αποκεντρωμένη, αφού σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός θετικών ψήφων. Μετά την διαπίστωση αυτή, ανακοινοποιήθηκε στο ορθό, με αποτέλεσμα την έγκριση από την Αποκεντρωμένη της προβλεπόμενης αύξησης».



Τι τελικά δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη;

«Από την Αποκεντρωμένη δεν εγκρίθηκε αφενός η επιβολή ανταποδοτικών τελών στους ναούς, για τους οποίους προβλέπεται σχετική εξαίρεση στο νόμο, αφετέρου η μείωση των τελών σε ευπαθείς ομάδες, για την οποία προβλέπεται από το νόμο διαφορετική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, η άρνηση των συμβούλων που στήριζαν την πλειοψηφία να ψηφίσουν, είχε ως μόνη συνέπεια την απόρριψη της μείωσης για τις ευπαθείς ομάδες…», τονίζουν χαρακτηριστικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη