3 Ιαν 2024

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έρχεται και φέρνει «οικογενειακούς καβγάδες» στη ΝΔ


Για ισχυρές αναταράξεις ετοιμάζονται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Γι αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει την καλλιέργεια του κλίματος προς την κοινωνία όσο και προς το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης με «μασάζ» στα στελέχη αλλά και προειδοποιητικά μηνύματα.
Χθες, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έσπευσε να στείλει δύο μηνύματα, τα οποία δεν πέρασαν απαρατήρητα. Το πρώτο αφορούσε την Εκκλησία και την αντίθεσή της στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και το δεύτερο τους υπουργούς (βλ. Βορίδη) που προσανατολίζονται να διαφοροποιηθούν και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όταν έρθει στη βουλή.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί» είπε σε συνέντευξή του (Σκάϊ) και διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει ‘μπρος – πίσω’. Ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος. Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπήρξε ανακοίνωση χρόνου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση για την αντίδραση της Εκκλησίας, σημείωσε πως, «δεν νομοθετεί η Εκκλησία, ακούμε τις απόψεις με σεβασμό» και για τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, είπε πως, «το ‘όλα στην ώρα τους’ δεν έχει να κάνει με υπεκφυγές», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε με νόημα ότι δεν θα μπορούσε να είναι σε μία κυβέρνηση και να μη στηρίζει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Το τελευταίο αφορούσε πρωτίστως τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν υπάρξει κομματική πειθαρχία, θα παραιτηθεί. Προφανώς, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η ψήφος κατά συνείδηση, με την οποία πιθανότατα θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο όταν έρθει στη βουλή, ισχύει αποκλειστικά για τους βουλευτές και θέλει να το σηματοδοτήσει έγκαιρα, διότι η περίπτωση Βορίδη δεν είναι η μόνη που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο. Υπάρχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Θ. Πλεύρης ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του, ενώ στο κυβερνητικό «ραντάρ» βρίσκονται και άλλα μέλη της κυβέρνησης, κυρίως υφυπουργοί που θεωρούνται «ύποπτοι» για καταψήφιση του νομοσχεδίου.
«Αγκάθι» οι υιοθεσίες

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να διχάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της εγχώριας. Στη χώρα μας, μάλιστα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται απέναντι στη νομική κατοχύρωση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με το αρνητικό ποσοστό να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες που αποτελούν και προνομιακό εκλογικό πεδίο για την κυβερνητική παράταξη.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στο θέμα της υιοθεσίας, για το οποίο η συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών αλλά και η Εκκλησία είναι σφόδρα αρνητικοί.

Γι αυτό και πολλοί έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να ληφθεί υπόψιν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η στάση των πολιτών αλλά και της Εκκλησίας στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Αν και ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε ακριβώς θα έρθει προς ψήφιση, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το περάσει σύντομα και πάντως πριν τις Ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι οι δεδομένες απώλειες στα δεξιά της ΝΔ θα καλυφθούν από τη θετική ανταπόκριση που θα έχει η κυβερνητική πρωτοβουλία στο κέντρο. Επιπρόσθετα, όπως λένε συνομιλητές του, η κυβερνητική παράταξη δεν θα είναι η μόνη που θα έχει εσωτερικούς κραδασμούς, αφού και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφονται διχογνωμίες επί του θέματος.
Ισχυρές αναταράξεις με 50 «όχι» και 50… απόντες

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς, ωστόσο, ετοιμάζονται για ισχυρές εσωτερικές αναταράξεις, αφού το ένα τρίτο της γαλάζιας Κ.Ο. και συγκεκριμένα 49 με 50 βουλευτές διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, άλλοι τόσο σκέφτονται να μην παραστούν στην ψηφοφορία και μόλις το ένα τρίτο δηλώνει ότι θα το υπερψηφίσει με άνεση. Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει αποσαφηνίσει ότι η ψήφος του θα είναι αρνητική, ενώ βουλευτές που διατηρούν στενή σχέση μαζί του όπως οι κ. Α. Κατσανιώτης από την Αχαΐα, ο κ. Μιλτ. Χρυσομάλλης από τη Μεσσηνία, ο Χ. Αθανασίου από το Βόρειο Αιγαίο δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι. Το ίδιο και οι Μ. Χαρακόπουλος από το νομό Λαρίσης και Κ. Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία, ενώ επιφυλακτικοί είναι ο Δημ. Μαρκόπουλος από τη Β Πειραιώς και Μ. Λαζαρίδης από την Καβάλα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιεί τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα το φέρει προς ψήφιση στη βουλή η αυτονόητη υποχρέωση κάθε οργανωμένου κράτους να προστατεύει τις μειονότητες (και ως τέτοια θεωρούνται τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+), αλλά και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική, με δεδομένο ότι οι 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν κατοχυρώσει νομικά τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

https://www.ieidiseis.gr/

Ελλη Τριανταφυλλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη