4 Ιαν 2024

Το παρασκήνιο του μίνι ανασχηματισμού και τα μηνύματα του Κυρ. Μητσοτάκη


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το…χαρτί των "στοχευμένων διορθωτικών κινήσεων" στο προφίλ της υπουργικής ομάδας…τράβηξε στα πρώτα μέτρα του 2024 ο πρωθυπουργός. Έχοντας οριοθετήσει, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, τα μεγάλα κυβερνητικά στοιχήματα για τη νέα χρονιά, στο μέσο της οποίας θα…ανατείλει το μεγάλο πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αλλαγές σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν ευθεία αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του παραγόμενου έργου.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν στελέχη με το…πέσιμο της αυλαίας των σχετικών ανακοινώσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός επιδιώκει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα, ενόψει των μεγάλων στοιχημάτων που καλείται να κερδίσει η Ηρώδου Αττικού 19, με το μίνι ανασχηματισμό που κρατήθηκε ως…επτασφράγιστο μυστικό μέχρι νωρίς χθες το μεσημέρι να εκπέμπει ένα διπλό μήνυμα:

-Αρχικά, προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η πρωθυπουργική επισήμανση, πολλάκις εκπεφρασμένη και στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ότι άπαντες κρίνονται και ότι "δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί" έχει καθημερινή διάσταση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έπραξε και στην πρώτη τετραετία της "γαλάζιας" κυβέρνησης δε θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέες αλλαγές, εφόσον αυτές απαιτηθούν.

-Δεύτερον, προς την κοινωνία. Τα ζητήματα της ασφάλειας, μαζί με τις…Συμπληγάδες της ακρίβειας, είχαν μετατραπεί σε νούμερο ένα ζήτημα για τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Και με την κίνηση των "στοχευμένων αλλαγών", που είχαν ως…πυρήνα τους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σήμα ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, προτάσσοντας τις βέλτιστες των κινήσεων όσον αφορά στην ανάγκη να…τρέξουν αλλαγές, οι οποίες έχουν ευθεία αναφορά στην καθημερινότητα.

Το… DNA των επιλογών

"Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη". Με τη συγκεκριμένη αποστροφή, κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν στους συνομιλητές τους στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, απαντώντας στην ερώτηση "ποια ατζέντα προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου" στα πρώτα…βήματα του 2024. Και η συγκεκριμένη απάντηση βρήκε, χθες το απόγευμα, το ακριβές αποτύπωμά της. Με δεδομένη, λοιπόν, την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. "Διαθέτει πλούσια εμπειρία στον τομέα αυτό", έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στον απόηχο των ανακοινώσεων Μαρινάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας διαγνώσει στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, μία σειρά από…κενά όσον αφορά στην επιχειρησιακή διαχείριση της Ελληνικής Αστυνομίας σε δραματικά γεγονότα του τελευταίου πενταμήνου έκρινε ότι πρέπει να επιφέρει άμεσα αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με το νέο υφυπουργό, Ανδρέα Νικολακόπουλο, καλείται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία.

Η μετακίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη στο χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη έφερε μαζί της και τις…γνωστές σε αυτές τις περιπτώσεις καραμπόλες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από μία…γεμάτη θητεία στο υπουργείο Εργασίας οδεύει προς την οδό Αριστοτέλους και καλείται να προωθήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης έχει μπροστά του τα μεγάλα στοιχήματα της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό, αλλά και την υλοποίηση του Υγειονομικού χάρτη. "Διαθέτει μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες", ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Με τις επιλογές της Δόμνας Μιχαηλίδου για το χαρτοφυλάκιο της Εργασίας και την αναβάθμιση του Παύλου Μαρινάκη σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ (μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβραβεύει το έργο δύο στελεχών της νεότερης γενιάς. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα την Ιωάννα Λυτρίβη και τον Ανδρέα Νικολακόπουλο. Με τις αλλαγές, ακόμη μία γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών.

https://www.capital.gr/politiki/3759036/to-paraskinio-tou-mini-anasximatismou-kai-ta-minumata-tou-kur-mitsotaki/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη