3 Ιαν 2024
Παραμύθια και μεταξωτές κορδέλες για τα πολύχρωμα τιμολόγια στο ρευμα – Πανικός στους καταναλωτές
Σαν μαθητές που προετοιμάζονται για διαγώνισμα στο σχολείο αισθάνονται μάλλον οι καταναλωτές, καθώς στην στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), δημοσιεύθηκαν συγκεντρωτικά όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Ιανουάριο, από όλους τους προμηθευτές, για οικιακή και επαγγελματική χρήση.
Τα στοιχεία προς… μελέτη για την επιλογή του παρόχου, ή για όσους καταναλωτές επιθυμούν να αλλάξουν τιμολόγιο, έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση https://invoices.rae.gr και περιλαμβάνουν τις χρεώσεις για τα «πράσινα» τιμολόγια, που είναι υποχρεωτικά για όλους τους προμηθευτές, με κοινή φόρμουλα υπολογισμού τα «μπλε» που είναι σταθερά και τα κίτρινα(κυμαινόμενα).Το πράσινο τιμολόγιο
Οι σχετικοί πίνακες των οικιακών τιμολογίων (που θα δημοσιεύονται κάθε μήνα μετά τις ανακοινώσεις των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος από τους προμηθευτές) περιλαμβάνουν την πάγια χρέωση και την τελική τιμή προμήθειας του σχετικού μήνα, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων.
Αναγράφεται επίσης, η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται (αν χορηγείται) η εκάστοτε έκπτωση.Το μπλε τιμολόγιοΤο κίτρινο τιμολόγιοΣύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ:
Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στη σύγκριση των τιμών των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η Αρχή θα διατηρεί στην ιστοσελίδα της δυναμικό «Πίνακα Δημοσίευσης των Τιμών Ρεύματος», ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τιμές των ειδικών (πράσινων) τιμολογίων, καθώς και τις τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων, δηλαδή των τιμολογίων που η τιμή τους παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, χρονικής έκτασης τουλάχιστον ενός (1) έτους, και των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων.
Κατά τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν τις τιμές όλων των προϊόντων όλων των προμηθευτών.
Ο καταναλωτής δύναται να επιλέξει κατηγορία τιμολογίου (οικιακό, επαγγελματικό), καθώς και τον μήνα κατανάλωσης. Ως προεπιλογή εμφανίζονται τα ειδικά τιμολόγια του τρέχοντος μήνα.
Οι τιμές του εκάστοτε μήνα θα αναρτώνται στον πίνακα δημοσίευσης των τιμών ρεύματος ως εξής:
1) Οι τιμές των ειδικών «πράσινων» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.
2) Οι τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα. Σε περίπτωση νέου προϊόντος, αυτό θα προστίθεται εντός δύο ημερών από την διάθεσή του από τον προμηθευτή.
3) Οι τιμές των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Αναλυτικότερα, οι τιμές των «κίτρινων ex-ante» τιμολογίων (αυτά, των οποίων όλοι οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται πριν τον μήνα κατανάλωσης, ή το αργότερο την 1η μέρα του μήνα κατανάλωσης) θα αποτυπώνονται στον πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα, ενώ οι τιμές των «κίτρινων ex-post» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους (για παράδειγμα, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων).
Καλή… ανάγνωση και καλή επιτυχία στα μηνιαία… τεστ (αντοχής)!
Βγήκε για μόστρα κι ο Σκυλακάκης
Για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και τις τιμές τους μίλησε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος δεν κρατήθηκε μακριά από τον λαϊκισμό:
«Εγώ για το σπίτι μου κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Ο πάροχος δυστυχώς έχει βγει από τους ακριβούς. Του δίνω ένα μήνα καιρό να αλλάξει τιμές αλλιώς θα αλλάξω πάροχο».
Και συνέχισε χαρακτηρίζοντας… απλό τον υπολογισμό που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να δουν ουσιαστικά ποιος τους… κλέβει λιγότερο:
«Οι καταναλωτές αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να κάνουν έναν απλό λογαριασμό. Η διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου είναι περίπου 3,5 – 4 σεντς αυτή τη στιγμή στο πράσινο τιμολόγιο. 4 σεντς επί 500 κιλοβατώρες -να πάρουμε μια κατανάλωση που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη – είναι 20 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η επίπτωση του ανταγωνισμού ότι έχει κέρδος 20 ευρώ το μήνα, 20 ευρώ το μήνα είναι πάνω από 200 ευρώ το χρόνο, αν έχεις μονίμως έναν φθηνό πάροχο. Όποιος αισθάνεται ότι αυτό είναι ένα ποσό για το οποίο αξίζει τον κόπο να παρακολουθεί τις τιμές λίγο πιο προσεκτικά ή και το μισό από αυτό και το ένα τέταρτο από αυτό, τότε κινείται με βάση το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο».
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν οι -ας πούμε- χαμηλές τιμές και το θολό γεωπολιτικό τοπίο που επικρατεί, δίνουν ένα προβάδισμα στα μπλε τιμολόγια:
«Να έχουμε υπόψη μας το εξής. Τα τιμολόγια γενικότερα στο ρεύμα επηρεάζονται από τρεις παράγοντες μεγάλους. Ο ένας είναι οι τιμές του φυσικού αερίου όπου επηρεάζουν το δικό μας μείγμα γιατί έχει πολύ φυσικό αέριο. Ο δεύτερος είναι οι τιμές των ρύπων που επηρεάζουν κυρίως το λιγνίτη. Όταν έχουμε πολύ υψηλές τιμές των ρύπων, όπως έχουμε τώρα και θα έχουμε και στα επόμενα χρόνια ο λιγνίτης είναι ένα παντελώς μη ανταγωνιστικό καύσιμο, είναι πανάκριβο και μας επηρεάζει αρνητικά το μείγμα. Και ο τρίτος είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας. Και όσο αυξάνουμε τη συμμετοχή τους στο μείγμα, τόσο πιο φθηνή ενέργεια θα πληρώνουμε. Η στρατηγική της κυβέρνηση να κάνει την πράσινη μετάβαση και να φύγει ο λιγνίτης που είναι ακριβός και μη ανταγωνιστικός, να αντικατασταθεί και αυτός και ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού αερίου σταδιακά με ανανεώσιμες πηγές και μπαταρίες. Αυτό είναι η συνολική στρατηγική.
Σε αυτή την πορεία ταυτόχρονα θέλουμε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε ανταγωνισμό που να λειτουργεί και θέλουμε να κοιτάξουμε και άλλα πράγματα που δυσχεραίνουν τους πολίτες για να είναι αποτελεσματικοί στον ανταγωνισμό. Ο πρώτος ήταν η γνώση των τιμολογίων. Τώρα τα ξέρουν πολύ καλύτερα και βλέπουν και τις πραγματικές τιμές[…]
Ο δεύτερος παράγων είναι η δυσκολία στην αλλαγή παρόχου που έχει μια γραφειοκρατία. Αυτό πρέπει να το βελτιώσουμε και είναι μια δουλειά που θα κάνουμε, είναι πιο στρατηγική δουλειά και από κει και πέρα είναι άλλα πράγματα, όπως είναι οι ρευματοκλοπές που μας κοστίζουν 5% σε κάθε λογαριασμό που θα έρθει σε λίγο η νομοθεσία που έχουμε εξαγγείλει, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που και αυτοί μας κοστίζουν. Αυτά είναι οι παράγοντες που εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε.
Τι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε; Το φυσικό αέριο τι τιμή θα έχει. Και ένα άλλο πράγμα που μπορούμε να επηρεάσουμε, αλλά είναι πολύ μακροχρόνιο. Είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για να μειώσουμε το κόστος των ΥΚΩ. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβό εδώ και δεκαετίες ρεύμα για να τροφοδοτούμε τα νησιά, ακριβό και πάρα πολύ βρώμικο ρεύμα γιατί παράγεται από μαζούτ».