Στην εκπομπή “Έπεσε Σύρμα” στον Flash 99,4 με τον Δημήτρη Συρμάτση ο Ζαχαρίας Ζούπης, πολιτικός αναλυτής και Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll.
Αρχικά, ο κ. Ζούπης ερωτηθείς για το τι θα έδειχνε η έρευνα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου, απάντησε πως, “αν ξεκινήσαμε μία έρευνα χθες ή σήμερα μόνο αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο Ιούνιο έχασε στις βουλευτικές εκλογές περίπου 850.000 ψήφους. Μέχρι τώρα, με όλα όσα έχουν συμβεί, έχει χάσει άλλες 5 – 5.5 μονάδες, δηλαδή άλλους 300.000 ανθρώπους. Συνολικά δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους. Πέρα από τις πολιτικές αναλύσεις, οι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ έζησαν μία δριμύ ήττα στις εκλογές, δύο διασπάσεις. Υπάρχει μία διάχυτη απογοήτευση”.

Για την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Opinion Poll για λογαριασμό του Action24, τόνισε πως τέθηκε στον κόσμο το ερώτημα αν θα ήθελε συνεργασία.

“Το 42% στο σύνολο λέει ναι και το 48% όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή διακριτά τμήματα και άλλων κομμάτων τάσσονται υπέρ. Ακόμα και ένα 33% στη ΝΔ λέει ναι. Η κοινή γνώμη έχει την άποψη να υπάρχει και ένα σοβαρό κόμμα να κάνει αντιπολίτευση. Η ανάλυση της έρευνας γίνεται με βάση αυτά που ψήφισαν τον Ιούνιο. Άρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτοί που τώρα εντάχθηκαν στη Νέα Αριστερά. Έτσι, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του καλοκαιριού, αυτή η άποψη έφτασε στο 70% και αντίθετοι ήταν περίπου 17%. Στο ΠΑΣΟΚ συμφωνεί το 50%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 40%”, σημείωσε μεταξύ άλλων.


Σε ερώτηση γιατί δεν χάνει η ΝΔ με τόσα ανοιχτά μέτωπα, ο κ. Ζούπης, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει πείσει ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης ότι παρόλα τα λάθη που υπάρχουν αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εγγυηθεί μία σταθερότητα και μπορεί να κυβερνήσει.

“Παίζει μόνος του στο γήπεδο. Αυτό φαίνεται και στο ερώτημα για την καταλληλότητα πρωθυπουργού που ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε 37%, ο κ. Κασσελάκης 7% και πιο χαμηλά βρέθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Δηλαδή ο πρωθυπουργός, με ό,τι έχει συμβεί τα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του και παρόλα τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν και του δημιουργούν πτώση στη ΝΔ, έχει πενταπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο”, υποστηρίζει ο κ. Ζούπης και προσθέτει πως, η κοινωνία περιμένει εναλλακτικές λύσεις και μία συνολική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κάτι που τώρα δεν εμφανίζεται.


Όσον αφορά το αν απειλείται από τα δεξιά της η Νέα Δημοκρατία, επισήμανε, ότι, “τα τρία κόμματα δεξιά της, δηλαδή η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, είχαν αθροιστικό ποσοστό 14%. Μέχρι και τον Δεκέμβριο παρατηρούσαμε ότι ενισχυόταν η Ελληνική Λύση, κυρίως εις βάρος των άλλων δύο κομμάτων. Το άθροισμα, όμως, δεν άλλαζε. Στην τελευταία μας έρευνα έχει ανέβει 1 – 2 μονάδες το συνολικό άθροισμα των κομμάτων αυτών. Άρα υπάρχει μια αυξητική τάση”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, ειδικά, η Ελληνική Λύση, το τελευταίο δίμηνο, παρουσιάζει δείγματα δυναμικής.


“Ο κ. Βελόπουλος αναπτύσσει μία ενδιαφέρουσα πολυσυλλεκτικότητα, από την οποία παίρνει και από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τους Σπαρτιάτες και όλο αυτό του δίνει αθροιστικά ένα +2%. Αυτός που δεν ήξερε τα στατιστικά στοιχεία θα έλεγε ότι πέφτει η ΝΔ άρα πάνε στον Βελόπουλο. Εισπράττει, όμως, από όλο το πολιτικό φάσμα”

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τόνισε, πως, “βλέπω την προσπάθεια του πρωθυπουργού να βάλει διλήμματα πως δεν είναι θέμα χαλαρής ψήφου. Ευρωεκλογές στην Ελλάδα πάντα, όμως, σήμαιναν αυτό. Αυτό θα συμβεί και τώρα εκτός και αν υπάρχει κάποιο καταστροφικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ που δε φαίνεται. Θα είναι πιο χαλαρή η ψήφος”.

Τέλος, σχετικά με τον τρόπο που θα ψηφίσει ο Έλληνας ψηφοφόρος στις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι σε σχετικό ερώτημα το 70% απάντησε με βάση τα προβλήματα του τόπου και το 19% απάντησε με βάση τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

“Ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει με βάση τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά το βαρύ πυροβολικό θα είναι η ακρίβεια γιατί συνδέεται με το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα. Θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Επίσης, βρήκαμε μέσω της έρευνας ότι αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν να τα βγάλουν οικονομικά πέρα. Αυξάνεται και το ποσοστό αυτών που λένε κάνω περικοπές και τα βγάζω οριακά και δύσκολα. Πιστεύω πως στη στρατηγική της ΝΔ, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, είναι να παρθούν μέτρα που θα γλυκάνουν λίγο την κατάσταση”, κατέληξε ο κ. Ζούπης.



Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής