12 Μαρ 2024

Ανησυχία για έξαρση μηνιγγίτιδας στο Πατρινό Καρναβάλι 2024 - Ιχνηλάτηση σε 3.000 άτομα


Το πολυαναμενόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και μαζί του καταφτάνει και το Καρναβάλι της Πάτρας, που το 2024 υπόσχεται να προσφέρει πλήθος συγκινήσεων και πολλές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγάλη καρναβαλική γιορτή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, ενώ η πόλη αναμένεται να «βουλιάξει» από κόσμο.

Ωστόσο, ένα γεγονός επισκιάζει τη γιορτινή ατμόσφαιρα, και δεν είναι άλλο από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα. Ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στην πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, και περίπου 20 φοιτητές επαφές των κρουσμάτων εμβολιάστηκαν προληπτικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και ανησυχούν ότι σε μπαρ και συγχρωτισμούς μπορεί να έχουμε μεγάλη έξαρση, μιας και στην Πάτρα θα πάνε, όπως κάθε χρόνο, φοιτητές από όλη τη χώρα.

Η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, είχε μιλήσει στο Mega, για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν εντοπιστεί. Είπε χαρακτηριστικά:


«Με ασφάλεια θα έρθουν οι επισκέπτες στην Πάτρα και να γλεντήσουν στο καρναβάλι. Επίσης θα λειτουργήσει και υπαίθριο ιατρείο στο πάνω μέρος της πλατείας του Αγ. Γεωργίου, θα υπάρχει σταθμός του Ερυθρού Σταυρού ετοιμοπόλεμος για οποιοδήποτε συμβάν, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος».

Αλλά και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος με αφορμή τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β' σε φοιτητές, συνέστησε «επαγρύπνηση» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στην Αθήνα.
Μηνιγγίτιδα: Tα συμπτώματα

Το φάσμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία ως σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο.

Τα κλινικά σύνδρομα που έχουν αναγνωριστεί περιλαμβάνουν βακτηριαιμία χωρίς σηψαιμία, μηνιγγοκοκκαιμία (σηψαιμία) χωρίς μηνιγγίτιδα και μηνιγγίτιδα με ή χωρίς μηννιγγοκοκκαιμία. Ακόμη η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων.

Πρόσφατη ανάλυση των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κατά το χρονικό διάστημα 1998-2007, μέσω του συστήματος ABC στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το συχνότερο κλινικό σύνδρομο είναι η μηνιγγίτιδα (50,2%) ακολουθούμενη από βακτηριαιμία (37,5%), πνευμονία (9,2%) και σηπτική αρθρίτιδα (2,0%).

Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει για τα συμπτώματα:

Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία.Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες σε ένα κατά τα άλλα υγιή ασθενή.

Σε προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η κλασική τριάδα συμπτωμάτων πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης ήταν παρούσα σε 27% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%). Με την προσθήκη του εξανθήματος το ποσοστό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα αυτά σημεία ανέρχεται στο 89%. Άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί συνοδεύουν τη νόσο.

Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20-30%) και σε λιγότερο από 12% στους ενήλικες. Ξεκινούν ως εστιακοί και δευτερογενώς γενικεύονται. Τα εστιακά νευρολογικά σημεία και οι επιληπτικές κρίσεις είναι λιγότερο συχνές σε μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, σε αντίθεση με μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε H. influenzae ή Streptococcus pneumoniae.

Άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις όπως τα σημεία Kernig και Brudzinski είναι ενδεικτικά μηνιγγίτιδας αλλά η απουσία τους δεν αποκλείει τη διάγνωση της νόσου. Η βραδυκαρδία, οι έμετοι, το οίδημα οπτικής θηλής μπορεί να δηλώνουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόφαση για διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης.

Το εξάνθημα είναι χαρακτηριστικό, εμφανίζεται στο 50% των ασθενών κατά την πρώτη εξέταση, αφορά κυρίως τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και είναι σε τυπικές περιπτώσεις πετεχειώδες ή πορφυρικό (80%) και σε άτυπες κηλιδοβλατιδώδες ή κνιδωτικό. Πορφυρικό ή πετεχειώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από τοξική καταπληξία είναι παθογνωμονικό μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας και προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αιμορραγία επινεφριδίων που έχει βαρεία κλινική εικόνα και μεγάλη θνητότητα. Η σηπτική αρθρίτιδα, η περικαρδίτιδα και η πνευμονία αποτελούν επίσης ένδειξη γενικευμένης λοίμωξης.
Χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα σε πάνω από 3.000 άτομα

Σύμφωνα με το thebest.gr, ιχνηλάτηση επαφών του τελευταίου 20χρονου φοιτητή που νόσησε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε την Πέμπτη 07/03/24 στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού αποφάσισαν να χορηγήσουν εμβόλιο σε πάνω από 30 πολύ στενές επαφές του φοιτητή, ενώ υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες να διευρυνθεί ο κύκλος των επαφών του 20χρονου στους οποίους θα δοθεί αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη.

Οι επιστήμονες δηλαδή, θα αρχίσουν από σήμερα Παρασκευή 08/03/24 τη χορήγηση φαρμάκου στους φοιτητές που βρίσκονται σε κοινά τμήματα με τον 20χρονο, ενώ ο κύκλος θα διευρύνεται σταδιακά και από τη Δευτέρα και μετά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν οι επαφές αυτές ακόμη και τα 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 12 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση, η οποία δικαιολογεί να ανοίξει η συζήτηση για την κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη