11 Απρ 2024

Τι τρώμε τελικά στην Ελλάδα;-Απορρίφθηκαν 80 τόνοι ακατάλληλα προϊόντα από Τουρκία λόγω φυτοφαρμάκων


Αντί να στηριχθεί ο Έλληνας αγρότης εμείς εισάγουμε χιλιάδες τόνους νωπά προϊόντα και τρόφιμα από την Τουρκία ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για... άκρως επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει τακτική και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και χημικά στα προϊόντα τους που στέλνουν σε ΕΕ και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τοπικό ΜΜΕ του Έβρου, συνολικά 80.696 κιλά προϊόντων εκ των οποίων το 99% (79.696 κιλά) ήταν προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων απορρίφθηκαν στο Τελωνείο Κήπων το δεύτερο 6μηνο του 2023.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις απορρίψεις προϊόντων στο τελωνείο Κήπων από την 1-7-2023 έως τις 31-12-2023.


Οι απορρίψεις έγιναν κατόπιν ελέγχων των Γεωπόνων και ελεγκτών ποιότητας, του Τμήματος Φυτουγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Π.Ε Έβρου.

Μετά από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, (βάσει Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας) που πραγματοποίησαν στο Συνοριακό Σημείο Ελέγχου Κήπων δέσμευσαν και στη συνέχεια απέρριψαν ακατάλληλα προς εισαγωγή φορτία που είχαν προορισμό διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα.

Συνολικά απορρίφθηκαν 80.696 κιλά προϊόντων εκ των οποίων το 99% (79.696 κιλά) ήταν προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το προϊόν με τη μεγαλύτερη ποσότητα απόρριψης λόγω φυτοφαρμάκων ήταν τα λεμόνια.
Εισάγουμε μαζικά νωπά προϊόντα και τρόφιμα από την Τουρκία ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά της Άγκυρας

Η Ελλάδα κάνει εκτός όλων των άλλων και μαζικές εισαγωγές τουρκικών ψαριών, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο προϊόν να είναι πλέον το 5ο σημαντικότερο που εισάγει η Ελλάδα από την Τουρκία.
Το 2022, η Ιταλία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας.

Μετά από συνοριακό έλεγχο των Ιταλικών αρχών σε φορτίο με φιστίκια με κέλυφος βρήκαν αφλατοξίνες πέρα ​​από τα επιτρεπόμενα όρια».

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών και παράγονται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εδώ και χρόνια οι αρχές στα τελωνεία στον Έβρο μπλοκάρουν κάθε χρόνο τόνους ακατάλληλων τροφίμων από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και πάλι περνούν χιλιάδες τόνοι από αυτά.

Η εισαγωγή προϊόντων προς κατανάλωση των εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, από τις λεγόμενες Τρίτες χώρες, αποτελεί ένα σχέδιο όνειδος για την πολιτική ελίτ των Βρυξελλών, και αποτελεί πεδίο διευρύνσεως από τις δικαστικές αρχές.

Η Τουρκία και πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής αγνοούν βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τρόπους, προκαλώντας πολλά προβλήματα πιθανότατα στην Υγεία των καταναλωτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Παραγωγοί από την Κρήτη παραδίδουν τις άδειες τους

Τις άδειες τους για τις Λαϊκές Αγορές, παραδίδουν όλο και περισσότεροι παραγωγοί στο Ηράκλειο της Κρήτης, λόγω του κόστους παραγωγής αλλά και του κόστους μετακίνησης, καθώς οι πάγκοι μειώνονται με συνεχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τοπικό ΜΜΕ και τον Παντελή Παπαδάκη, πρόεδρο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, τους τελευταίους μήνες, περίπου 50 παραγωγοί από τους 400 που υπάρχουν, δεν ανανέωσαν τις άδειές τους με συνέπεια να αποχωρήσουν από την λαϊκή αγορά, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο το αυξημένο κόστος παραγωγής Το να εξαρτιέται η Ελλάδα σε νωπά τρόφιμα, ψάρια κά στην Τουρκία, δεν είναι μόνο επικίνδυνα επιζήμιο για την υγεία των Ελλήνων, αλλά και απαράδεκτο από όλες τις αποψεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη