20 Απρ 2024

Τι φοβούνται; Εξοπλίζουν κρυφά τα καταφύγια πολέμου στο Ηράκλειο


Αποκαλύψεις από τα Γραφεία Πολιτικής Άμυνας του Δήμου και της Περιφέρειας Κρήτης

Κάτω από τη μύτη ακόμη και των πιο υποψιασμένων πολιτών...

το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πόλεμο καταγράφοντας και εξασφαλίζοντας πολεμικά καταφύγια για την ασφάλεια των πολιτών. 

Μάλιστα, στον Δήμο Ηρακλείου ήδη έχουν δοθεί εντολές για την καταγραφή των υφιστάμενων πολεμικών καταφυγίων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για την εξεύρεση και νέων υπόγειων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια πολέμου σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου “χτυπήματος” στην Κρήτη. 

Η εντολή που έχει δοθεί, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και πολιτικός προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, που ιδρύθηκε το 2023 μετά τον ουκρανικό πόλεμο, Γιώργος Καραντινός, ο Δήμος Ηρακλείου είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να καταγράψει τα καταφύγια, αλλά ακόμη και να τα “επανδρώσει” και να τα εξοπλίσει. Ο ίδιος ο κ. Καραντινός εκτίμησε ότι ίσως χρειάζεται να εξοπλιστούν τα καταφύγια, νέα και παλιά, με κουβέρτες, ξηρά τροφή και άλλα είδη. 

Το απόρρητο “πολεμικό σχέδιο” που οργανώνεται κάτω από τα ραντάρ των πολιτών, μέσα από τη στενή συνεργασία κράτους και των αποκεντρωμένων φορέων αυτού, δηλαδή τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοίκησης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με οδηγία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιφορτίστηκε με την οργάνωση της πολιτικής άμυνας, έχοντας συστήσει γραφεία αλλά και λαμβάνοντας εντολές ακόμη και για συντηρήσεις και στατικές παρεμβάσεις, όπως παραδέχεται ο κ. Καραντινός, σε ήδη πολεμικά καταφύγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή σε αναζήτηση νέων υπόγειων χώρων. 

Προσεχώς συνάντηση στην Αποκεντρωμένη 

Ο κ. Καραντινός στη διάρκεια της εκπομπής της “ΚΡΗΤΗ TV” παραδέχτηκε ότι το άμεσο προσεχές διάστημα ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός θα έχει συνάντηση με την ειδική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να του παραδώσει το απόρρητο σχέδιο με τους χώρους καταφυγής πολέμου, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν άγνωστοι στο κοινό, αφού επέχουν θέση στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 
Με διευκρινιστική της Αποκεντρωμένης θα δοθούν οδηγίες εν συνεχεία και στο Γραφείο Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Ηρακλείου, για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά. 

Εκτός από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, προφανώς και άλλοι Δήμοι στην Κρήτη και την Ελλάδα βρίσκονται σε συνεργασία με την εκάστοτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εν προκειμένω Κρήτης, για να εντοπιστούν και να χαρακτηριστούν ως πολεμικά καταφύγια υπόγειοι χώροι που θα μπορούσαν να προσφέρουν ασφάλεια σε περίπτωση πολέμου! 

«Σε περίπτωση πολέμου...» 

Χαρακτηριστικά, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Καραντινός ανέφερε: «Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της Ελλάδας που συνέστησαν αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Άμυνας το 2023. Είμαστε σε επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη, που είναι αρμόδια, και τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει προσωπικά τον δήμαρχο για τα σημεία που υπάρχουν τα καταφύγια, γιατί είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες που δεν πρέπει να γνωστοποιούνται ούτε στον αντιδήμαρχο. Εμείς πρέπει να τα οργανώσουμε, να τα εξοπλίσουμε, να τα επανδρώσουμε. Αν χρειάζονται να μπουν κουβέρτες, ξηρά τροφή, νερό, θα το κάνουμε. Περιμένουμε διευκρινιστική από την Αποκεντρωμένη και φυσικά να βρούμε τον τρόπο και τους οικονομικούς πόρους. Θεωρώ ότι ίσως μπει ξηρά τροφή, νερό... Είναι μια μεγάλη δαπάνη. Αν δεν προβλέπονται πόροι, θα διεκδικήσουμε και θα τους απαιτήσουμε», είπε ο κ. Καραντινός και εν συνεχεία διευκρίνισε: «Τα καταφύγια προφανώς θα πρέπει να καθαριστούν, να γίνουν στατικές παρεμβάσεις και να έχουν άρτιο εξοπλισμό. Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Η Αποκεντρωμένη είναι υπεύθυνη γι’ αυτά. 

Αυτά είναι για την Εθνική Άμυνα και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου. Είναι απευκταίο για επίθεση και ο πόλεμος έχει πάει σε οικονομικό επίπεδο. Έπρεπε να είναι πάντα οργανωμένα. Το θέμα είναι μη μας δώσουν πάλι αρμοδιότητα χωρίς απαραίτητους πόρους». 

Τα καταφύγια της Κρήτης

Πάντως, διάφοροι χώροι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν κατασκευαστεί ως καταφύγια στο Ηράκλειο, όπως στην Πρασσά, τη Φορτέτσα ή τον Καρτερό μέσα στον βράχο, δε βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αφού είναι αφημένα και προφανώς θα επανέλθουν, με βάση τις υποχρεώσεις του Δήμου έναντι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε καλύτερη κατάσταση, εφόσον βεβαίως συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο σχέδιο για τα καταφύγια που θα συντάξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και θα παραδώσει στον Δήμο Ηρακλείου. 

Είναι γνωστό ότι στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 140 καταφύγια περασμένης εποχής, κατασκευασμένα όμως για πόλεμο, εκ των οποίων τα 70 βρίσκονται στο Ηράκλειο. 

Τι αποκάλυψε ο εντεταλμένος της Περιφέρειας Κρήτης - Μυστικές επιθεωρήσεις και απόρρητα σήματα 

Την ίδια στιγμή, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνος για το ανάλογο γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” αποκάλυψε ότι πράγματι γίνονται αυτές οι ενέργειες από το κράτος και τους Δήμους και πρόσθεσε επιπλέον ότι οι επιθεωρήσεις εξ Αθηνών στην Κρήτη είναι συχνές σε διάφορες εγκαταστάσεις, όμως κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό. 

Ακόμη αποκάλυψε ότι φτάνουν κατά καιρούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαβαθμισμένα σήματα, τα οποία διαχειρίζεται ο περιφερειάρχης Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Λεονταράκης ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των καταφυγίων και τη χρηστικότητά τους, επειδή είναι ευαίσθητες πληροφορίες, έπειτα από εναέρια προσβολή τότε θα γίνουν γνωστά με βάση το πρωτόκολλο που ορίζει. Τα λεγόμενα Γραφεία Παλλαϊκής Άμυνας ΠΑΜ ΣΕΑ διαχειριζόμαστε διαβαθμισμένα σήματα, τα οποία είναι σε γνώση μόνο του περιφερειάρχη και έχει αυτή την εξειδίκευση. Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια κάτω από τα ραντάρ σε ό,τι έχει να κάνει με την Εθνική Άμυνα. Γίνονται και επιθεωρήσεις σε καταφύγια και εγκαταστάσεις. Ως Περιφέρεια ενεργούμε όπως μας ζητηθεί και σε μια ενδεχόμενη τέτοια περίπτωση θα ενεργήσουμε

Εδώ βλέπουμε, με αφορμή το Ουκρανικό, η Σουηδία και η Ελβετία έχουν ενισχύσει την άμυνά τους. Είναι κάτι το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορεί να λάβει πρωτοβουλίες. Εμείς συστρατευόμαστε με τα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Συμβαίνει χρόνια και οι επιθεωρήσεις γίνονται συχνά τα τελευταία 5 χρόνια. Ως Περιφέρεια δεν έχουμε κάποια ιδιοκτησία καταφυγίου. Όμως ενεργούμε όπως και όπου μας ζητηθεί, να διευκολύνουμε τις υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε περίπτωση επιστράτευσης, η Περιφέρεια Κρήτης θα ναυλώσει πούλμαν.

Είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και δε θα μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο...

Τα γραφεία της Παλλαϊκής Άμυνας και της Περιφέρειας εργάζονται καθημερινά, ίσως δεν είναι πολύ γνωστά, όμως λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που επιτελούν τεράστιο έργο. 

Διαχρονικά υπήρχαν επιθεωρήσεις, όμως πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. 

Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να προτάσσεται στη δημόσια σφαίρα και δε θα πρέπει να είναι ταμπού», κατέληξε ο κ. Λεονταράκης. 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή "Ελεύθερο Σημείο" της ΚΡΗΤΗ TV: 

 pentapostagma.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη