6 Απρ 2024

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Υμηττού: Κυβερνητικό πάρκο ή κυβερνητικό κόλπο; Data Journalists


  • – Με «μοντέλο» Ελληνικού οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανάπλαση της περιοχής.
  • – Ο διαγωνισμός για επιλογή αναδόχου-επενδυτή που.. προγραμματιζόταν για τις αρχές του 2022 δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί και πάει για το 2025.
  • – Τι θα γίνει με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Του Πάνου Κατσαχνιά

Η εξαγγελία από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη για τη δημιουργία «Κυβερνητικού Πάρκου» στην έκταση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Δάφνη, τρία χρόνια αργότερα, δείχνει να ακολουθεί την πεπατημένη όλων των σημαντικών αναπλάσεων που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί: Διπλή ανάπλαση Λ. Αλεξάνδρας – Βοτανικού, Ελληνικό, ΧΡΩΠΕΙ κλπ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, υπάρχουν δύο επιπλέον παράγοντες -κυρίως- που προβληματίζουν για το κατά πόσο το σχέδιο της αρχικής εξαγγελίας θα είναι κι εκείνο που τελικά θα υλοποιηθεί. Όταν και εφόσον, μιας και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Πρώτον, οι μελέτες που έχουν ήδη γίνει και αφορούν στο «Κυβερνητικό Πάρκο», προσπαθούν με το «ζόρι» να τεκμηριώσουν την ορθότητα των σχεδιασμών που έχουν εξαγγελθεί και δεύτερον, το ότι στη συγκεκριμένη έκταση εξακολουθεί να υφίσταται -αν και περιορισμένη- παραγωγή από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σημαντικών παραγγελιών που λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί και δεν μπορούν να σταματήσουν τώρα, προκειμένου αυτά να μετεγκατασταθούν. Χώρος που είχε παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ ως «εγκαταλελειμμένος».

Αντίθετα, προβληματίζει το ότι οι έως τώρα ενέργειες, με βασικότερη όλων, την προβλεπόμενη υλοποίηση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της ιδιόκτητης έκτασης του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού (ΣΕΥ), έναντι συμβολικού τιμήματος, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), ιδιοκτήτη των ΕΑΣ, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη χρήση και την αύξηση του συντελεστή δόμησης για τη συγκεκριμένη έκταση, δοθούν τελικά για εμπορική εκμετάλλευση από τον ανάδοχο-επενδυτή.

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη