22 Μαΐ 2024

Νομικό και κοινοβουλευτικό παράδοξο: Τι σημαίνει η αναβολή της απόφασης του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες

 


Κάποιοι το περίμεναν, αλλά λίγοι πίστευαν ότι το εκλογοδικείο θα ανέβαλε την απόφαση, ουσιαστικά επ’ αόριστον και πάντως σε άγνωστο βάθος.. χρόνου, για την παρουσία των Σπαρτιατών στη Βουλή.

Αλλά στη χώρα της… φαιδράς

πορτοκαλέας ανώτατοι δικαστικοί έκριναν ότι δεν χρειάζεται καμία βιασύνη να αποφανθούν στο εάν πρέπει να παραμείνουν στο κοινοβούλιο, να νομοθετούν και να αμείβονται βουλευτές, το κόμμα των οποίων κηρύχθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον Άρειο Πάγο ως μη σύννομο για να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές!

Τέτοιο νομικό και κοινοβουλευτικό παράδοξο δεν πρέπει να απαντάται σε άλλη χώρα του πολιτισμένου κόσμου, ενδεχομένως και του λιγότερου πολιτισμένου!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, η απόφαση επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί εναντίον της εκλογής τριών βουλευτών των Σπαρτιατών, αλλά και συνολικά για τη συμμετοχή του κόμματος αυτού στις περσινές εθνικές εκλογές θα ληφθεί σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ποινικής δίκης για την ίδια υπόθεση, η έναρξη της οποίας έχει προσδιοριστεί για τις 19 Ιουνίου.
Προφανώς η ολοκλήρωση της δίκης αυτής θα απαιτήσει μήνες ή και χρόνια, ενώ είναι άγνωστο εάν το εκλογοδικείο θα περιμένει στη συνέχεια και μία ενδεχόμενη δίκη στο εφετείο!
Όπερ σημαίνει ότι δυνητικά η απόφασή του ίσως να μην εκδοθεί καν πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές (!!!), ειδικά εάν αυτές διεξαχθούν πρόωρα.

Κοινοβουλευτική και πολιτική στρέβλωση

Πού είναι το νομικό παράδοξο που οδηγεί ουσιαστικά σε μία κοινοβουλευτική και πολιτική στρέβλωση; Μα και τους συνταγματολόγους και νομικούς στα όρια της παράκρουσης με όσα βλέπουν να γίνονται από μία Δικαιοσύνη, η οποία κινδυνεύει (μετά τα Τέμπη, το Μάτι και άλλες υποθέσεις) να χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας;
Μα στο γεγονός ότι στο μεταξύ, για την ακρίβεια στις 24 Απριλίου, ο Άρειος Πάγος απέκλεισε τους Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές κρίνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα «υποκαθιστά» τη Χρυσή Αυγή κι ο πραγματικός αρχηγός του είναι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτή η απόφαση του αποκλεισμού βασίζεται στο νόμο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2023.
Αλλά, εάν ο Άρειος Πάγος κρίνει φέτος και με τα όσα προηγήθηκαν στο μεταξύ – κρίση και αποκαλυπτικές για το ρόλο Κασιδιάρη συγκρούσεις στους κόλπους των Σπαρτιατών – ότι κόμμα αυτό δεν μπορεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, κάτι ανάλογο ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις εθνικές εκλογές του 2023!
Η απόφαση λοιπόν θα έπρεπε να είναι μάλλον εύκολη και το εκλογοδικείο, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα μισά του μέλη προέρχονται από τον Άρειο Πάγο. Αλλά φευ!

«Σύγκρουση» Αρείου Πάγου και Εκλογοδικείου

Ακόμα κι αν το εκλογοδικείο έχει άλλη άποψη, από τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος έλαβε μία τόσο σοβαρή απόφαση για ένα κόμμα και τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, θα όφειλε κι αυτό με τη σειρά του να εκδώσει και τη δική του το συντομότερο και πάντως όχι σε απροσδιόριστο βάθος.
Κι αυτό διότι, στο μεταξύ το κόμμα των Σπαρτιατών έχει λόγο και ρόλο στο κοινοβούλιο, διαθέτει τη δυνατότητα του δημόσιου λόγου από τα έδρανα της Βουλής, ψηφίζει και καταψηφίζει νομοσχέδια, τοποθετείται επί μειζόνων θεμάτων και φυσικά αντλεί δημόσιους πόρους (επιχορήγηση, μισθούς βουλευτών, συνεργάτες κλπ).

Το παρασκήνιο και ο φόβος των ευρωεκλογών

Η αναβολή της απόφασης του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες φαίνεται ότι έχει ενδιαφέρον και ίσως… άγριο παρασκήνιο. Αυτό μάλιστα σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον Απρίλιο ότι επίκειται σύντομα και πάντως πριν τις ευρωεκλογές αυτή η απόφαση.

Μία νεότερη πληροφορία, αλλά και εκτίμηση πολλών ψύχραιμων παρατηρητών είναι ότι το εκλογοδικείο αντιλαμβανόμενο επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ενόψει των ευρωεκλογών μία απόφαση «κοψίματος» των Σπαρτιατών από τη Βουλή, προτίμησε να μην πάρει την ευθύνη, αλλά να περιμένει.
Παρεμπιπτόντως τον Ιούνιο συνταξιοδοτούνται κάποια μέλη του εκλογοδικείου και άρα η «καυτή πατάτα» πάει σε επόμενους δικαστές.
Ο φόβος ήταν ότι μία απόφαση ακύρωσης της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις περσινές εκλογές και η αφαίρεση των εδρών τους, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο της ακροδεξιάς – αλλά και ερωτηματικά γενικότερα σε μία μερίδα πολιτών, που δεν ανήκουν σε αυτό το χώρο – και να υπάρξει αποτύπωση αυτού του κλίματος στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
Το φάντασμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι απειλητικό, αλλά μπορεί να προκύψει ανάλογο και στην Ελλάδα εάν οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου κάνουν λάθη στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών αυτών σχημάτων.

Τα δύο σενάρια για τις έδρες και η ευθύνη που δεν θέλησε να αναλάβει το εκλογοδικείο

Το δεύτερο όμως μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να μην επιθυμεί να λύσει το εκλογοδικείο, επειδή υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις νομικών (ή να μην μπορεί λόγω των εσωτερικών διαφωνιών), είναι τι θα συμβεί εάν κριθεί παράνομη η συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές. Τι θα γίνει εν ολίγοις με τις έδρες, καθότι στην απόφασή του οφείλει να προσδιορίσει και τα επόμενα βήματα.
Το κυρίαρχο σενάριο που κυκλοφορούσε ήταν αυτό της διανομής των 12 εδρών που κέρδισαν οι Σπαρτιάτες, αναλογικά σε άλλα κόμματα – κυρίως στη ΝΔ, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.
Αλλά η εικόνα να ακυρώνεται η ψήφος περίπου 200.000 ανθρώπων, οι οποίοι επέλεξαν, καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία σε αυτή την εξίσωση, τους Σπαρτιάτες και τώρα βλέπουν άλλα κόμματα να μοιράζονται τις έδρες, δεν θεωρείται από όλους ως μία ενδεδειγμένη δημοκρατική διαδικασία. Για την ακρίβεια αρκετοί επιφανείς συνταγματολόγοι εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τούτο.
Από την άλλη, το άλλο σενάριο περί διεξαγωγής εκλογών στη μισή χώρα (οι 12 βουλευτές εκλέχτηκαν σε μεγάλες περιφέρειες, που αφορούν εκλογικό σώμα 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων) είναι επίσης κάτι που προβληματίζει πολλούς.
Έτσι, το εκλογοδικείο προτίμησε να αφήσει μία προβληματική κοινοβουλευτική κατάσταση να διαιωνίζεται, παρά να αναλάβει την ευθύνη να λύσει ή να κόψει το γόρδιο δεσμό.

https://www.topontiki.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη