13 Μαΐ 2024

Γιατί σώθηκε η Γη από τη μαγνητική καταιγίδα


Μια γεωμαγνητική καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα από απόψε στα δίκτυα του.. ηλεκτρικού και τους δορυφόρους, αλλά και να δημιουργήσει ένα φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας. Για το μοναδικό αυτό φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών εξηγώντας ότι «αυτές οι γεωμαγνητικές καταιγίδες εκπέμπονται από τον ήλιο. Ο ήλιος εκπέμπει ενέργεια προς όλο το πλανητικό σύστημα. Αυτή η ενέργεια κάνει τη Γη βιώσιμη και δίνει τη ζωή. Αν δεν είχαμε τον ήλιο δεν θα είχαμε και ζωή πάνω στη Γη».

Ο καθηγητής τόνισε μέχρι το 2005 είχε 50 χρόνια να εμφανιστεί τέτοια γεωμαγνητική καταιγίδα. «Συνήθως έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να τις προβλέψει, γιατί υπάρχουν τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι εκλάμψεις όπως λέγονται, συνοδεύονται από πολύ μεγάλα ποσοστά φωτός και ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα» περιέγραψε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ όταν εκπέμπεται από τον Ήλιο αυτή η γεωμαγνητική ακτινοβολία, έρχεται προς όλο το πλανητικό σύστημα και έξω από το μαγνητικό σύστημα, έρχεται και στη Γη. «Η Γη επειδή έχει αυτόν τον μαγνητισμό ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους. Συνεπώς το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που οδηγεί ουσιαστικά την γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους, τον βόρειο και τον νότιο. «Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σουηδία και στη Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα έχει επιδράσεις στον άνθρωπο εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα υποστήριξε ότι «το ποσοστό της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη, συνολικά διατηρείται σταθερό τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια». Γι’ αυτό όπως είπε στην προκειμένη περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη