22 Μαΐ 2024

Επικίνδυνα τερτίπια από την πρόεδρο στα Σκόπια – Τώρα δηλώνει «Πρόεδρος» χωρίς χώρα η Σιλιάνοφσκα ...Άφαντη η συνταγματική ονομασία της χώρας στην επίσημη ιστοσελίδα!


Συνεχίζει τα περίεργα και επικίνδυνα «παιχνίδια» η νέα πρόεδρος των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε... στο σημείο να παρακαλάει για την συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή που ως αντιπολίτευση η ΝΔ διαμήνυε ότι θα ακύρωνε.

Σήμερα ανανεώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας των Σκοπίων, όμως η Σιλιάνοφκσα η οποία τόλμησε να αποκαλέσει τη χώρα της Μακεδονία, φρόντισε όπως φαίνεται να μην κάνει ξεκάθαρο το όνομα της χώρας της. Ήδη έχει προκαλέσει σάλο σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ το γεγονός ότι στην στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».



Όπως αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων η συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία “MK”, όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Επιπλέον, στην κατηγορία «Πρόεδρος» δεν διευκρινίζεται η χώρα ενώ στην κατηγορία που αναφέρονται οι συναντήσεις με τους πρέσβεις ξένων χωρών, η Σιλιάνοφσκα κατονομάζεται με ένα… «σκέτο» Πρόεδρος.



Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο νέος πρωθυπουργός και επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει την Συμφωνία για το όνομα. Σχολιάζοντας το ατόπημα της Σιλιάνοφσκα, δήλωσε: «Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία». Συνεχίζοντας το παραλήρημα ο Μίτσκοσκι κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τα Σκόπια και εάν έχει πρόβλημα, να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σημειώνεται ότι μετά τις αντιδράσεις σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο για την κίνηση της Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την ανάγνωση του όρκου για την κατάληψη του ανώτατου αξιώματος, η ίδια με ανακοίνωση μέσω του γραφείου Τύπου της υποστήριξε ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σκόπιμα να προβάλει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος που πουλάει παραμύθια για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αντιμετωπίζοντας τους Ελληνες και τις Ελληνίδες ως ιθαγενείς, από την άλλη όμως ξεκαθαρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο πως θα παραμείνει πιστή στη φιλοσκοπιανή γραμμή που έχει χαράξει μετά το 2019 και δεν πρόκειται να ζητήσει την κατάργηση της συμφωνίας.

https://www.newsbreak.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη