13 Μαΐ 2024

Η κρυφή ατζέντα με νέους φόρους και επώδυνα μέτρα...


Κρυφή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει λιτότητα, φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι κατέθεσε το.. Πρόγραμμα Σταθερότητας προς την Κομισιόν χωρίς να εμπεριέχει προβλέψεις μέχρι και το 2027, όπως υποχρεούται, αλλά μόνο για τη φετινή χρονιά και το 2025; Και... μάλιστα όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταθέσει τετραετές πλαίσιο, όπως προβλέπουν οι κανόνες; Συνεπώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πολλούς λόγους να αποκρύψει τι πραγματικά προτίθεται να πράξει στο μέλλον, καθότι βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις φορολογικές δηλώσεις, καθότι το περιθώριο είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου, οπότε αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν διαπιστώσει το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος (και θα αυξηθεί έως 35% του χρόνου) μέχρι να πάνε στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.




Φέρνει το θέμα στη Βουλή ο Ν. Παππάς


Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρνει το θέμα στη Βουλή προκειμένου να δοθούν απαντήσεις. «Τη Μεγάλη Τρίτη η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε στην Κομισιόν το μισό μεσοπρόθεσμο της χώρας. Αφορά μόνο το 2024 και το 2025, όταν τα άλλα κράτη-μέλη κατέθεσαν προγράμματα ως και το 2027» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς. «Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αποκρύπτουν, πριν τις εκλογές, τόσο τους φόρους του 2023 όσο και τα μέτρα για το 2026-2027. Ζητούν να τους δώσει ο λαός “λευκή τριετή επιταγή” με κλειστά μάτια. Καταθέτουμε σχετική επίκαιρη ερώτηση. Ο κ. Χατζηδάκης θα έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις;» κατέληξε.


Τι προβλέπουν οι κανόνες


Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ζήτημα διότι η κυβέρνηση φαίνεται να καταστρατηγεί τους βασικούς κανόνες. Στο επίσημο πλαίσιο της Κομισιόν για τις «Προδιαγραφές για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» με τις «κατευθυντήριες γραμμές για τη μορφή και το περιεχόμενο των Προγραμμάτων Σταθερότητας και σύγκλισης» αναφέρονται το ακριβές υποχρεωτικό περιεχόμενο και η πλήρης μορφή των Προγραμμάτων Σταθερότητας (μεσοπρόθεσμων) που κατατίθενται από τα υπουργεία Οικονομικών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου τον Απρίλιο κάθε έτους. Ήταν πάντα σαφές ότι κάθε έτος κάθε μέλος καταθέτει Πρόγραμμα με τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις του τρέχοντος έτους και τουλάχιστον της επόμενης τριετίας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της 30ής/4/24 αναφέρει ότι κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας που περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις μόνο των ετών 2024-2025, ως μη όφειλε. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου: «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι σε συνοπτική μορφή, καθώς το πλήρες Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καλύπτει τα έτη 2025-2028 θα κατατεθεί, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τον Σεπτέμβριο του 2024». Όμως το θέμα είναι πως το παραπάνω δεν προβλέπεται κάπου στους κανόνες λειτουργίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Επομένως, το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η κυβέρνηση επιθυμεί να αποκρύψει δυσάρεστες μακροοικονομικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ή ακόμη και δυσάρεστα αρνητικά μέτρα.


Τι έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες


Τα παραπάνω δεσμευτικώς ισχύοντα γίνονται πρόδηλα και από το γεγονός ότι καμία χώρα-μέλος δεν κατέθεσε κάτι πιο... συνοπτικό αυτού που προβλέπουν η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του Κανονισμού 473/2013 και η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ευρωπαϊκού Πλαισίου Προϋπολογισμών (Budgetary Framework Law). Η Πορτογαλία (15/4), η Γερμανία (24/4), η Ιρλανδία (24/4), η Γαλλία (24/4), η Αυστρία (29/4), η Φινλανδία (25/4), μεταξύ άλλων, κατέθεσαν στην Κομισιόν και έθεσαν στην κρίση των εκλογέων ενόψει των ευρωεκλογών πλήρη μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Σταθερότητας της τετραετίας 2024-2027. Όχι, όμως, η ελληνική κυβέρνηση!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη