23 Μαΐ 2024

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν πρόκειται να μειώσουμε τον Φ.Π.Α. γιατί μας αποδίδει έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα»....Παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια «βολεύει» την κυβέρνηση


Κατηγορηματικά απέρριψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα ανακουφίζοντας έτσι.. τους Έλληνες πολίτες καθώς όπως παραδέχτηκε η ακρίβεια και ο αυξημένος φόρος αποδίδουν έσοδα στο Δημόσιο.

Με λίγα λόγια έχοντας υψηλές τιμές στα τρόφιμα, τα οποία ακριβαίνουν διαρκώς, ο ΦΠΑ που αποδίδεται είναι ακόμα μεγαλύτερος και η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζει συνεχώς πλεονάσματα.

Συνεπώς τα πλεονάσματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά οφείλονται στην έντονη υπερφορολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και οι βιομήχανοι τροφίμων ζητούν παρέμβαση στον ΦΠΑ.

Μέχρι σήμερα ακουγόταν το γνωστό παιδικό επιχείρημα ότι δήθεν τυχόν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά σήμερα ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο ΟΡΕΝ, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τελικά το ζήτημα είναι στα κρατικά έσοδα και στο ότι πρέπει η χώρα να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

Πλεονάσματα τα οποία τα παράγουν οι πολίτες και όχι η οικονομική δραστηριότητα. H ακρίβεια λοιπόν «βολεύει» την κυβέρνηση και ειδικότερα αν αυτή είναι στα τρόφιμα, καθώς αυτά δεν μπορούν οι πολίτες να αποφύγουν να τα αγοράσουν.


Με την ακρίβεια να αποτελεί το πρώτο ζήτημα στην προεκλογική συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ, από τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης δεσμεύτηκε ότι αν γίνει αυτή τη παρέμβαση θα υπάρχει άμεση εφαρμογή του μέτρου στους τιμοκαταλόγους και θα περάσει στην αγορά.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση στον ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον καταναλωτή» είπε στην αρχή.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Ο υπουργός (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης) έχει δίκιο όταν είπε ότι σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε.

«Άρα το κάνουμε για τα έσοδα;» ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για να απαντήσει: «Το κάνουμε και για τα έσοδα βεβαίως».

«Και όποιος εισηγείται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ να μας πει πού θα βρούμε τα 2,5 δισ. τα οποία θα λείπουν τον χρόνο» συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή με τον ΦΠΑ» έκοψε τη συζήτηση. «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό. Θα παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη