6 Ιουν 2024

«Φιέστα» Ράμα - Μελόνι για την ιταλική αποθήκη ψυχών που φτιάχνουν στον βορρά της Αλβανίας

 


Στην Αλβανίαβρίσκεται την Τετάρτη (5/6) η Τζόρτζια Μελόνι, όπου συνάντησε τον Έντι Ράμα και επισκέφθηκε την πρώτη ιταλική κλειστή δομή για αιτούντες άσυλο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός...

μετεβει το μεσημέρι της 5ης Ιουνίου στη γειτονική χώρα, όπου, συνοδευόμενη από τον Αλβανό ομόλογό της, επισκέφθηκε την πόλη Σενγκίν. Πρόκειται για την περιοχή, όπου, βάσει της σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών, θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο παραμονής μεταναστών/προσφύγων.

«Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Αν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς», δήλωσε ο Ράμα.

Από την μεριά της, η Μελόνι τόνισε: «Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι, ακόμη, μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία».

«Σήμερα ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της πρώτης εκ των δύο δομών, του Σεντζίν, η οποία θα λειτουργήσει ως hotspot. Στην δεύτερη δομή, στο Γκιαντέρ -η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης- μέσω διαδικτύου θα εξετάζονται τα αιτήματα για παροχή ασύλου», πρίόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ιταλικής δομής στην Αλβανία

Η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες, η οποία έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει δύο κλειστές δομές στη βόρεια Αλβανία, για ταυτοποίηση των μεταναστών και υποβολή αιτήσεων ασύλου.

Η Τζόρτζια Μελόνι είχε αναφερει τότε ότι η παραμονή των «απελπισμένων της θάλασσας» στα κέντρα αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν μήνα και η χωρητικότητά τους θα είναι 3.000 ανθρώπων. Στο εσωτερικό των κέντρων θα ισχύει ο ιταλικός νόμος, αλλά με τη φύλαξη θα ασχοληθούν οι Αλβανοί.

H ιταλική Κεντροαριστερά είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Το Δημοκρατικό Κόμμα, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναφέρει ότι «η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία είναι λανθασμένη και δεν λύνει κανένα πρόβλημα». Όπως είχε τονιστεί σχετικά, το πρωτόκολλο αυτό «μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με ειδικότερη αναφορά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, οι οποίοι ορίζουν ότι πρέπει να επιλέγεται το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και διασφαλίζουν το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών».

Σημειώνεται ότι παρόμοιο προηγούμενο αποτελεί αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δημιούργησε κλειστά κέντρα στη Ρουάντα, πάντα για την υποβολή και εξέταση αιτήσεων ασύλου. Ωστόσο, μετά το Brexit αποτελεί χώρα εκτός ΕΕ.

Όταν προέκυψε σενάριο για δομή στα εδάφη της ελληνικής μειονότητας

Οι δομές αυτές θα στηθούν στο λιμάνι του Σενγκίν (απέναντι από το Μπάρι), σε απόσταση λίγωνχιλιομέτρων από τη θάλασσα, με έξοδα της Ιταλίας. Θα κλείνονται σε αυτά παράτυποι μετανάστες που θα διασώζονται από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή, αλλά όχι γυναίκες που κυοφορούν, ούτε ανήλικα.

Μεταξύ των περιοχών που είχαν ακουστεί -τουλάχιστον μεταξύ φημών και παραφιλολογίας- πως θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Αλβανία, ήταν και μια σε εδάφη της ελληνικής μειονότητας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ούτε και έγινε κάποια σχετική κίνηση από την κυβέρνηση Ράμα.

ieidiseis.gr