Πότε έρχονται οι επώδυνες αλλαγές...
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους νέους όρους και.. προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού...
Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε διάφορες περιοχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι κυμαινόμενο, για τους πρώτους έξι μήνες υψηλότερο και χαμηλότερο τους επόμενους έξι, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνοδευτεί από κατάργηση όλων των επιδομάτων μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ θα προβλέπει χαμηλότερα ποσά, κάτω από τον κατώτατο μισθό, για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Με άλλα λόγια, περίπου 550.000 μακροχρόνια άνεργοι (αυτός ο αριθμός επιβεβαιώνεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ) δεν θα λαμβάνουν πλέον καμία επιδοματική απολαβή, ενώ δραματικά μικρότερες θα είναι οι απολαβές για όσους εργάζονταν (πριν απολυθούν) με ευέλικτες μορφές εργασίας.
Τεχνητή μείωση
Με επιχείρημα την αναποτελεσματικότητα σημερινών παροχών, αλλά με κύριο στόχο την εκκαθάριση του μητρώου της ΔΥΠΑ, δηλαδή τη μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων, που τους χειμερινούς μήνες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, και την απόλυτη σύνδεση του ανέργου με την κατάρτιση, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί συγκεκριμένες αλλαγές.
Το νέο επίδομα ανεργίας (υψηλότερο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χαμηλότερο στη συνέχεια) θα εξαρτάται από τη σύνδεση του ανέργου με τα προγράμματα κατάρτισης και τις προτεινόμενες θέσεις εργασίας. Δηλαδή από τη σύνδεσή του με τα προγράμματα κατάρτισης θα εξαρτάται όχι μόνο η επιδότηση αλλά και η παραμονή του ανέργου στις λίστες ανεργίας της ΔΥΠΑ.
Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, με το πρόσχημα ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας των 509 ευρώ είναι μεγαλύτερο από τη μηνιαία αμοιβή ενός εργαζόμενου με μερική απασχόληση, το επίδομα θα μειωθεί έως και 50% για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων.
Οι επώδυνες αλλαγές
Το κυμαινόμενο επίδομα θα είναι πιο αυξημένο τους πρώτους μήνες και θα μειώνεται σταδιακά. Ωστόσο, το επίμαχο σημείο είναι ότι η καταβολή του θα εξαρτάται από τη σύνδεση του ανέργου με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργό αναζήτηση εργασίας. Συγκεκριμένα:
α) Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
β) Αν κάποιος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος.
γ) Επίσης θα χάνεται το επίδομα εάν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του και την αρνηθεί.
Προπομπός η κατάργηση επιδομάτων
Να θυμίσουμε ότι από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο Εργασίας προχώρησε, ενόψει και των επικείμενων αλλαγών, σε αιφνιδιαστική κατάργηση της εφάπαξ παροχής τριών επιδομάτων - παροχών της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) που αφορούσαν κατηγορίες κυρίως μακροχρόνια ανέργων.
Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Θαν. Πετραλιά και του (πρώην) υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη, καταργήθηκαν τρία συγκεκριμένα επιδόματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): α) Το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, β) το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων και γ) το ειδικό βοήθημα επίσχεσης που αφορά τη διακοπή εργασιών μιας επιχείρησης.