ΣΧΟΛΙΟ του Τάκη Φωτόπουλου
1. Τα αποτελέσματα τόσο των Ευρωεκλογών, όσο και των παράλληλων γενικών εκλογών στη Βρετανία, αποκάλυψαν ένα κοινό παρονομαστή αλλά και μια νέα πανευρωπαϊκή τάση που πιθανότατα οδηγεί σε
μεγάλες ανατροπές.2. Ο κοινός παρονομαστής είναι η αποδοκιμασία της «πολιτικής» με την τυπική έννοια της «εκλογής» αντιπροσώπων (κάτι σαν τους «εργατοπατέρες») που (με το αζημίωτο βέβαια) αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τις εθνικές και κατ’ επέκταση τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σύμφωνα φυσικά με τις εντολές που παίρνουν από την Υπερεθνική Ελίτ, η οποία διαφεντεύει τη Νέα Διεθνή Τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
3. Η νέα πανευρωπαϊκή τάση είναι αυτή της αδιαφορίας γι’ αυτό που περνά για «πολιτική» σήμερα—που είναι βέβαια το στημένο παιχνίδι μεταξύ επαγγελματιών πολιτικών, τους οποίους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους σε ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο (ακόμη και χωρίς τα «τυχερά» του) επάγγελμα!
4. Η θεμελιακή όμως αυτή αντίφαση μεταξύ αυτού που περνά για «πολιτική» σήμερα, και αυτού που θα μπορούσε πραγματικά να είναι Πολιτική —όπως έδειξε π.χ. η Αθηναϊκή δημοκρατία εδώ και 2500 περίπου χρόνια— είναι η ανυπαρξία επαγγελματιών πολιτικών, εφόσον «πολιτικός» ήταν τότε ο κάθε πολίτης της Αθηναϊκής δημοκρατίας, μολονότι βέβαια ακόμη και το δημοκρατικό αυτό υπόδειγμα έπασχε από το εγγενές πρόβλημα της δουλείας, το οποίο όμως ήταν αδύνατο να ξεπεραστεί στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής.
5. Το ιστορικό δίδαγμα της κλασικής Αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν ότι η πραγματική δημοκρατία προϋποθέτει ισοκατανομή όχι μόνο της πολιτικής εξουσίας/δύναμης αλλά και της οικονομικής — τελικά, δηλαδή, προϋποθέτει την ισοκατανομή κάθε μορφής εξουσίας/δύναμης.
6. Έτσι σήμερα η Ανθρωπότης, αφού πειραματίστηκε με πολλές μορφές κοινωνικής οργάνωσης στον αγώνα για μια πραγματική δημοκρατία, κατέληξε στις σύγχρονες «παρωδίες» δημοκρατίας που μοναδικό στόχο έχουν την εξαπάτηση του πολίτη ότι απολαμβάνει τα αγαθά μιας πραγματικής δημοκρατίας…
7. Και φυσικά, ο αγώνας του Ανθρώπου για μια πραγματική δημοκρατία δεν τελειώνει εδώ, και είναι αμφίβολο εάν θα τελειώσει ποτέ όσο ο Άνθρωπος δεν αποβάλλει τα εγωιστικά κίνητρα κάθε είδους που είναι αναπόφευκτα σε κάθε μορφή κοινωνικής οργάνωσης η οποία χαρακτηρίζεται από την ανισότητα στην κατανομή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.-
Τάκης Φωτόπουλος, 06/07/2024