17 Ιουλ 2024

Η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ε.Ε. και Καναδά στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημήτρη Κούβελα με την Υπουργό Εμπορίου του Καναδά

 


Οι ενισχυμένες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Καναδά κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας με την Υπουργό Εξαγωγών, Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά, κα. Mary Ng. Ο κ. Κούβελας υποδέχτηκε στη Βουλή την κ. κα. Mary Ng, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Καναδά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Αθήνα, με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών από την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Καναδά και τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Την Καναδή Υπουργό συνόδευαν η Κοινοβουλευτική Γραμματέας του Υπουργού Τουρισμού του Καναδά, κυρία Annie Koutrakis, και η Πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα, κα Anna-Karine Asselin.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και οι κοινοί στόχοι που ενώνουν τις δύο χώρες, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι Πρόεδροι κ. Δημήτρης Κούβελας και κ. Χρήστος Μπουκώρος εξήραν τη βούληση για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ συμμάχων και φίλων χωρών, διακρίνοντας το βελτιωμένο επίπεδο στις οικονομικές διμερείς σχέσεις, δεδομένης της γοργά αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνο-καναδικές σχέσεις είναι εξαιρετικές, πάντα», ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ως Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας ο κ. Κούβελας.

Μεταξύ, άλλων ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη σημασία των καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την προσμονή για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ε.Ε. και Καναδά. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην έντονη παρουσία της ελληνικής διασποράς στον Καναδά, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κούβελας, «αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο του πληθυσμού και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας σας». Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και συγκρούσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο βρίσκει τις χώρες μας στην ίδια πλευρά, εφόσον πρόκειται για στάση που υποδεικνύεται από κοινούς στόχους».

Από καναδικής πλευράς, η Υπουργός κυρία Mary Ng διασαφήνισε ότι η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές προϊόντων λόγω μείωσης των δασμών και τόνισε πως η χώρα της προάγει το λεγόμενο «περιεκτικό εμπόριο» προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, εκφράστηκε η αμοιβαία ικανοποίηση για τη γόνιμη αυτή συνάντηση και δόθηκε η υπόσχεση για διαρκείς επαφές ενίσχυσης των σχέσεων φιλίας Ελλάδας - Καναδά, ενώ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας προσκάλεσε την Καναδή Υπουργό και την Πρέσβη στην πόλη του, τη Θεσσαλονίκη.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη