8 Ιουλ 2024

Η συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη


 Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Βραδυνή» και την δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή

Στ. Καλαφάτης: «Σκληρή δουλειά, χαμηλά το κεφάλι. Πρόταγμά μας η καθημερινότητα του πολίτη» 

«Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- θα επιδίδονται σε ακρότητες, λαϊκίστικες και σκληρές επιθέσεις στην κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δείξουν πως ο καθένας από αυτούς είναι καταλληλότερος στον πόλεμο εναντίον του Πρωθυπουργού», δηλώνει ο  Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή» και την δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή. Και προσθέτει:  «Δεν θα δούμε ανταγωνισμό έργου, αλλά επιθετικότητας. Και όλα αυτά καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματός μας. Εκεί που η Αντιπολίτευση θα χάνεται στα παιχνίδια των λόγων της, εμείς να σηκωνόμαστε πιο ψηλά με τα αποτελέσματα των έργων μας. Με σκληρή δουλειά, χαμηλά το κεφάλι,  σεμνά και ταπεινά». 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «Τόσο ο Πρόεδρος μας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι συνάδελφοι που πήραμε το λόγο, αναδείξαμε τον πατριωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Παράταξης. Αποδείξαμε ότι προτάσσουμε τη βελτίωση της καθημερινότητας και των εισοδημάτων, τη συνέχιση των δράσεων απέναντι στην ακρίβεια, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, Ασφάλειας και Παιδείας. Και, βέβαια, την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και απόρθητα σύνορα, αλλά και ξεκάθαρες θέσεις που δεν μπαίνουν σε κανένα παζάρι».

Για το επερχόμενο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι: «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ψηφίσει περί τα 70 νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία η επιστολική ψήφος, η εγκατάσταση ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αλλά και ρυθμίσεις απέναντι στην ακρίβεια που  βελτιώνουν την καθημερινότητα. Για το επόμενο διάστημα, όπως τονίζει: «παίρνουν σειρά νομοθετήματα που αφορούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στο ΣτΕ και τα Διοικητικά Δικαστήρια, το πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στον Τουρισμό, το νέο πλαίσιο ελέγχου στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, την αναμόρφωση του Π.Δ.Ε., το νέο Κ.Ο.Κ., την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει: «Είναι απολύτως πρόωρη και άκαιρη. Αφενός γιατί είναι προσβλητικό για το πρόσωπο της Προέδρου να γίνεται μια τέτοια συζήτηση έξι μήνες νωρίτερα, και αφετέρου γιατί δεν συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα ζητούμενα των πολιτών».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Είστε από τα στελέχη που, πλέον και εκ της θέσεώς σας, αφουγκράζεστε το κλίμα στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ. Μετά την συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό και όσα ειπώθηκαν, θεωρείτε ότι το κόμμα σας βγαίνει πιο δυνατό;

Τόσο ο Πρόεδρος μας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι συνάδελφοι που πήραμε το λόγο, αναδείξαμε τον πατριωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Παράταξης. Αποδείξαμε ότι προτάσσουμε τη βελτίωση της καθημερινότητας και των εισοδημάτων, τη συνέχιση των δράσεων απέναντι στην ακρίβεια, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, Ασφάλειας και Παιδείας. Και, βέβαια, την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και απόρθητα σύνορα, αλλά και ξεκάθαρες θέσεις που δεν μπαίνουν σε κανένα παζάρι.  Επιβεβαιώνοντας στην πράξη τα κοινά αυτά προτάγματα καθιστούμε την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική και την Παράταξη πιο ισχυρή.

 

Τις τοποθετήσεις Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, πως τις σχολιάζετε; 

 

Είναι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος μας, αναγνωρίζω την προσφορά, τιμώ τη διαδρομή και δεν σχολιάζω τις τοποθετήσεις τους. 

 

Υπάρχουν ενοχλημένοι βουλευτές μετά τον ανασχηματισμό; Βουλευτές που θεωρούσαν ότι δικαιούνταν ένα χαρτοφυλάκιο;

 

Κάθε συνάδελφος μπορεί να πιστεύει  στις δυνατότητές  του για περαιτέρω προσφορά, να έχει τις προσωπικές του  προσδοκίες, να έχει τη δική του ματιά σε ό,τι αφορά τη διαδρομή του. 

 

Όσον αφορά στην ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και την κριτική που ασκείται για την διεύρυνση, ποια είναι η θέση σας;

 

Η Νέα Δημοκρατία, το λέει ρητά και ξεκάθαρα η Ιδρυτική μας Διακήρυξη, είναι η Παράταξη που αγνοεί τους διχασμούς του παρελθόντος  και “υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς”. Είμαστε κόμμα πατριωτικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, λαϊκό και φιλελεύθερο. Κόμμα του μέτρου και της μετριοπάθειας. Κόμμα που έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε στελέχη και πολίτες που ενστερνίζονται τις αρχές και τις θέσεις αυτές. 

 

Θεωρείτε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση που ξεκίνησε εντός της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

 

Ναι, είναι απολύτως πρόωρο, είναι άκαιρο. Αφενός γιατί είναι προσβλητικό για το πρόσωπο της Προέδρου να γίνεται μια τέτοια συζήτηση έξι μήνες νωρίτερα, και αφετέρου γιατί δεν συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα ζητούμενα των πολιτών. 

 

Ποια είναι τα νομοσχέδια που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

 

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ψηφίσει περί τα 70 νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία η επιστολική ψήφος, η εγκατάσταση ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αλλά και ρυθμίσεις απέναντι στην ακρίβεια που  βελτιώνουν την καθημερινότητα. Για το επόμενο διάστημα παίρνουν σειρά νομοθετήματα που αφορούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Διοικητικά Δικαστήρια, το πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στον Τουρισμό, το νέο πλαίσιο ελέγχου στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, την αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

 

Στον χώρο της κεντροαριστεράς έχουμε δύο κόμματα που περνούν κρίση. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι μπροστά σε ακόμα μια διάσπαση και στο ΠΑΣΟΚ αναζητείται ηγεσία. Αυτό, μεγαλώνει την ευθύνη του κόμματός σας;

 

Για τους επόμενους πολλούς μήνες θα έχουμε μια ιδιότυπη αντιπολίτευση. Ουσιαστικά, τα στελέχη των δύο κομμάτων -ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- θα αναλώνονται στα μεταξύ τους και θα τροφοδοτούν την κοινή γνώμη με θεαματικά επεισόδια. Παράλληλα όμως, θα επιδίδονται σε ακρότητες, λαϊκίστικες και σκληρές επιθέσεις στην κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δείξουν πως ο καθένας από αυτούς είναι καταλληλότερος στον πόλεμο εναντίον του Πρωθυπουργού. Δεν θα δούμε ανταγωνισμό έργου, αλλά επιθετικότητας. Και όλα αυτά καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματός μας. Εκεί που η Αντιπολίτευση θα χάνεται στα παιχνίδια των λόγων της, εμείς να σηκωνόμαστε πιο ψηλά με τα αποτελέσματα των έργων μας. Με σκληρή δουλειά, χαμηλά το κεφάλι, σεμνά και ταπεινά. 

 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη αλλάζει συγκοινωνιακά. Το μετρό αλλά και το Fly Over θα την μεταμορφώσουν. Τι θα λέγατε σε όσους γκρινιάζουν για την ταλαιπωρία που έχει προκληθεί από τα έργα;

 

Κυρία Σκιτζή, έχετε απόλυτο δίκιο. Η κατασκευή του μετρό επιφύλαξε και η κατασκευή του FlyOver επιφυλάσσει προβλήματα στην κυκλοφορία και ταλαιπωρία στους συμπολίτες μας. Εξίσου βέβαιο όμως -όπως ακριβώς το λέτε-  είναι ότι το μετρό και το FlyOver θα μεταμορφώσουν την πόλη μας. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες το Flyover είναι το μόνο έργο που, σε συνδυασμό με το Μετρό, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο. Η κατασκευή κάθε τέτοιου μεγάλου έργου πάντα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα και είναι ανάγκη να προωθούνται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών. Όπως ξέρετε όμως, σε λίγους μήνες, οι Θεσσαλονικείς θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη. Ήδη εδώ και καιρό γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ οι εργασίες για την επέκταση προς την Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 6 - 8 μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής. Και βέβαια θα ακολουθήσουν οι μελέτες για τις επεκτάσεις προς  τον Εύοσμο και το Κορδελιό, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση προς Τούμπα και Χαριλάου. Θέλω με την ευκαιρία να βεβαιώσω  ότι το σχέδιο που καταρτίσαμε με τα 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030  -και είμαι περήφανος που συμμετείχα σ΄αυτό- μπήκε σε εφαρμογή και εφαρμόζεται με εντατικούς ρυθμούς. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Ότι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται. Ας μην έχει κανένας καμία αμφιβολία. 

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη