8 Ιουλ 2024

Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη στο Συνέδριο της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας «Κληρονομήματα», αφιερωμένο στον προσκυνηματικό τουρισμό

 


Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτηεπισκέφθηκε τη Λίμνη Τριχωνίδα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Κληρονομήματα» που συνδιοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας με σημαντικούς φορείς της περιοχής.

Η υφυπουργός, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με θεσμικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και με εκπροσώπους του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η κα Έλενα Ράπτη, ως αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού και ομιλήτρια του Συνεδρίου, ανέλυσε τα οφέλη του θεματικού τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, εστιάζοντας στον προσκυνηματικό τουρισμό, ο οποίος και απασχόλησε τιςεργασίες του Συνεδρίου.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός: «Τα οφέλη και πλεονεκτήματα του θεματικού τουρισμού δεν έχουν μόνο οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά συμβάλλουν στη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη κάθε ξεχωριστής τοπικής ταυτότητας. Κάθε μοναδικού προορισμού ανά την Ελλάδα, που προσελκύει επισκέπτες, βάσει των ειδικών τους ενδιαφερόντων. Και είναι αλήθεια, πως η χώρα μας βρίθει από τέτοιους προορισμούς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, και ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων, συνδυάζοντας την πνευματικότητα με την ιστορία και τον πολιτισμό. Η Αιτωλοακαρνανία,  ο γενέθλιος τόπος του Κοσμά του Αιτωλού και άλλων δασκάλων του γένους, διαθέτει  πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικά θρησκευτικά μνημεία και πανέμορφα φυσικά τοπία, που την καθιστούν ιδανικό προορισμό, όλες τις εποχές του έτους. Έχει δε, το συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτει ορισμένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της χώρας μας».

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Τουρισμού απαρίθμησε τις ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου για την προώθηση και ανάδειξη του προσκυνηματικού τουρισμού, κάνοντας ειδική αναφορά στην επανασύσταση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού αλλά και στο πρώτο ιστορικά Κοινό Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που υπεγράφη από το Υπουργείο Τουρισμού και τις 3 Εν Ελλάδι Εκκλησίες.

Στο τέλος της ομιλίας της, η κα Ράπτη, συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία τονίζοντας πως

«Η ανάδειξη του θεματικού τουρισμού απαιτεί μια στρατηγική προσέγγιση και φυσικά, συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η Θρησκευτική κληρονομιά της Ελλάδας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη όταν αξιοποιείται μεθοδικά και αποτελεσματικά ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας. Είναι το «όχημα» για να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και να χτίσουμε γέφυρες με το μέλλον. Και σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς».