Στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κέντρο ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός, με την πρωτοκαθεδρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) αναφέρθηκε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού
Μιλώντας για τις ειδικές μορφές τουρισμού ο κ.Κούβελας επεσήμανε την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και τη δυνατότητα ανάπτυξης του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού σε αυτήν. Η μακρόχρονη ιστορία της πόλης, το πολιτιστικό της υπόβαθρο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που φιλοξενεί στον ιστορικό της ιστό, με τις βυζαντινές εκκλησίες, τα μουσεία της αλλά και τους πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, σίγουρα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.
Απευθυνόμενος στην Υπουργό ζήτησε «η συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της θρησκευτικής διαδρομής "Βήματα Αποστόλου Παύλου", που αναδεικνύει νέες δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας μας, να καταλήξει επιτυχώς και να αρχίσει να αποδίδει».
Όπως τόνισε το νομοσχέδιο στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ξεχωριστά στο πρόβλημα του υπερτουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, τονίζοντας την ανάγκη αποσυμφόρησης αυτών των περιοχών μέσω της προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα επιτύχουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου χρονικά και της ανάδειξης νέων προορισμών.
«Η υπερβολική πίεση στις υποδομές και τους φυσικούς πόρους έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εμπειρία των επισκεπτών», σημείωσε ο κ. Κούβελας. Το νομοσχέδιο, συνέχισε, περιλαμβάνει μέτρα για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, διασφαλίζοντας μια ποιοτική εμπειρία για τους επισκέπτες και προστατεύοντας τις τοπικές κοινότητες.
Ο κ. Κούβελας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που στηρίζουν τους σπουδαστές ανώτερων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, παρέχοντας σημαντικές διευκολύνσεις και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.
Συνοψίζοντας, ο Δημήτρης Κούβελας κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έναν πιο ισχυρό, σύγχρονο και ανταγωνιστικό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι διαχρονικά το δυνατό χαρτί της χώρας, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη αυτή την επιτυχία, ούτε να επιτρέψουμε στον τουρισμό να παρεμποδίζει άλλες μορφές ανάπτυξης.
«Η ενίσχυση της διασύνδεσης του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο και ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο», τόνισε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι «η θέση της Ελλάδας ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επενδύσεων και συνεχούς προσαρμογής στις νέες τάσεις και απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς».