Πόσταρε από μόνος του τη φωτογραφία και δήλωσε «υπερήφανος Τούρκος» - «Το σύμβολο της τουρκικής ακροδεξιάς δεν έχει θέση στα γήπεδα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ -
Η ιστορική κόντρα Αυστρίας - Τουρκίας και τα... κρουασάν
Με τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων» και την ατάκα «πόσο χαρούμενος είναι αυτός που δηλώνει Τούρκος» επέλεξε να πανηγυρίσει τη μεγαλειώδη εμφάνισή του κόντρα στην Αυστρία ο αμυντικός Μερίχ Ντεμιράλ.
Ο παίκτης της Αλ Αχλί σκόραρε τόσο στο πρώτο όσο και στο 59ο λεπτό της αναμέτρησης, για να χαρίσει στην εθνική Τουρκίας τη νίκη με σκορ 2-1 απέναντι στην Αυστρία και παράλληλα το εισιτήριο για τους «8» του Euro 2024.
Ωστόσο, ούτε ένα 24ωρο μετά, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όχι για την αγνωιστική του εμφάνιση, αλλά για τον τρόπο που διάλεξε για να χαρεί τη νίκη-πρόκριση.
«Είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος»
Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής σε δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ρωτήθηκε για τον εν λόγω πανηγυρισμό και τόνισε:
«Είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη γιορτή, κάτι που συνδέεται με την τουρκική μου ταυτότητα. Είμαι απίστευτα περήφανος που είμαι Τούρκος και ένιωσα αυτή την περηφάνια βαθιά μετά το γκολ.
Ήθελα να το εκφράσω αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα. Οι οπαδοί μας είναι περήφανοι για εμάς. Τους είδα να κάνουν τη χειρονομία στην κερκίδα και με έκανε να θέλω να το κάνω ακόμα περισσότερο. Είμαι πολύ χαρούμενος».
Όπως ήταν λογικό η δράση του Ντεμιράλ έφερε αντίδραση στη Γερμανία, με την υπουργό εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, να δηλώνει:
«Το σύμβολο της τουρκικής ακροδεξιάς δεν έχει θέση στα γήπεδά μας. Το να χρησιμοποιείς το Euro σαν πλατφόρμα για την προώθηση του ρατσισμού είναι τελείως απαράδεκτο. Περιμένουμε από την UEFA να εξετάσει την υπόθεση και να εξετάσει κυρώσεις».
Λίγο μετά το κάλεσμά της, η UEFA από την πλευρά της ανταποκρίθηκε και διόρισε ερευνητή δεοντολογίας και πειθαρχείας για να αναλάβει την υπόθεση, εξελίξεις για την οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.
Η ιστορία πίσω από την κόντρα Αυστρίας - Τουρκίας
Το 1683 οι Τούρκοι ξεκίνησαν με στόχο να καταλάβουν τη Βιέννη.
Μες στη βαθιά νύχτα, Τούρκοι σκαπανείς ξεκίνησαν να σκάβουν τα τείχη σε ένα σημείο όπου σήμερα βρίσκεται μια ταβέρνα η οποία αποκαλείται ελληνική.
Τότε στο σημείο υπήρχαν αρτοποιεία, με τους αρτοποιούς να έχουν πιάσει δουλειά από νωρίς και να ακούν τους γδούπους από το σκάψιμο. Αμέσως ειδοποίησαν τον στρατό και απόθησαν τους επίδοξους εισβολείς με τη βοήθεια Ούγγρων στρατιωτών.
Μετά τη νίκη τους οι αρτοποιοί έβαλαν όλη τους την τέχνη και δημιούργησαν τα κρουασάν όπως τα ξέρουμε σήμερα, επιλέγοντας μάλιστα σχήμα που να θυμίζει την οθωμανική σημαία, όχι τυχαία, αφού οι Βιεννέζοι πλέον θα «έτρωγαν» το μισοφέγγαρο αλλά σε μία αιώνια ανάμνηση της επιτυχίας τους.
Ίσως λοιπόν, και χωρίς αυτό να δικαιολογεί επουδενί την κίνησή του, ο Ντεμιράλ γνώριζε αυτή την ιστορική λεπτομέρεια και γι' αυτό να επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να πανηγυρίσει.