8 Αυγ 2024

Η τράπουλα είναι σημαδεμένη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος...


Είδαμε τις νέες τιμές των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια για το μήνα Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για “ουρανοκατέβατα” υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών. O αρχικός.. προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν ουσιαστικά η φορολόγησή των υπερεσόδων και η επιδότηση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο...
Στη συνέχεια, είδαμε μία τάση μείωσης της χονδρικής τιμής (ΤΕΑ) από τους προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Έγινε πολύς θόρυβος από τις κυβερνητικές δηλώσεις για επιδοτήσεις πέραν των 15 λεπτών την Kwh, που είχε πρόσθετο λογικό νόημα συνεννόησης στην διαμόρφωση της χονδρικής τιμής. Τελικά φτάσαμε στην φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών κατά 10 ευρώ την Mwh, που ισοδυναμεί περίπου σε 25-30 εκατ. ευρώ, μόνο για τον μήνα Αύγουστο, ενώ το Ιούλιο που ήρθαν τα πάνω κάτω στη χονδρική τιμή το ξεχάσαμε…

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτού του ποσού, ενδεχομένως δεν προήλθε κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από την ΡΑΕ. Τελικά, η λιανική τιμή των παρόχων διαμορφώθηκε κοντά στα 15 λεπτά την Kwh στην καλύτερη περίπτωση, αφού υπολογίστηκε και η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που είναι στα 1,6 λεπτά ανά Kwh. Αν βάλουμε τα πράγματα στη σειρά των γεγονότων που μεσολάβησαν, παρατηρούμε μία άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, σε συνάρτηση με τον αρχικό προγραμματισμό της και των αρχικών κυβερνητικών δηλώσεων. Ουσιαστικά μηδενίζεται η αρχικά γενναία δήλωση του πρωθυπουργού για ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών.


Πώς διαμορφώνονται οι τιμές


Θα αναφέρω ένα αριθμητικό παράδειγμα υπολογισμού της τελικής τιμής από ένα τυχαίο πάροχο, για να αντιληφθούμε πως υπολογίζεται και έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα πράσινα τιμολόγια. Η μεσοσταθμική χονδρική τιμή του Ιουνίου ήταν 0,09889 ευρώ την Kwh. Η μεσοσταθμική χονδρική τιμή του Ιουλίου έκλεισε στα 0,13518 ευρώ την Kwh. Δηλαδή έχουμε μία αύξηση της τάξης κοντά στο 36,6%. Θυμίζω ότι η τελική τιμή (ειδική τιμή) προκύπτει: από την (βασική τιμή) + (Μηχανισμό Διακύμανσης) + (Πάγιο που διαμορφώνεται ανάλογα με την εταιρεία).

Ενώ η μεσοσταθμική χονδρική τιμή (m-1) του Ιουλίου έκλεισε στα 0,13518 ευρώ την Kwh, η βασική τιμή καθορίστηκε από τον πάροχο στα 0,16 ευρώ την Kwh. Δηλαδή έχουμε μία αύξηση της τάξης κοντά στο 18%. Δεν θα μπορούσε η αύξηση να είναι μικρότερη; Της τάξης του 10% ή του 5% ή 3% ή καθόλου; Προφανώς η καθορισμένη τιμή είναι πολιτική της κάθε εταιρείας σε συνάρτηση με το κέρδος της.


Στη συνέχεια έχουμε μία “φαινομενική” έκπτωση της τάξης του 53% και φτάνουμε στα 0,07520 ευρώ την Kwh. Έλα όμως που έρχεται να προστεθεί και το ποσό του Μηχανισμού Διακύμανσης με βάση τον μαθηματικό τύπο. Από αυτόν προκύπτει το ποσό των 0,08871 ευρώ την Kwh. Αυτός ήταν ο λόγος που αποκάλεσα την έκπτωση φαινομενική. Αν το ποσό αυτό προστεθεί στην βασική τιμή των 7,520 λεπτών την Kwh συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης, φτάνουμε στα 0,16391 ευρώ την Kwh. Έρχεται τώρα η επιδότηση κατά 1,6 λεπτά την Kwh και η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 0,14791 ευρώ την Kwh μέχρι τις πρώτες 500 Kwh. Για άνω των 500 Kwh συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης των 1,6 λεπτών –με την ίδια λογική που μνημόνευσα παραπάνω– προκύπτει η τελική τιμή των 0,15355 ευρώ την Kwh.


Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ.


Πηγη slpress.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη