22 Αυγ 2024
Απολυτη η καταρρευση του ΕΣΥ.. Παραιτήθηκε η διοικήτρια στο Νοσοκομείο Σάμου, υπερκόπωση η μοναδική παιδίατρος
Το νοσοκομείο του νησιού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα, λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς, αλλά και της διακομιδής στην Αθήνα, με πρόβλημα υγείας της παιδιάτρου. Την όλη εκρηκτική κατάσταση πυροδότησε η αποχώρηση της διοικήτριας, Αφροδίτης Αγγέλη.
Μέχρι να οριστεί προσωρινός διοικητής, τα σχετικά καθήκοντα θα ασκεί ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σάμου.
Νοσοκομείο Σάμου: Η παιδίατρος που κατέρρευσε
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, για την πίεση που υπέστη μία παιδίατρος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Συγγενικά της πρόσωπα κατήγγειλαν πως «έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’ αυτό διαλύθηκε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παιδίατρος εμφάνισε δυσαρθρία, κάτι που θορύβησε τους συναδέλφους της και οδήγησε στη διακομιδή της στο «Τζάνειο», ενώ αναμένεται να λάβει εξιτήριο την Πέμπτη (22/8).
Βεβαίως, και να επιστρέψει στο νοσοκομείο του νησιού, τα προβλήματα στην Παιδιατρική Κλινική θα παραμείνουν. Τα κενά προσπαθούν να καλυφθούν από το υπουργείο Υγείας με τη γνωστή τακτική της μετακίνησης γιατρών από άλλα νοσοκομεία, ωστόσο αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα παρουσιαστεί «τρύπα» αλλού.
Το παράδειγμα της Σάμου δείχνει τα κενά στο ΕΣΥ
«Η συνάδελφος υποχρεώθηκε να κάνει τόσες πολλές ημέρες εφημερία ελλείψει εναλλακτικής λύσης», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, Ανδρέας Ευστρατουδάκης, που εδώ και καιρό βλέπει μια αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί.
«Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά. Το επιστημονικό προσωπικό φυλλορροεί και ήδη οι ανάγκες καλύπτονται με υπερεφημερίες των εναπομεινάντων και με εσωτερικές μετακινήσεις, που με τη σειρά τους όμως δημιουργούν νέα κενά», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Ευστρατουδάκη, κάθε τόσο κάποιος γιατρός παραιτείται από τη θέση του. Εδώ και είκοσι ημέρες τελούν υπό παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι. Δεν έχουν φύγει ακόμη, κάνοντας χρήση του όρου που τους επιτρέπει να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον η απόφασή τους είναι οριστική.
Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία από τις πολλές ανακοινώσεις που εκδίδει η ΕΝΙΣ. «Και ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, μετακινήθηκαν ιατροί από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου σε άλλες περιοχές εκτός νομού (Αγαθονήσι και Πάτμο) με τη συναίνεση όλων των αρμοδίων», επισημαίνει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΣ τονίζει ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, «το νοσοκομείο θα κλείσει». Καλεί όλους τους αρμοδίους να δράσουν, «για να σωθεί το νοσοκομείο και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού».
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ευστρατουδάκη, στο Νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου.
Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευόμενους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ένας.
Η απάντηση Γεωργιάδη για τα προβλήματα
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε την Τρίτη (20/8) ο Άδωνις Γεωργιάδης και «σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Στο ΓΝ Σάμου "Άγιος Παντελεήμων", το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές».
«Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού. Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 – 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 – 13/08», προσθέτει ο υπουργός Υγείας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως από το 2019 έχουν προκηρυχθεί πέντε θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι τρεις κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν δύο ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.