12 Αυγ 2024
Δήμοι: Καλούνται να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών σε παραλίες (ΦΕΚ)
Αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών σε παραλίες, που έχουν γίνει έως το 2011, καλούνται να νομιμοποιήσουν οι Δήμοι. Αυτό προβλέπει το άρθρο 46 του Ν . 5131/2024 που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη που έχει.. τον τίτλο: «Παραχώρηση απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση αιγιαλού και παραλίας υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 14α του ν. 2971/2001»:
Επιτρέπεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 η σύναψη σύμβασης παραχώρησης του άρθρου 11 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), περί διαδικασίας παραχώρησης απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο, σε τμήματα αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 του άρθρου 14α του ν. 2971/2001 (Α’ 285) υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς:
α) Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια ένα (1) ή δύο (2) έτη σύμφωνα με την υπό στοιχεία 57878 ΕΞ 2024/22.4.2024 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2419),
β) πριν από την κατάρτιση της σύμβασης, ο οικείος Δήμος ή ο δημόσιος φορέας που κατασκεύασε ή συντηρεί τα έργα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14α του ν. 2971/2001:
βα) έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση κατασκευών που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2011 με αίτηση προς την οικεία Κτηματική Υπηρεσία, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία επίσης αποφασίζεται η διεξαγωγή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, και
ββ) έχει εκδώσει πράξη – βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους από τους λουόμενους και το κοινό,
Η διαδικασία
γ) ο Δήμος υποβάλλει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2025 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή την αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις που απαιτείται για τη διαδικασία του άρθρου 14α του ν. 2971/2001. Αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις δεν υποβληθεί εμπροθέσμως, οποιαδήποτε σύμβαση παραχώρησης λύεται αυτοδικαίως.Το αντάλλαγμα χρήσης για τις παραχωρήσεις της παρ. 1 ανέρχεται στο διπλάσιο αυτού που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 5092/2024.
Κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της παρ. 1: α) δεν επιτρέπεται η εκτέλεση νέων έργων ή η διενέργεια κατασκευών άνευ αδείας, β) αναστέλλεται η έκδοση νέων πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης για υφιστάμενα έργα.
Οι διοικητικές κυρώσεις της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 5092/2024, περί διοικητικών κυρώσεων, πλην του προστίμου, αναστέλλονται για παραβάσεις εντός εκτάσεων της παρ. 1, που έχουν διαπιστωθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον ο οικείος δήμος έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότησή τους και έχει εκδώσει την πράξη – βεβαίωση, από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους για τους λουόμενους και το κοινό.
Η αναστολή διακόπτεται αν η σύμβαση παραχώρησης λυθεί αυτοδικαίως, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 1 ή αν το αίτημα για αδειοδότηση απορριφθεί.
Από το 2019
Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται η σχετική δυνατότητα στους δήμους, καθώς αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρχε και στο Ν 4607/2019, ωστόσο μετά από τρεις παρατάσεις, με καταληκτική τον Απρίλιο του 2024, οι Δήμοι δεν προχώρησαν τις σχετικές διαδικασίες.
Με τη νέα ρύθμιση, η δυνατότητα αυτή επανέρχεται έως τον Ιανουάριο του 2025 ως «τελευταία ευκαιρία». Οι παράνομες κατασκευές μπορούν μετά την αδειοδότησή τους να μισθωθούν «για απλή χρήση», δηλαδή για ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.
Λιγότερα από τα μισά παραχωρητήρια στο «MyCoast»
Την ίδια ώρα μέσω της εφαρμογής «MyCoast» οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 10.000, καταδεικνύοντας και το μέγεθος του προβλήματος των αυθαιρεσιών στις παραλίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα myCoast που ανέλυσε το iMed Lab μόνο τα 3.957 από τα συνολικά 9.170 παραχωρητήρια (ποσοστό 43%) σε Αιγιαλούς για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελοκαθισμάτων, καντινών, θαλάσσιων μέσων αναψυχής, κ.λ.π., έχουν ανέβει στην εφαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Δήμο Πάρου, Πάρο απ’ όπου ξεκίνησε το «Κίνημα της πετσέτας» από πολίτες που είχαν απαυδήσει με την καταπάτηση του Αιγιαλού, δεν έχει αναρτηθεί κανένα συμφωνητικό παραχώρησης. Για τον Δήμο Μυκόνου, συμφωνητικά έχουν αναρτηθεί μόλις στο 5% των παραχωρήσεων, ενώ για τη Θήρα (Σαντορίνη) μόλις στο 2%. Στον δήμο Νότιας Ρόδου έχουν καταγραφεί 13 παραχωρήσεις, αλλά έχει αναρτηθεί μόλις 1 συμφωνητικό, ενώ στην Πάτμο από τις 34 παραχωρήσεις δεν έχει αναρτηθεί κανένα.
https://www.aftodioikisi.gr/