Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου κάποτε ήταν διαμάντι βιοποικιλότητας, αποτελώντας ουσιαστικά τη βόρεια πύλη του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού, ωστόσο σήμερα έχει «στεγνώσει» λόγω της κλιματικής αλλαγής.Η περιοχή απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς δεν εξαιρέθηκε από τον κανόνα των επιπτώσεων της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ελπίδα όλων η εικόνα να αλλάξει την περίοδο του φθινοπώρου και να γεμίσει νερό η λιμνοθάλασσα.
Παρά την υποχώρηση των νερών, πληθυσμοί πολλών ειδών πουλιών αλλά και λαγόγυροι βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Η κάμερα της ΕΡΤ «αιχμαλώτισε» στον φακό μοναδικά είδη ορνιθοπανίδας, όπως νεαρά φοινικόπτερα, ευρέως γνωστά ως φλαμίνγκο, που αναζητούν τροφή στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας.
Στα νερά του Θερμαϊκού, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, η κάμερα της ΕΡΤ συνάντησε και λευκούς ερωδιούς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν από τις χώρες αναπαραγωγής και τα φλαμίνγκο.
Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως αποτέλεσμα καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερού από τους υπόγειους υδροφορείς σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους. Την περιοχή επισκέπτονται συχνά μικροί και μεγάλοι, αφού έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν υγροβιότοπο που βρίσκεται μια ανάσα από το αστικό τοπίο.