7 Αυγ 2024

Συναγερμός στον ΠΟΥ για υπερβακτήριο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο - Προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις


Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση πρόκειται για το Klebsiella pneumoniae (hvKp). Είναι ένας τύπος βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει ταχέως εξελισσόμενες, θανατηφόρες λοιμώξεις, ακόμη και σε άτομα με υγιές.. ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πληθαίνουν οι αναφορές για άτομα που έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος του υπερβακτηρίου Klebsiella pneumoniae, που είναι ανθεκτικό στα διαθέσιμα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να εντείνουν την επιτήρησή τους για την αυξανόμενη απειλή.


Το K. Pneumoniae, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται στο περιβάλλον καθώς και στον λαιμό και το γαστρεντερικό σωλήνα διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Η κλασική εκδοχή του μικροβίου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου μπορεί να μολύνει ιατρικό εξοπλισμό και να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι γνωστό ότι προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και μηνιγγίτιδα λοίμωξης του νευρικού συστήματος.

Όπως πολλά επικίνδυνα βακτήρια, έτσι και το K. pneumoniae μεταλλάσσεται ώστε να αντιστέκεται στα πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του.

Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί συναντούν όλο και περισσότερο στελέχη K. pneumoniae που όχι μόνο είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καρβαπενέμης αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις τόσο σε ανοσοκατεσταλμένους όσο και σε υγιείς ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη-μέλη του σχετικά με τον παγκόσμιο επιπολασμό του K. pneumoniae. Από τις 43 χώρες που ανταποκρίθηκαν, οι 16 ανέφεραν περιπτώσεις hvKp, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ενώ 12 ανέφεραν ότι εντόπισαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του βακτηρίου που ονομάζεται ST23, το οποίο φέρει γονίδια που του επιτρέπουν να αντιστέκεται στις καρβαπενέμες και σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δεδομένης της έλλειψης εργαλείων που απαιτούνται για την αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει συστηματική επιτήρηση που να επιτρέπει την τακτική αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών των στελεχών hvKp. Η αναγνώριση της hvKp είναι δύσκολη δεδομένου ότι καθορίζεται από τη διαθέσιμη εργαστηριακή ικανότητα για τη διενέργεια δοκιμών γονιδιωματικής αλληλουχίας ή ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών που μπορεί να υποδεικνύουν υπερμολυσματικότητα, επομένως ο επιπολασμός των λοιμώξεων που σχετίζονται με hvKp μπορεί να υποτιμηθεί» ανέφερε ο οργανισμός στην έκθεσή του.

Ο διεθνής οργανισμός καλεί τις χώρες να βελτιώσουν τις προσπάθειες επιτήρησης των στελεχών του hvKp, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των γιατρών, των εργαστηρίων δοκιμών και των συστημάτων δημόσιας υγείας.
«Καμπανάκι» του ΠΟΥ και για τον κορονοϊό

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυκλοφορία του ιού που προκαλεί την Covid-19 αυξάνεται σε όλες τις χώρες, ενώ παρατηρείται «ανησυχητική μείωση» της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες», δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόληψη και την προετοιμασία για επιδημίες και πανδημίες Μαρία Βαν Κερκόουβ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουμε σε 84 χώρες δείχνουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες».

Συνολικά το ποσοστό των θετικών τεστ είναι πάνω από 10%, ωστόσο κυμαίνεται κατά περιφέρεια, δήλωσε η Κερκόουβ, προσθέτοντας πως στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών τεστ είναι πάνω από 20%.

Η παρακολούθηση των λυμάτων δείχνει ότι η κυκλοφορία του ιού είναι 2 ως 20 φορές υψηλότερη απ' ό,τι αναφέρεται αυτή τη στιγμή, δήλωσε και προειδοποίησε: «Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει, κάτι που μας εκθέτει όλους στον κίνδυνο ενός εν δυνάμει πιο ισχυρού ιού που μπορεί να διαφεύγει του εντοπισμού μας και/ή των ιατρικών επεμβάσεών μας, περιλαμβανομένου του εμβολιασμού».

«Τέτοια υψηλή κυκλοφορία δεν είναι 'τυπική' για τους αναπλευστικούς ιούς, οι οποίοι τείνουν να αυξάνουν την κυκλοφορία τους κατά τους ψυχρότερους μήνες», δήλωσε επισημαίνοντας πως τους πρόσφατους μήνες, ανεξαρτήτως εποχής, πολλές χώρες κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Η ίδια πρόσθεσε πως ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται αυτή την περίοδο, τουλάχιστον 40 αθλητές έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικοί.

Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα σε πολλές χώρες την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, χρειάζεται να προληφθούν, δήλωσε.

Η Κερκόουβ συνέστησε σε όλες τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χορηγούν ταυτόχρονα εμβόλια για την εποχική γρίπη και την Covid-19, εξαιτίας της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του SARS-CoV-2.

«Τα δύο τελευταία χρόνια είδαμε μια ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα μεταξύ των υγειονομικών και των ανθρώπων άνω των 60 ετών, δύο από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε. «Αυτό πρέπει επειγόντως να αντιστραφεί».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη