28 Σεπ 2024

Στ. Καλαφάτης: «Προτάσσουμε ως αφετηρία της δράσης μας τη λέξη «ακούω»

 


Μόνο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή με ερωτήσεις, Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων ή με Αναφορές περισσότερες από 9.000 φορές. Με τη φωνή, τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις μας δεν ενισχύουμε απλά τη Νέα Δημοκρατία. Δίνουμε ανάσες στην κοινωνία, προτείνουμε λύσεις για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» και την δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση. Όπως επισημαίνει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτάσσουμε ως αφετηρία της δράσης μας τη λέξη«ακούω». Πάντοτε βέβαια με προσήλωση στις δεσμεύσεις και στην εφαρμογή του προγράμματός μας, έγνοια για τον συνάνθρωπο και σεμνότητα στη συμπεριφορά μας. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή του Πρωθυπουργού. Και η γραμμή αυτή αποκρίνεται στη βούληση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, της κομματικής μας βάσης, της κοινωνίας»

Απαντώντας σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά κανενός. Ο κόσμος βλέπει, ακούει, αξιολογεί. Ένα μόνο προσθέτω: Οι ανάγκες των καιρών, της κοινωνίας, της χώρας, της ίδιας της Δημοκρατίας υπαγορεύουν υπεύθυνη αντιπολίτευση, απαλλαγμένη από ακρότητες και τοξικότητα, ύβρεις και διαστρεβλώσεις, χουλιγκανισμό και μιζέρια»

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει: «Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί σταθερά την κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Υπάρχει όμως ένας κόσμος που περιμένει περισσότερα από εμάς κυρίως στο κομμάτι της καθημερινότητας. Και αυτό τη στιγμή που η χώρα δεν διαθέτει ακόμη ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση επιβάλλει να τρέξουμε ακόμη γρηγορότερα. Να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη. Να εργασθούμε για τον «πολιτισμό της καθημερινότητας» όπως συχνά αναφέρει ο Πρωθυπουργός»

Όπως τονίζει ο κ. Καλαφάτης: «Ο στόχος είναι να έχουμε μέχρι το 2027 μια άλλη πολύ καλύτερη καθημερινότητα για κάθε πολίτη όπου κι αν ζει. Με καλύτερες συντάξεις και καλύτερους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ακόμη λιγότερη ανεργία. Με χαμηλότερες τιμές στα ράφια και την ενέργεια». Και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Η Ελλάδα αλλάζει. Είμαστε στο σωστό δρόμο και αυτό θα το διαπιστώνουμε κάθε μέρα με απτά αποτελέσματα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Χρειάζεται το Μαξίμου να ακούει περισσότερο τη φωνή των βουλευτών;

Οι Βουλευτές είναι φορείς αμφίδρομης επικοινωνίας της κοινωνίας με την Κυβέρνηση. Απηχούν τις αγωνίες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν κοινοβουλευτικές μάχες -τόσο σε Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια- για μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν το πρόγραμμά μας. Μόνο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή με ερωτήσεις, Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων ή με Αναφορές περισσότερες από 9.000 φορές. Με τη φωνή, τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις μας δεν ενισχύουμε απλά τη Νέα Δημοκρατία. Δίνουμε ανάσες στην κοινωνία, προτείνουμε λύσεις για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτάσσουμε ως αφετηρία της δράσης μας τη λέξη«ακούω». Πάντοτε βέβαια με προσήλωση στις δεσμεύσεις και στην εφαρμογή του προγράμματός μας, έγνοια για τον συνάνθρωπο και σεμνότητα στη συμπεριφορά μας. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή του Πρωθυπουργού. Και η γραμμή αυτή αποκρίνεται στη βούληση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, της κομματικής μας βάσης, της κοινωνίας. Προσθέτω ότι, με οδηγίες του Πρωθυπουργού, η Γραμματεία της Κ.Ο. διοργανώνει τακτικές συναντήσεις συναδέλφων βουλευτών με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους και τη συζήτηση νομοσχεδίων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. 

Δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μήνυμα που σας στέλνουν οι πολίτες;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν πάντα την αξία τους και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο πολιτικής για προβλήματα και αιτήματα της κοινωνίας. Τις παρακολουθούμε με προσοχή και επικεντρώνουμε κυρίως στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το μήνυμα, λοιπόν, που στέλνουν οι πολίτες είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί σταθερά την κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Υπάρχει όμως ένας κόσμος που περιμένει περισσότερα από εμάς κυρίως στο κομμάτι της καθημερινότητας. Και αυτό τη στιγμή που η χώρα δεν διαθέτει ακόμη ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση επιβάλλει να τρέξουμε ακόμη γρηγορότερα. Να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη. Να εργασθούμε για τον «πολιτισμό της καθημερινότητας» όπως συχνά αναφέρει ο Πρωθυπουργός. 

 

Ο στόχος είναι να έχουμε μέχρι το 2027 μια άλλη πολύ καλύτερη καθημερινότητα για κάθε πολίτη όπου κι αν ζει. Με καλύτερες συντάξεις και καλύτερους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ακόμη λιγότερη ανεργία. Με χαμηλότερες τιμές στα ράφια και την ενέργεια. Με ολοκλήρωση των δράσεων  και των προσλήψεων που ξεκίνησαν στο χώρο της υγείας ώστε να βρίσκει πιο άμεσα καλύτερες υπηρεσίες ο καθένας μας. Με περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές μας, στους χώρους της δουλειάς, στους δρόμους. Με καλύτερες συγκοινωνίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το 2024 είναι η χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης. Με επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε να μπει παντού τέλος στα γκισέ και τις ουρές του Δημοσίου, την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Η Ελλάδα αλλάζει. Είμαστε στο σωστό δρόμο και αυτό θα το διαπιστώνουμε κάθε μέρα με απτά αποτελέσματα.

 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκονται σε εσωκομματικές διαδικασίες. Πόσο επηρεάζει τη δημοκρατία μας η μη ουσιαστικά ύπαρξη αντιπολίτευσης;

 

Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά κανενός. Ο κόσμος βλέπει, ακούει, αξιολογεί. Ένα μόνο προσθέτω: Οι ανάγκες των καιρών, της κοινωνίας, της χώρας, της ίδιας της Δημοκρατίας υπαγορεύουν υπεύθυνη αντιπολίτευση, απαλλαγμένη από ακρότητες και τοξικότητα, ύβρεις και διαστρεβλώσεις, χουλιγκανισμό και μιζέρια. Χρειάζεται αντιπολίτευση που ασκεί -αυστηρή βεβαίως- κριτική στην κυβέρνηση, αλλά τεκμηριωμένη, υπεύθυνη, σοβαρή. Που αναπτύσσει ρεαλιστικές προτάσεις, όχι λαϊκιστικές κραυγές. Που εστιάζει στην πολιτική, όχι στην παραπολιτική, στην αλήθεια και όχι στην εξαπάτηση. Εκεί που η αντιπολίτευση θα χάνεται στα παιχνίδια των λόγων της,η Κυβέρνηση απαντά με τα αποτελέσματα των έργων μας.

 

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ; 

 

Είναι θετικό που υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας. Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν αδιαπραγμάτευτες στον διάλογό μας με την Τουρκία. Επιδιώκουμε τον διάλογο από τον οποίο έχουν προκύψει αποτελέσματα σε σημαντικά ζητήματα όπως ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων και η καλή συνεργασία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Διάλογος όμως δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Η Ελλάδα έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα και από αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω. Θέλουμε την ειρήνη  και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Πάντοτε όμως με σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες και τις διμερείς συμφωνίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, μόνη εκκρεμότητα στο Αιγαίο  είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να επιλυθεί με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προσθέτω μόνο ότι η πλήρης αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, πέρα από την εγκατάλειψη των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προϋποθέτει και την επίλυση του Κυπριακού με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και επανένωση του νησιού.