25 Σεπ 2024

Ο Ερντογάν ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν το τετ α τετ με Μητσοτάκη...


Περίπου μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ...
Την αναγνώριση των Κατεχομένων στην Κύπρο ζήτησε για άλλη μια φορά ο.. πρόεδρος της Τουρκίας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μόνο που αυτή τη φορά το έκανε μόλις λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απ' την οποία δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Μιλώντας στην 79η Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Ερντογάν κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς. Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επιδεικνύουν «ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη» λύση στο Κυπριακό, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.


Στη συνάντηση των δύο ηγετών, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μισή ώρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αυτή ήταν η έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά αναμενόταν να θέσει στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά. ενώ η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.




Όπως τόνισε νωρίτερα κυβερνητική πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.


«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο» ανέφερε πριν από τη συνάντηση κυβερνητική πηγή.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Real Fm ανέφερε ότι ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε. Σημείωσε ότι δεν είναι λίγα και ανέφερε επ ‘αυτού τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την προσέλκυση νόμιμων τουριστών.


Καταπέλτης για Νετανιάχου


Η ομιλία του Τούρκου προέδρου επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κατακεραύνωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.


«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι ένδειξη μεγάλης ηθικής κατάρρευσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του και επισήμανε ότι η Γάζα έχει γίνει «το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο για παιδιά και γυναίκες» λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ.


Άσκησε όμως σφοδρή κριτική και στη διεθνή κοινότητα για απραξία προκειμένου να σταματήσει το αιματοκύλισμα. «Δεν πεθαίνουν μόνο παιδιά στη Γάζα. Το σύστημα του ΟΗΕ επίσης πεθαίνει, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν», τόνισε ο Ερντογάν.


Και συνέχισε: «Τι περιμένετε για να αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε σταματήστε αυτή την καταπίεση και τη βαρβαρότητα;»


«Ο μόνος λόγος για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού είναι η άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ μιας χούφτας χωρών», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, φωτογραφίζοντας τις χώρες - συμμάχους του Ισραήλ.


«Βλέπουμε ότι η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια είναι πολύ σημαντικές για να αφεθούν στις ιδιοτροπίες πέντε χωρών», συμπλήρωσε.


Ο Ερντογάν συνέχισε σε υψηλούς τόνους για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας τονίζοντας: «Σε ένα περιβάλλον όπου οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εφαρμόζονται, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα καταναγκασμού κατά του Ισραήλ».


Εξάλλου, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου παρομοιάζοντάς τον με τον Χίτλερ. «Όπως πριν από 70 χρόνια ο Χίτλερ αναχαιτίστηκε από μια συμμαχία ανθρωπότητας, έτσι και ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο πρέπει να σταματήσουν από τη συμμαχία της ανθρωπότητας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.


Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην έκρυθμη κατάσταση στον Λίβανο. «Οι κυβερνοτρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στον Λίβανο έδειξαν επίσης πώς οι τεχνολογίες μπορούν να μετατραπούν σε θανατηφόρα όπλα», τόνισε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη