12 Σεπ 2024
Σε αδιέξοδο οι επιχειρηματίες εστίασης, «θα κλείσουμε»
Σφίγγει ο κλοιός για τα καταστήματα τις εστίασης μετά και τις τελευταίες αυξήσεις που καταγράφονται στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια οι οποίες προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες καθώς όπως αναφέρουν οι ανατιμήσεις επιδεινώνουν την οικονομική... δυνατότητα για βιωσιμότητα και κέρδη των καταστήματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες ένδυση-υπόδηση (6,5%) και στέγαση (5,5%). Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στις τιμές τροφίμων, με το ελαιόλαδο να είναι 49,1% ακριβότερο, ενώ τα δημητριακά και τα ψάρια έχουν αυξηθεί κατά 11,2% και 11,3% αντίστοιχα. Στο φυσικό αέριο, οι αυξήσεις αγγίζουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% περισσότερο. Επίσης, το πακέτο διακοπών παρουσίασε αύξηση 7,2%, και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%.
Στις αναλυτικές κατηγορίες, καταγράφεται αύξηση 2,8% στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, λόγω ανόδου στις τιμές βασικών ειδών όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο και τα νωπά ψάρια. Στην ομάδα ένδυση-υπόδηση η αύξηση έφτασε το 6,2%, ενώ στην κατηγορία της στέγασης καταγράφεται άνοδος 5,5%, λόγω αυξήσεων στα ενοίκια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο»
Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης δηλώνουν στο Dnews πως εξαιτίας των ανατιμήσεων βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση είναι για ακόμα μία φορά απούσα καθώς δεν παρέχει καμία στήριξη στον κλάδο.
«Όπως αντιλαμβάνεστε πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα μας έχουν αναγκάσει να ανεβάσουμε τις τιμές στου καταλόγους μας. Είναι δεδομένο ότι κάπως πρέπει να απορροφηθούν, αλλά από την στιγμή που σε όλα πληρώνουμε περισσότερα ο μόνος τρόπος για να ισορροπήσουμε τα έξοδα με τα έσοδα είναι οι ανατιμήσεις στα προϊόντα μας. Αυτό μόνο κακό βέβαια προκαλεί γιατί οι πελάτες έρχονται, βλέπουν τις νέες τιμές και είτε δεν κάθονται, είτε παίρνουν ελάχιστα πιάτα για την μέση», δηλώνει στο Dnews ο κ. Νικόλας, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κα. Κατερίνα υπεύθυνη καφέ - μπαρ - εστιατορίου, η οποία σημειώνει πως το μαγαζί όπου εργάζεται είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο.
«Με τόσα έξοδα εάν δεν υπάρχει κατανάλωση, θα κλείσουμε. Και πως να υπάρξει άλλωστε όταν κάθε μήνα τα έξοδα αυξάνονται με συνέπεια να αυξάνουμε και εμείς τις τιμές μας. Ο πελάτης δεν θα έρθει, όταν για παράδειγμα τον Ιούλιο πληρώνει ένα πιάτο 7 ευρώ, τον Αύγουστο 7,50 ευρώ και τώρα 8 ευρώ. Είτε θα πάει κάπου αλλού που θα βρει πιο φθηνά είτε θα έρθει και θα πάρει ένα αναψυκτικό και κάποιο σνακ. Δεν έχουμε καμία στήριξη από την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση; Μόνο κακό προκαλεί στην οικονομία τη χώρας», υπογραμμίζει.
«Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις κλείνουν τις επιχειρήσεις εστίασης»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανελλήνιο σωματείο εστιατορίων, καφετεριών, τουριστικών επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.), αναφέρεται πως οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός επιδεινώνουν την οικονομική δυνατότητα για βιωσιμότητα και κέρδη στα καταστήματα.
«Δυστυχώς, η πλήρης εγκατάλειψη του κλάδου από κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προγράμματα στήριξης στην εστίαση, έχει σαν αποτέλεσμα τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την έκθεση του ινστιτούτου μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (από 0-49 εργαζόμενους) και οι διαμαρτυρίες – ομολογίες χιλιάδων συναδέλφων ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ στα παρακάτω απογοητευτικά και επικίνδυνα αποτελέσματα:
* Το 30% δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.
* Το 37,1% δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για ένα μήνα.
* Το 40,5% των επιχειρήσεων που δεν έχουν προσωπικό, δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδενικά.
* 9 στα 10 καταστήματα δηλώνουν ότι το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια.
* Το 38,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
* Μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι υπερχρεωμένες από την διετή κρίση του COVID– 19 και την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
* Το 73% δηλώνει ότι το αποτέλεσμα από τον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης και η μηδενική ανταπόκριση κυβερνητικής στήριξης κλείνει εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος της ΕΣΤΙΑΣΗΣ- ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας με 430.000 εργαζομένους και με τους εποχιακούς υπαλλήλους να υπερβαίνουν τους 600.000. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ποσοστό που αγγίζει το 99,6 %. Ευελπιστούμε, τα ανωτέρω στοιχεία να απασχολήσουν και να προβληματίσουν τους κυβερνητικούς αρμόδιους».
dnews.gr/
Ειρηνη Μιλη