2 Οκτ 2024
Ενέργεια και τρόφιμα διατηρούν υψηλό τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, που έχει τον 4ο υψηλότερο στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα υποχώρησε ελάχιστα, στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο. Ωστόσο, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε πλέον στο 1,8% από... 2,2% τον Αύγουστο. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 2%.
Το στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελλάδα είναι ο τομέας της ενέργειας. Παρότι οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, η μείωση ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα.
Η Ελλάδα κατέγραψε τον τέταρτο υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με μόνο το Βέλγιο (4,5%), την Ολλανδία (3,3%) και την Εσθονία (3,2%) να την ξεπερνούν. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1%.
Ενέργεια και τρόφιμα
Η πτώση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στην ελαφρά επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με μείωση 1,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αυτή η μείωση ήταν πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη, όπου οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 6%. Αντίθετα, το Βέλγιο κατέγραψε αύξηση 12,8% στις τιμές ενέργειας, ενώ στη Μάλτα οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Τον Αύγουστο, η ενέργεια στην Ελλάδα είχε σημειώσει αύξηση 2,3%.
Παράλληλα, οι τιμές των τροφίμων (μαζί με το αλκοόλ και τον καπνό) αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 2% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν στο 2,4%. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Κροατία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ η Γαλλία, η Φινλανδία και η Ιταλία σημείωσαν τις μικρότερες.
Παρά την πτώση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες, αυτές εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανόδου των τιμών, με ρυθμό αύξησης 4,4% τον Σεπτέμβριο, έναντι 4,7% τον Αύγουστο. Ο δείκτης αυτός παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (4%). Η Ελλάδα καταγράφει τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις υπηρεσίες, μετά την Κροατία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και την Κύπρο.
Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, η Ελλάδα κατέγραψε επίσης αξιοσημείωτη άνοδο 1,7% τον Σεπτέμβριο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τη Σλοβακία (1,9%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν μόλις 0,4%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε ελαφρώς στο 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,7% τον Αύγουστο. Παρά τη μείωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πίσω από την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό τους να υποχωρεί κάτω από το όριο του 2%, που έχει θέσει η ΕΚΤ. Η Γερμανία κατέγραψε πληθωρισμό 1,8%, η Γαλλία 1,5%, η Ισπανία 1,7% και η Ιταλία μόλις 0,8%.
Τα τελικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα, καθώς και για τον γενικό δείκτη τιμών, θα δημοσιευτούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου.
https://www.topontiki.gr/