9 Οκτ 2024

Συνταρακτικές αποκαλύψεις Biden: Η κυβέρνηση Obama προκάλεσε χάος στην Ουκρανία το 2014 - Υποτιμήσαμε θανάσιμα τον Putin


Συγκλονιστικές αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Bob Woodward, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια την οπτική του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και η τραγική διαχείριση της κυβέρνησης Obama στην ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, πριν από το ξεσπασμα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχε ήδη παραπονεθεί, προειδοποιώντας ότι ο Obama «τα έκανε θάλασσα το 2014» και «δεν πήρε μέτρα για να σταματήσει τον Putin το 2014».
«Τα έκαναν θάλασσα το 2014. Γι' αυτό είμαστε εδώ, τα χαλάσαμε. Ο Barack ποτέ δεν πήρε τον Putin στα σοβαρά», αποκαλύπτει ο Woodward, παραθέτοντας τα λόγια του ίδιου του Biden.
Την ίδια στιγμή, ο Biden ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ υπό τον Obama φέρονται να «έδωσαν στον Putin άδεια να συνεχίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία» και ότι ο ίδιος, με τη σειρά του, «ακύρωσε την άδεια αυτή».
Επισημαίνεται ότι η Κριμαία και η πόλη της Σεβαστούπολης επέστρεψαν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, απορρίπτοντας το πραξικόπημα που είχε συμβεί στην Ουκρανία έναν μήνα νωρίτερα.
Σε δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχε πάνω από το 80% των κατοίκων της χερσονήσου που είχαν δικαίωμα ψήφου, το 96,7% των κατοίκων της Κριμαίας και το 95,6% των κατοίκων της Σεβαστούπολης ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παρά τα συντριπτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το Κίεβο αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας.

Αποκαλύψεις και για Netanyahu - Οργισμένος ο Biden τον αποκάλεσε «γαμ...νο ψεύτη» μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Rafah

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, αρκετές φορές προσωπικά μετά την κλιμάκωση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης, αποκαλώντας τον μάλιστα «γαμ...νο ψεύτη» σε μια από τις έντονες συνομιλίες του , τονίζει σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο άλλοτε συντάκτης της Washington Post, Bob Woodward.
Όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες στη Γάζα, στην περιοχή της Rafah, ο Biden είπε ευθέως στον Netanyahu ότι δεν είχε καμία βιώσιμη στρατηγική.
Σε ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες, ακούστηκε να αποκαλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «γα****νο ψεύτη».
Το κανάλι σημείωσε επίσης ότι η οργισμένη αντίδραση του Biden προκλήθηκε και από άλλες ενέργειες του Netanyahu.
Για παράδειγμα, μετά τη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα της Σιιτικής Χεζμπολάχ, Fuad Shukr, τον Ιούλιο, ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε σε οργισμένο τόνο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, απαιτώντας να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα στον Λίβανο.
Η απάντηση ήταν απλή: «Το Ισραήλ απλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.»
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλλει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2024, ο Biden χρησιμοποίησε προσβλητική γλώσσα προς τον Netanyahu, αποκαλώντας τον «αναθεματισμένα κακό άνθρωπο».

Η άγνωστη συνομιλία Putin – Obama το 2014 για την κρίση στην Ουκρανία – Όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν την ευκαιρία για ειρήνη

Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε και την εκδοχή του Vladimir Putin για τα δραματικά γεγονότα του 2014 και τις μυστικές συνομιλίες του με τον τότε Αμερικανό ομόλογό του Barack Obama.
Σε μια πρόσφατη ομιλία του, ο Ρώσος προέδρος είχε αποκαλύψει ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama στις 21 Φεβρουαρίου 2014, εν μέσω πραξικοπήματος στην Ουκρανία.
Ο Putin μίλησε για το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στην Ουκρανία σε συνάντηση με διπλωμάτες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθύμισε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση ξεκίνησαν στο Κίεβο στις 18 Φεβρουαρίου 2014.
«Στις 20 Φεβρουαρίου, άγνωστοι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών.
Δηλαδή, εκείνοι που προετοίμαζαν το ένοπλο πραξικόπημα έκαναν τα πάντα για να ωθήσουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο προς τη βία, τη ριζοσπαστικοποίηση και εκείνους τους ανθρώπους που ήταν στους δρόμους του Κιέβου. εκείνες τις μέρες και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την τότε κυβέρνηση, χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς ως τροφή για τα κανόνια», είπε.
«Ακριβώς το ίδιο κάνουν και σήμερα πραγματοποιώντας την επιστράτευση και στέλνοντας κόσμο σε σφαγή».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στις 21 Φεβρουαρίου υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του τότε Ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovich και της αντιπολίτευσης για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης.
Εγγυητές ήταν επίσημοι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Η άγνωστη συνομιλία

«Σήμερα θα πω περισσότερα, για ένα ακόμη σημαντικό γεγονός, το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί ούτε στο παρελθόν, δηλαδή ότι κυριολεκτικά τις ίδιες ώρες της 21ης Φεβρουαρίου, έγινε μια συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό μου Barack Obama μετά από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», είπε στη συνέχεια.
«Η ουσία ήταν η εξής: ο Αμερικανός ηγέτης υποστήριξε απερίφραστα τη συμφωνία του Κιέβου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, την αποκάλεσε πραγματική επιτυχία, ευκαιρία για τον ουκρανικό λαό ώστε η βία να μην περάσει όλα τα πιθανά σύνορα».
Επιπλέον, ο Putin σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Obama «η ακόλουθη φόρμουλα βασικά επεξεργάστηκε από κοινού: Η Ρωσία να προσπαθήσει να πείσει τον τότε Ουκρανό πρόεδρο να συμπεριφερθεί όσο το δυνατόν περισσότερο πιο ήπια, να μην χρησιμοποιήσει τον στρατό και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου εναντίον των διαδηλωτών ενώ οι ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα καλούσαν την αντιπολίτευση να εκκενώσει τα διοικητικά κτίρια και να ηρεμήσει το πλήθος στους δρόμους.
«Όλα αυτά έπρεπε να δημιουργήσουν συνθήκες για να επιστρέψει η ζωή στη χώρα στο κανονικό, στο συνταγματικό, νόμιμο περιβάλλον. Και γενικά, συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για χάρη μιας σταθερής, ειρηνικής, κανονικά αναπτυσσόμενης Ουκρανίας» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαμένη ευκαιρία

Σύμφωνα με τον Putin, «υπήρχε μια ευκαιρία για μια πολιτισμένη έξοδο από την κρίση» στην Ουκρανία εκείνη την εποχή.
«Η συμφωνία προέβλεπε επιστροφή στην κοινοβουλευτική-προεδρική μορφή διακυβέρνησης, ειδικές προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης, καθώς και την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το κέντρο του Κιέβου και την παράδοση των όπλων από την αντιπολίτευση», είπε.
«Θα προσθέσω ότι η ουκρανική Βουλή ψήφισε νόμο που απαγορεύει την ποινική δίωξη των διαδηλωτών. Αυτή η συμφωνία, η οποία κατέστησε δυνατό να σταματήσει η βία και να επιστρέψει η κατάσταση στα συνταγματικά όρια, έλαβε χώρα. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη, αν και Δύση και Ουκρανία προσπαθούν να την ξεχάσουν», συνέχισε.
Ο Ptuin τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Κίεβο τον χειμώνα του 2013-2014 η Ρωσία «περισσότερες από μία φορές πρόσφερε τη βοήθειά της στη συνταγματική επίλυση της κρίσης, η οποία οργανώθηκε, στην πραγματικότητα, από έξω».

www.bankingnews.gr