Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

10 Οκτ 2024

Δήλωση Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου: Δέκα χρόνια προόδου κι αλληλεγγύης για το Δήμο μας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σαφές και ξεκάθαρο από την πρώτη Κυριακή στις 8 του μηνός. Οι συμπολίτες μας  με την κρίση και την επιλογή τους εξέφρασαν και πιστοποίησαν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη τους στην παράταξη και στο συνδυασμό μας και μάλιστα με το ιστορικό ποσοστό του 80%. Επιλογή σιγουριάς, σταθερότητας και ταυτόχρονα επιλογή ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο.


Οι συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν με την ψήφο τους ότι συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται για την ευθύτητα, την καθαρότητα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα των λόγων, των πράξεων και των έργων μας.


Φέτος βεβαίως συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον Σεπτέμβρη του 2014 που ως νέα Δημοτική Αρχή από τότε κι όλα αυτά τα χρόνια διοικούμε με διαφάνεια, ενότητα και συνεργασία, διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά και δίκαια τις τοπικές υποθέσεις, υπηρετούμε τους συνανθρώπους μας με αφοσίωση και προσήλωση στο συλλογικό όφελος,  διαφυλάττουμε και προάγουμε αρχές κι αξίες για μια κοινωνία συλλογικότητας, συμπερίληψης, αλληλεγγύης κι αειφόρου ανάπτυξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Έτσι πορευθήκαμε και πορευόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα. Με σύγχρονο κι επικαιροποιημένο πρόγραμμα, με ανθρώπους καθαρούς, καταξιωμένους, έτοιμους κάθε στιγμή να προσφέρουν και ν΄αγωνιστούν αποτελεσματικά για τον τόπο μας.


Σ΄αυτό το σημείο ας σημειωθεί ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μας σε πολύ δύσκολες κι απρόβλεπτες συνθήκες. Ωστόσο καταφέραμε να συμβάλουμε και να κρατήσουμε την κοινωνία μας ενωμένη, όρθια, ψυχωμένη κι αισιόδοξη, διότι προτεραιότητά μας ήταν και είναι η προστασία κι ενδυνάμωση της κοινωνικής, οικονομικής και χωρικής συνεκτικότητας, η πολιτική προστασία, το αγκάλιασμα και η στήριξη όλων των συμπολιτών μας με βαρύτητα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, η μείωση των ανισοτήτων και η ισόρροπη ανάπτυξη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η προαγωγή της παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σ΄όλους τους τομείς, η συνεργασία και στήριξη των αγροτών κι όλων των παραγωγικών, κοινωνικών δυνάμεων  και της νεολαίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η υποστήριξη κι ανάδειξη πρωτοβουλιών και δράσεων συλλόγων και συνανθρώπων που προβάλλουν και τιμούν τον τόπο μας.


Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιήσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων σ΄όλη την επικράτεια του Δήμου μας. Πράξεις κι έργα εμβληματικά σ΄όλους τους τομείς: ενδοδημοτική οδοποιία, αγροτική οδοποιία, έργα εγγειοβελτιωτικά – πολιτικής προστασίας, έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, παιδικές χαρές, σχολικές κατασκευές κι αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμός κι ανακατασκευή του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σκύδρας, των Καλυβίων καθώς και κοινοτικών γηπέδων, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, κατασκευή κι ανάδειξη πλατείας Σαφραμπόλεως, ανακατασκευή κι ανάδειξη οδού Χαρωνίτου κ.ά.


Καθιερώσαμε κι ενδυναμώσαμε θεσμούς, εκδηλώσεις κι επετείους για τον τόπο μας: Εμποροπανήγυρη, Καρναβάλι, Ανθοέκθεση, Βραβεύσεις, φεστιβάλ παιδικών χορών, χορωδιακές συναντήσεις, Πολιτιστικό Καλοκαίρι, Χριστουγεννιάτικες – Πρωτοχρονιάτικες – Πασχαλινές δράσεις, ανάδειξη τοπικών προϊόντων, φεστιβάλ καντίνας, διοργάνωση και φιλοξενία αθλητικών αγώνων, Απελευθέρωση Σκύδρας κ.ά.


Παράλληλα υλοποιούμε γενικότερα πρωτοβουλίες και δράσεις με πολυσήμαντο χαρακτήρα: κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό κ.ά.


Ας υπογραμμιστεί ταυτόχρονα ότι δεν έχουμε αυξήσει τα δημοτικά τέλη, παρά το αυξημένο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών μας, κι ότι δεν έχουμε συνάψει κανένα δάνειο, αλλά αντίθετα αποπληρώνουμε παλαιότερα δάνεια.


Η επιτυχημένη μας λοιπόν πορεία δεν πιστοποιείται μόνο από τα χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου μας, αλλά κυρίως από την καθαρή πολιτική μας δράση και συμπεριφορά κι από το μεγάλο και πολύπλευρο έργο που έχουμε υλοποιήσει κι αποτελεί παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Φανήκαμε κι αποδειχθήκαμε αντάξιοι της ψήφου των συμπολιτών μας που συνεχίζουν ν΄αναγνωρίζουν τον αγώνα και το έργο μας και να μας εμπιστεύονται.


Και βεβαίως ας υπενθυμίσουμε ότι το έργο μας έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί αναλόγως από την πολιτεία με τις βραβεύσεις μας σε πανελλαδικό επίπεδο: από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα έργα της Αγροτικής Οδοποιίας το 2023 κι από Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την ίδρυση και λειτουργία του ΚΕ.Π. Υγείας το 2018. Όπως επίσης κι από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμβολή  της Δημοτικής Αρχής «για την προσφορά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την καθοριστική συμβολή της στην έμπρακτη προβολή και διάδοση των μηνυμάτων Ισότητας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των Γυναικών στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς»  το 2016.


Κι όλα αυτά βεβαίως δεν ήρθαν ούτε τυχαία ούτε με κάποιο μαγικό τρόπο. Ήταν και είναι το αποτέλεσμα του ορθολογικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και των διεκδικήσεών μας. Στο πλαίσιο αυτό ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των Υπουργών της Κυβέρνησης με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της χώρας έθεσα υπόψη τους και υπενθύμισα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο μας, αλλά και θέματα πολλά από τα οποία αποτελούν κοινά προβλήματα κι αιτήματα των Δήμων της χώρας μας: Οι μειωμένες τακτικές χρηματοδοτήσεις, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς ακριβή κοστολόγηση κι αντίστοιχη χρηματοδότηση των Δήμων, η έλλειψη τεχνογνωσίας  και μέσων για την άσκησή τους, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού, η έλλειψη πόρων για τη σύνταξη κι ωρίμανση μελετών κι έργων, οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί των προκηρύξεων για εντάξεις έργων που είναι ανταγωνιστικά και δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες κι όλους τους Δήμους, όταν μάλιστα κάποιες απ΄αυτές τις προκηρύξεις έχουν σύντομη προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων, το ακριβό κι αυξανόμενο κόστος λειτουργίας των Δήμων, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις μισθών, οι αυξήσεις σε ενέργεια, συντηρήσεις κ.ά. που όχι απλώς δυσχεραίνουν  την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, αλλά αποτελούν εμπόδιο και τροχοπέδη στην άσκησή τους και μάλιστα σε σημείο που θα είναι αδύνατη η άσκησή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική, οικονομική συνοχή και την ασφάλεια και προστασία των πολιτών.


Από τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση έχει καταργήσει υπηρεσίες και δομές στην περιφέρεια, από τη στιγμή που δημόσιοι οργανισμοί και τράπεζες λειτουργούν συγκεντρωτικά είναι φυσικό κι επόμενο ν΄αντιδρούμε, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη ή ανάλογη αναπλήρωση και κάλυψη.


Αυτό που προέχει είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης, να νιώθει δίπλα του την κρατική αρωγή και συμπαράσταση είτε μέσω των δημόσιων υπηρεσιών είτε μέσω των δημοτικών υπηρεσιών που θα προβλεφτεί να τις αντικαταστήσουν.


Παρόλα αυτά  πρέπει να υπογραμμίσουμε τον μεγάλο και διαρκή αγώνα των υπηρεσιών του Δήμου μας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας με δράσεις, εργασίες, κατασκευές και παρεμβάσεις: αναπλάσεις, διευθετήσεις, εξωραϊσμοί, επισκευές, ανακατασκευές, καθαρισμοί, καλλωπισμοί – φυτεύσεις κ.ά.


Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις για τον τόπο μας: παραχώρηση της Λ.Α.Φ.Σ. με αντάλλαγμα το ποσό των 4.500€ αναπροσαρμοζόμενο ανά έτος σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή, η απόδοση κατά κυριότητα 206 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου Δούμτσα Μαργαρίτη, η παραμονή του Ειρηνοδικείου Σκύδρας που θα λειτουργεί ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο, η παροχή και δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου αποδεικνύουν ότι οι διεκδικήσεις μας φέρνουν ορατά κι απτά αποτελέσματα.


Όμως μαζί μ΄αυτά που γίνονται στον τόπο μας, παρενθετικά αλλά απαραίτητα ας λάβουμε υπόψη μας το τι συμβαίνει  στον περίγυρό μας: οι εντάσεις κι οι ανταγωνισμοί σ΄ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις των κρίσεων που εξακολουθούν να υφίστανται, το μεταναστευτικό, η στάση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά την πορεία της χώρας μας. Επιπρόσθετα σ΄αυτά, στο εσωτερικό μέτωπο, η ακρίβεια, η δημόσια υγεία, το δημογραφικό, η παραγωγή κι απασχόληση, η αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, η στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας, κ.ά., απέναντι στ΄οποία ως χώρα, ως κοινωνία, ως αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, προετοιμασμένοι, ενωμένοι κι ανταποκρινόμενοι άμεσα, υπεύθυνα, αποτελεσματικά και δίκαια με βάση τις δυνατότητες, τις ευθύνες και τις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.


Στο σημείο αυτό κι ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή δήλωσή μου, ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους συμπολίτες μας για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του τόπου μας, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλόγους μας, τους φορείς, τις εθελοντικές ομάδες κι όλους όσοι από οποιαδήποτε θέση κι αξίωμα στηρίζουν τον τόπο μας.


Οι παραπάνω εκλογικές ημερομηνίες δεν αποτελούν πανηγυρικές
«επετείους» αλλά ορόσημα ευθύνης και υποχρέωσης για να δουλέψουμε ακόμη πιο εντατικά κι ενωτικά για όλη την κοινωνία μας.


Διαβεβαιώνουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι με αποφασιστικότητα, αισιοδοξία, αλληλεγγύη, αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση κι αποτελεσματικότητα θα συνεχίζουμε τον καλό και δίκαιο αγώνα για τη στήριξη όλων των συμπολιτών και συνανθρώπων μας, για την ολοκληρωμένη πρόοδο κι ανάπτυξη του τόπου μας.


                                                                      
Η Δήμαρχος Σκύδρας
                                                                      

Κατερίνα Ιγνατιάδου

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη