Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καρδίτσα η 6η Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ, η αποτίμηση της κατάστασης του ΕΣΥ, όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συνόδου, είναι προβληματική με αμφίβολη έως αρνητική προοπτική, καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις ούτε ικανές να μεταρρυθμίσουν το σύστημα είναι, ούτε να το ενισχύσουν στον αναγκαίο βαθμό. Είναι δε πολύ πιθανό να αποτελέσουν προθάλαμο εξόδου επιπλέον ιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα η παράταση του εργασιακού βίου των διευθυντών του ΕΣΥ έως το 70ο έτος ηλικίας με διατήρηση των διευθυντικών τους καθηκόντων λειτουργεί αποτρεπτικά στη προσέλκυση νέων ιατρών, που αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο. Αντίθετα, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό, καίτοι περιέχει την παράδοξη και ακατάλληλη συμμετοχή αγροτικών ιατρών, συνολικά κινείται προς την ολοκλήρωση του θεσμού. Επιμέρους βελτιώσεις, όπως θα αναπτυχθούν στη διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό η εξάλειψη του ισχυρότερου αντικινήτρου της αναγκαστικής εργασίας στο ΕΣΥ μέσω του άρθρου 65 του νόμου 5129/24 είναι καθοριστικής σημασίας.
Όμως η διατήρηση και διαρκής επιβάρυνση του clawback που οδηγεί τους εργαστηριακούς ιατρούς στον αφανισμό, καθώς δεν προχωρά η υλοποίηση των υπουργικών εξαγγελιών, θέτει την προοπτική κινητοποιήσεων με επιτακτικό τρόπο. Προοπτική που ενισχύεται και από την επιθετική προς τους ιατρούς επικοινωνιακή διαχείριση του υπουργού Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξια η έλλειψη κάθε αυτοκριτικής και προβληματισμού για την παντελή απουσία στήριξης από τον ιατρικό κόσμο των ρυθμίσεων στο χώρο της υγείας. Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι οι μισοί νέοι γιατροί της χώρας να βλέπουν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.