19 Δεκ 2024

Εξαίρεση η Ελλάδα: Η μοναδική χώρα με μείωση μισθών το 2024 - Καλπάζουν τα Βαλκάνια


Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει το τρίτο τρίμηνο του 2024 μειωμένους μισθούς σε σχέση με πέρυσι: Καταρρέει το αφήγημα περί ευημερίας των πολιτών που παλεύουν με αυξημένα νοίκια και «κρυφές» αυξήσεις στα.. σούπερ μάρκετ.

Μια μέρα μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, η έκθεση της Eurostat για το κόστος εργασίας στην Ευρώπη έρχεται να «προσγειώσει» την κυβέρνηση που διαφήμιζε την Κυριακή τις «εθνικές επιτυχίες της». Την ίδια στιγμή η ετήσια έρευνα της ICAP CRIF αποκαλύπτει ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία, η Ελλάδα είναι η θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης, καθώς είναι η μοναδική χώρα στην οποία σημειώθηκε μείωση του ονομαστικού μισθού - δηλαδή μείωση χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψιν ο πληθωρισμός.

Πιο αναλυτικά, το τρίτο τρίμηνο του 2024 το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως σημειώνεται, το κόστος εργασίας συνίσταται στο κόστος μισθών και ημερομισθίων και το μη μισθολογικό κόστος - όπως είναι οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες.
Στη ζώνη του ευρώ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το κόστος των ωριαίων μισθών & ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ η μη μισθολογική συνιστώσα αυξήθηκε κατά 5,2%.

Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το κόστος των ωρομισθίων & μισθών αυξήθηκε κατά 5,0% και η μη μισθολογική συνιστώσα αυξήθηκε κατά 5,3%.

Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%).

Τρία ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 10% και συγκεκριμένα: Πολωνία (+12,0%), Λιθουανία (+11,0%) και Αυστρία (+10,0%).

Ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που πιέζονται δημοσιονομικά κατέγραψαν αυξήσεις (αν και κάτω του +5%), ωστό μόνο η Ελλάδα κατέγραψε μείωση (-2,9%).


ICAP: Αξιόλογη αύξηση της κερδοφορίας για τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις το 2023

Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους το 2023, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ICAP CRIF, τα συνολικά κέρδη EBITDA των εταιρειών αυτών αυξήθηκαν κατά 13,1% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 24,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 1,3%, αγγίζοντας τα 140,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις κατάφεραν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κόστη και τις δαπάνες τους, επιδεικνύοντας ευελιξία και ανθεκτικότητα σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται το 2023, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με την έντονη ανάπτυξη 5,7% που είχε καταγραφεί το 2022. Ωστόσο, η θετική πορεία της οικονομίας και η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης δεν ήταν αρκετές για να διατηρήσουν την ίδια δυναμική, επηρεάζοντας διαφορετικά κάθε τομέα δραστηριότητας. Οι Λοιπές Υπηρεσίες ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς, σημειώνοντας σημαντική αύξηση των κερδών τους, ενώ ο Βιομηχανικός τομέας κατέγραψε πτώση, κυρίως λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων σε κλάδους όπως τα πετρελαιοειδή.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών παρατηρήθηκε αύξηση κερδών κατά 1,8 δισ. ευρώ, με σημαντική συνεισφορά από κλάδους όπως η Ενέργεια, το Νερό και η Ακίνητη Περιουσία. Από την άλλη πλευρά, ο Βιομηχανικός τομέας είδε τα κέρδη του να μειώνονται κατά 349,9 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη πτώση να προέρχεται από τον κλάδο των προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα, ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση των τιμών στην αγορά. Στον τραπεζικό τομέα, τα κέρδη αυξήθηκαν εντυπωσιακά, υποστηρίζοντας τη συνολική κερδοφορία των 500 εταιρειών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 500 αυτές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, κάλυψαν το 76,4% των συνολικών κερδών EBITDA όλων των ελληνικών επιχειρήσεων με δημοσιευμένους ισολογισμούς για το 2023. Τα συνολικά προ φόρου κέρδη τους ανήλθαν στα 17,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η μείωση του κύκλου εργασιών κατά 1,3% επηρεάστηκε κυρίως από τις επιδόσεις του τομέα της Ενέργειας, όπου η αποκλιμάκωση των τιμών οδήγησε σε σημαντική πτώση των εσόδων.

Από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, μόλις 55 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ 99 εταιρείες έχουν σταθερή παρουσία στην κατάταξη από το 2014 έως σήμερα, επιβεβαιώνοντας τη μακροχρόνια δυναμική τους. Σε επίπεδο ομίλων, 46 επιχειρηματικοί όμιλοι διατηρούν τη θέση τους στους κορυφαίους από το 2014, ενώ η πλειοψηφία των κερδών προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό των πιο δυναμικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά το μέλλον, η ICAP CRIF παραμένει αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2024 με ρυθμό 2%-2,5%. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν σε στρατηγικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους και να παραμένουν ευέλικτες στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ICAP CRIF, Νικήτα Κωνσταντέλλο, οι κορυφαίες επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας ευκαιρίες και ενισχύοντας τη θέση τους σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.
https://www.dnews.gr/