3 Δεκ 2024

«Όχι» Μητσοτάκη σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών...


Το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση στις ελληνικές τράπεζες -παρά τα τεράστια υπερκέρδη τους- εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ιδιωτική συνάντηση με επενδυτές, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε στείλει σήμα από το σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του, στην οποία δήλωσε ότι «με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα ειδικά από έκτακτες φορολογήσεις δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε, γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρο άδωρον να το κάνουμε αυτό. Το κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών» και αντέτεινε τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φοροδιαφυγής, «που είναι η πιο δίκαιη πολιτική».
Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται έντονα ανοδικά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 3,4%.
Ζητούμενα και «αγκάθια» στο Roadshow του ΧΑ
Τα κυβερνητικά μηνύματα για μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνουν σήμερα και αύριο στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley, παράλληλα με τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου και τα business plans μεγάλων εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και των fund managers εστιάζεται κυρίως στη σημερινή ημέρα και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και αργότερα (εντός της ημέρας) στις δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του, Αλέξη Πατέλη.
Το μεγάλο «αγκάθι» που παραμένει, είναι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Η έλλειψη προόδου σ' αυτό το επίπεδο αποθαρρύνει άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και στερεί έως σήμερα τη διάθεση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody's. Και εδώ ο πρωθυπουργός θα κληθεί για μια ακόμη φορά να τοποθετηθεί.
Οι τραπεζίτες
Ανάμεσα στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του Αλέξη Πατέλη θα υπάρξει και το πάνελ συζήτησης με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών: Φ. Καραβία (Eurobank), Β. Ψάλτη (Alpha Βank), Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς) και Π. Μυλωνά (Εθνική).
Τα αυξημένα μερίσματα της επόμενης χρονιάς, αλλά και οι τρόποι διατήρησης της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, σ' ένα περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Και οι τέσσερις διοικήσεις κάνουν κινήσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων από διαφοροποιημένες πηγές, ανάλογα με την αναπτυξιακή στρατηγική της κάθε τράπεζας, αλλά και τις συμμαχίες που έχει επιλέξει.
Στο μέτωπο των ζητουμένων από κυβερνητικής πλευράς (χρεώσεις, δάνεια προς μικρές εταιρείες, επιτόκια καταθέσεων, στεγαστικά), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαντήσεις θα αφορούν την επέκταση του IRIS, αλλά και νέα προϊόντα στεγαστικής πίστης.
Μια ακόμη στρατηγική παράμετρος της αναπτυξιακής τους πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας που αναμένεται να «φωτιστεί» και στο συνέδριο της Morgan Stanley, είναι οι κινήσεις επέκτασης στους τομείς του Asset Management, του Leasing και του Factoring, αλλά και του Bancassurance.