31 Δεκ 2024

Η κρυμμένη μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών: Το βρώμικο μυστικό των ανεμογεννητριών… τοξικές λίμνες και ραδιενεργά απόβλητα


Η αιολική βιομηχανία προβάλλεται ως καλύτερη για το περιβάλλον από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα, η βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η αιολική ενέργεια μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.. που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Υπάρχουν όμως πολλές εκτιμήσεις για το αντίθετο.
Όπως επεσήμανε το Institute For Energy Research (IER), ακόμα κι αν ο άνεμος περιορίζει τις εκπομπές CO2, οι αιολικές εγκαταστάσεις τραυματίζουν, ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά κάθε χρόνο.
Έτσι, οποιαδήποτε οριακή μείωση των εκπομπών έρχεται σε βάρος των προστατευόμενων ειδών πτηνών, συμπεριλαμβανομένων και των χρυσαετών.
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι πηγές ενέργειας επηρεάζουν με κάποιο τρόπο το φυσικό περιβάλλον και η ζωή είναι γεμάτη από απαραίτητες συμβιβασμούς.
Η περαιτέρω αλήθεια είναι ότι η προσιτή, άφθονη ενέργεια έχει κάνει τη ζωή για δισεκατομμύρια ανθρώπους πολύ καλύτερη από ποτέ, αναφέρει το IER.

Το πραγματικό πρόβλημα

Όμως το πραγματικό πρόβλημα αφορά τα υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ανεμογεννητριών.
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες εξαρτώνται από ορυκτά σπάνιων γαιών που εξορύσσονται κυρίως στην Κίνα.
Δεδομένων των ομοσπονδιακών κανονισμών στις Η.Π.Α. που περιορίζουν την ανάπτυξη ορυκτών σπάνιων γαιών και το φτωχό ιστορικό περιβαλλοντικής διαχείρισης της Κίνας, η διαδικασία εξόρυξης αυτών των ορυκτών επιβάλλει άθλιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινότητες.
Είναι μια ιστορία που οι Big Wind δεν θέλουν να προβληθεί…

Τρόμοι για τις σπάνιες γαίες

Η κατασκευή ανεμογεννητριών είναι επίσης μια διαδικασία έντασης πόρων.
Μια τυπική ανεμογεννήτρια περιέχει περισσότερα από 8.000 διαφορετικά εξαρτήματα, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από χάλυβα, χυτοσίδηρο και σκυρόδεμα.
Ένα τέτοιο συστατικό είναι οι μαγνήτες που κατασκευάζονται από νεοδύμιο και δυσπρόσιο, ορυκτά σπάνιων γαιών που εξορύσσονται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα, η οποία ελέγχει το 95% της παγκόσμιας προμήθειας ορυκτών σπάνιων γαιών.
Ήδη πολλοί ερευνητές έχουν ταξιδέψει στο Baotou της Κίνας για να δουν τα ορυχεία, τα εργοστάσια και τις χωματερές που σχετίζονται με τη βιομηχανία σπάνιων γαιών της Κίνας.
Αυτό που βρήκαν ήταν πραγματικά τρομακτικό:
Καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερα εργοστάσια, η δυσοσμία και οι αναθυμιάσεις είναι αποκρουστικές.
Οτιδήποτε φυτεύει κανείς απλώς μαραίνεται, τα ζώα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.
Και οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι κάτοικοι του χωριού Dalahai λένε ότι τα δόντια τους άρχισαν να πέφτουν, τα μαλλιά τους άσπρισαν σε ασυνήθιστα νεαρές ηλικίες και υπέφεραν από σοβαρές δερματικές και αναπνευστικές ασθένειες.
Τα παιδιά γεννήθηκαν με μαλακά οστά και τα ποσοστά καρκίνου αυξήθηκαν.
Επίσημες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν από πέντε χρόνια στο χωριό Dalahai επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά καρκίνου μαζί με υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης και δερματικών και αναπνευστικών ασθενειών.
Τα επίπεδα ακτινοβολίας της λίμνης είναι δέκα φορές υψηλότερα από ό,τι στη γύρω ύπαιθρο, σύμφωνα με τις μελέτες.
Καθώς η αιολική βιομηχανία αναπτύσσεται, αυτές οι φρικαλεότητες πιθανότατα θα επιδεινωθούν.
Η ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για νεοδύμιο έως και 700% τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ η ζήτηση για δυσπρόσιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2.600%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του MIT.
Όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εμφανίζονται στην Αμερική, τόσο περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα είναι πιθανό να υποφέρουν λόγω των πολιτικών της Κίνας.

Η εξάρτηση του μεγάλου ανέμου από τις «τοξικές λίμνες» της Κίνας

Η αιολική βιομηχανία απαιτεί μια εκπληκτική ποσότητα ορυκτών σπάνιων γαιών, κυρίως νεοδύμιο και δυσπρόσιο, τα οποία είναι βασικά συστατικά των μαγνητών που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες ανεμογεννήτριες.
Αναπτύχθηκε από την GE το 1982, οι μαγνήτες νεοδυμίου κατασκευάζονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη για πολλούς σκοπούς.
Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις τους είναι στις γεννήτριες ανεμογεννητριών.
Οι εκτιμήσεις για την ακριβή ποσότητα ορυκτών σπάνιων γαιών στις ανεμογεννήτριες ποικίλλουν, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί.
Σύμφωνα με το Bulletin of Atomic Sciences, μια ανεμογεννήτρια 2 μεγαβάτ (MW) περιέχει περίπου 800 λίβρες νεοδύμιο και 130 λίβρες δυσπρόσιο.
Η μελέτη του MIT που αναφέρεται παραπάνω εκτιμά ότι μια ανεμογεννήτρια 2 MW περιέχει περίπου 752 λίβρες ορυκτών σπάνιων γαιών.
Για να ποσοτικοποιηθεί αυτό από την άποψη των περιβαλλοντικών ζημιών, σκεφτείτε ότι η εξόρυξη ενός τόνου ορυκτών σπάνιων γαιών παράγει περίπου έναν τόνο ραδιενεργών αποβλήτων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανάλυσης Παγκόσμιας Ασφάλειας.
Όχι μόνο οι σπάνιες γαίες δημιουργούν υπολείμματα ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά σύμφωνα με την Κινεζική Εταιρεία Σπάνιων Γαιών, «ένας τόνος πυρωμένου μεταλλεύματος σπάνιων γαιών παράγει 9.600 έως 12.000 κυβικά μέτρα (339.021 έως 423.776 κυβικά πόδια) συμπυκνωμένου υδροφιλικού οξέος που περιέχει άχρηστα αέρια, διοξείδιο του θείου και θειικό οξύ και περίπου 75 κυβικά μέτρα (2.649 κυβικά πόδια) των όξινων λυμάτων».

Συμπέρασμα

Η αιολική ενέργεια δεν είναι τόσο «καθαρή» και «καλή για το περιβάλλον» όσο θέλουν να πιστεύουμε πολλοί.
Η αιολική βιομηχανία εξαρτάται από ορυκτά σπάνιων γαιών που εισάγονται από την Κίνα, η προμήθεια των οποίων έχει ως αποτέλεσμα τρομακτικές περιβαλλοντικές ζημιές.
Όλες οι μορφές παραγωγής ενέργειας έχουν κάποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, είναι ανειλικρινές για τους εκπροσώπους των αιολικών συμφερόντων να κρύβουν τις επιπτώσεις της βιομηχανίας τους ενώ τονίζουν τις επιπτώσεις άλλων.
Από τους παράνομους θανάτους πτηνών έως τα ραδιενεργά απόβλητα, η αιολική ενέργεια ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που το αιολικό λόμπι θα προτιμούσε να μην γνωρίζετε ποτέ.

www.bankingnews.gr