10 Δεκ 2024
Ηλεκτρικό Ρεύμα- Προϋπολογισμός - Έκθεση ΟΟΣΑ: Νέος γύρος επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα
Το 2022 και το 2023, ο μισθός τελείωνε στις 18 και 19 του μήνα για ένα στα δύο νοικοκυριά. Φέτος φαίνεται ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Το ίδιο δύσκολες είναι η κάλυψη των εξόδων στέγασης για το 62,5% του πληθυσμού, για το 58% οι... πληρωμές δόσεων και ρυθμίσεων σε τράπεζες και για το 60% η κάλυψη ιατρικών εξόδων.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη και τις ...παροχές η πραγματικότητα είναι άλλη. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ενόψει και της συζήτησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού, αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη» ένα πλήρες ρεπορτάζ του Κ(υριάκου) Πασ(ακυριάκου) για τη νέα επίθεση που δέχεται το λαϊκό εισόδημα:
Σε όλο και πιο δεινή θέση έρχονται μέρα με τη μέρα τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια, τους πενιχρούς μισθούς, τη φοροεπίθεση και τα χρέη που συσσωρεύονται. Μετά τον νόμο που θεσπίζει νέους «κόφτες» στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, τα χτυπήματα είναι απανωτά. Ηδη οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Δεκέμβρη είναι υπέρογκες, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2025, που αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγες μέρες, σε συνδυασμό με τις ...συστάσεις του ΟΟΣΑ, προετοιμάζουν ένα νέο κύμα επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα.
Και αυτό σε συνθήκες που, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες: 9 στους 10 Ελληνες λένε ότι η ακρίβεια δυσκολεύει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Το 66% ίσα που τα βγάζει πέρα. Για το 55%, το εισόδημα δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Πάνω από 6 στους 10 δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, και σχεδόν 7 στους 10 δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, το 2022 και το 2023, ο μισθός τελείωνε στις 18 και 19 του μήνα για ένα στα δύο νοικοκυριά. Φέτος φαίνεται ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Το ίδιο δύσκολες είναι η κάλυψη των εξόδων στέγασης για το 62,5% του πληθυσμού, για το 58% οι πληρωμές δόσεων και ρυθμίσεων σε τράπεζες και για το 60% η κάλυψη ιατρικών εξόδων.
Ηλεκτροσόκ...
Μέχρι και 62% αυξημένα είναι τα «πράσινα» τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβρη σε σχέση με τον Νοέμβρη, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την περασμένη Παρασκευή τις επιδοτήσεις - δωράκια στους ομίλους της Ενέργειας, που σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το δυσβάσταχτο κόστος.
Μετά και τις επιδοτήσεις, λοιπόν, η τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνεται σε 15 λεπτά/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh. Με βάση τις σημερινές τιμές, συνοπτικά, ένα νοικοκυριό πληρώνει το ρεύμα αυξημένο κατά 107% σε σχέση με το 2005.
Είναι ενδεικτικό ότι το φθηνότερο «πράσινο» τιμολόγιο του Δεκέμβρη κινείται πιο ψηλά από το ακριβότερο αντίστοιχο του Νοέμβρη.
Οπως αναμενόταν, το ηλεκτροσόκ για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι μεγάλο, αφού θα συνεχίσουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το ρεύμα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Ετσι, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει τις επιπτώσεις της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και βέβαια του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
Προϋπολογισμός - φωτιά
Στον προϋπολογισμό του 2025 τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό. Το 2024 προβλέπονταν 63 δισ. και τελικά θα φθάσουν γύρω στα 67,5 δισ. Αυτή η αύξηση των 2,5 δισ. θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, τους κατεξοχήν αντιλαϊκούς, και από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων. Την ίδια στιγμή, πάνω από 50 φοροαπαλλαγές είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν 245,8 δισ. και το 2025 θα είναι 257,5 δισ. Περίπου το ίδιο δηλαδή. Ομως, τα φορολογικά έσοδα το 2008 ήταν 53,8 δισ. και το 2025 69,2 δισ., δηλαδή αύξηση 28,6% στα φορολογικά έσοδα, ενώ η πίτα του ΑΕΠ παραμένει ίδια. Το 2008 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν 18,8 δισ. και το 2025 θα είναι 26,6 δισ., δηλαδή αύξηση 41,5%. Τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων το 2008 ήταν 11 δισ. και το 2025 θα είναι 25 δισ., δηλαδή αύξηση 127%.
Το 2008 οι δαπάνες για την Υγεία ήταν 6,2 δισ. ευρώ, και το 2025 είναι 6,7 δισ. ευρώ, μια ελάχιστη αύξηση που δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό. Στην Παιδεία, ο προϋπολογισμός του 2008 προέβλεπε 7,6 δισ. ευρώ και το 2025 6,4 δισ. ευρώ. Αυτά και μόνο τα στοιχεία αρκούν για να καταγράψουν την εγκληματική και ολομέτωπη επίθεση που δέχονται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.
Μπαράζ φοροεπίθεσης
Μπαράζ περισσότερων έμμεσων φόρων, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθιέρωση νέων φόρων, μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος και κατάργηση φοροαπαλλαγών σε συνταξιούχους και για έξοδα ιατρικής περίθαλψης, είναι όσα συστήνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Μέτρα που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, αφού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, «η έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσιάζει τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά και χρήσιμες προτάσεις για το μέλλον».
Ουσιαστικά, λέει ότι η αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα νοικοκυριά έχει αποδώσει καρπούς και πρέπει να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί. Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε για την «υπεραπόδοση» των φόρων, αναφέροντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την «εναρμόνιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο» και «αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα».
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προτείνει:Την αύξηση κάποιων έμμεσων φόρων, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καπνό.
Τη θέσπιση νέων ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Σημειώνει μάλιστα ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει αυτό που συμβαίνει ήδη σε χώρες της ΕΕ. Η σύγκλιση λοιπόν με την ΕΕ, στην οποία ομνύουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει εκτός των άλλων και νέους φόρους.
Τα διάφορα δακρύβρεχτα που αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του περί του ότι «το κόστος από το κάπνισμα και οι διατροφικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα είναι ορατοί, αφού το κάπνισμα συνέβαλε στο 22% των θανάτων το 2019, σε σύγκριση με 17% κατά μέσο όρο στην ΕΕ», δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάλπικα άλλοθι για να επιβάλουν νέα χαράτσια.
Αλλωστε, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και η αύξηση της κατανάλωσης λίπους, ζάχαρης και βλαβερών ουσιών είναι συνυφασμένες με την υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού στα λαϊκά νοικοκυριά σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας.
Επιπλέον, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο της διατροφής που παράγουν τέτοια προϊόντα, έχουν επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Και, βέβαια, όποτε προκύπτει κάποιο τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο το «θάβουν», όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση (π.χ. σκάνδαλα «Kinder», «Buitoni» και «Lactalis»).Στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ έχουν μπει και οι φοροαπαλλαγές στους συνταξιούχους, οι προσωπικές και οικογενειακές εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος για ιατρική περίθαλψη και οι φορολογικές απαλλαγές για εισοδήματα από ενοίκιο.
Μείωση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρει, αντιστοιχεί στο 61% των μέσων ετήσιων μισθολογικών αποδοχών και απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος τα μισά ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν ούτως ή άλλως να πληρώσουν, αφού δεν μένει τίποτα στην τσέπη τους!
Μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να συνδέονται με τις αποδοχές στο παρελθόν και να αυξηθεί η διάρκειά τους με βάση το ιστορικό καταβολής εισφορών, βελτιώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για εργασία. Στην πραγματικότητα, αυτό παραπέμπει σε κατάργηση κάποιων επιδομάτων και μείωση κάποιων άλλων, αφού βάζει όρους για την καταβολή τους.
Ενοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και απλοποίηση των όρων επιλεξιμότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των όποιων μέτρων ενίσχυσης δίνει η κυβέρνηση.
Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τη χρηματοδότηση νέων επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα. Ενα πρόσθετο χαράτσι δηλαδή που φέρνει η «πράσινη μετάβαση» και θα καταλήξει σε όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Παραμύθια με τις τράπεζες
Τις τελευταίες μέρες, κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε μια άνευ προηγούμενου κοροϊδία σε βάρος του λαού για το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών. Γιατί για τα κέρδη ούτε λόγος να γίνεται...
Η ΝΔ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά τη φορολόγηση ενός μέρους των κερδών που θα καταλήξει να είναι ψίχουλα, όπως ακριβώς έγινε και με τους ομίλους της Ενέργειας. Από την άλλη, η κυβέρνηση, με ...λεονταρισμούς της πλάκας, κάνει λόγο για μέτρα σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών που χαρατσώνουν τον λαό.
Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει με τις τράπεζες, αρκούν ορισμένα επίσημα στοιχεία:Το 2023 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 3,4 δισ. ευρώ το 2022 (αύξηση 11,4%). Το καθαρό έσοδο από τους τόκους αυξήθηκε κατά 51,5%, φτάνοντας τα 8,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ξεπερνώντας τα 1,798 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο.
Το τρελό πάρτι κερδών για τις τράπεζες συνεχίζεται, καθώς το πρώτο 9μηνο του 2024 τα κέρδη τους έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τους, αναθεωρούνται προς τα πάνω τα σχέδιά τους για τα κέρδη που θα μοιραστούν στους μετόχους τους. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, η κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία των μερισμάτων από το 10% στο 5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε μειώσει τον φόρο από το 15% στο 10%...
Η προκλητική αυτή κατάσταση διαμορφώνεται σε μια συγκυρία που χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά είτε έχουν ξεσπιτωθεί από τα «κοράκια» είτε κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Και χιλιάδες ακόμα προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τους περιβόητους διακανονισμούς, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από μια θηλιά που δεν βγαίνει ποτέ. Απέναντι σε όλα αυτά, η μεν ΝΔ παρουσιάζει τις τράπεζες περίπου ως ...αξιολύπητες, το δε ΠΑΣΟΚ θέλει έκτακτη εφάπαξ εισφορά, που αντιστοιχεί σε μερικά ψίχουλα επί του συνόλου των κερδών τους...
Bασιλης Σκουρης
https://www.dnews.gr/