17 Δεκ 2024

Ράμμος: Και τώρα ποιος; – Ποια ονόματα ξαναφέρνουν… κοντά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά


Όλα από τη αρχή στην κεντροαριστερά μετά την απόσυρση του προέδρου της ΑΔΑΕ από υποψήφιος Προέδρος της Δημοκρατίας - Δραγασάκης, Κατσέλη, Κοτζιάς και Δαμανάκη πέφτουν στο τραπέζι της συνεννόησης

ΡεπορτάζΣωτήρης Μπολάκης






Η ξαφνική απόσυρση του κορυφαίου δικαστικού λειτουργού και εμβληματικού προσώπου στην μείζονα υπόθεση των υποκλοπών, Χρήστου Ράμμου, έφερε και πάλι τη συζήτηση για την συνεννόηση και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στο σημείο μηδέν.
Μπορεί ο αιφνιδιασμός των Χαρίτση και Μαργαρίτη να ήταν game changer για την κεντροαριστερά και τις κυοφορούμενες διεργασίες για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ωστόσο η κατάληξη της κοινής υποψηφιότητας για πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός από άδοξη αποδείχτηκε και χρήσιμη για να φανούν και οι πραγματικές προθέσεις όλων.

Η παθητική στάση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε από την ΝΔ ο κ. Ράμμος και η χλιαρή και συγκεκαλυμένη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν σε ένα βαθμό ποιος και πως εννοεί τη συμπόρευση-συνεργασία-συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων.
Αναγκαία η συνεννόηση

Και ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά με την υποψηφιότητα Ράμμου φάνηκε να βρίσκουν ένα πρώτο βηματισμό παρά το ζήτημα της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό οι Νίκος Παππάς και Νίκος Φαραντούρης πρότειναν άλλες επιλογές.

Ενώ δηλαδή ο Σωκράτης Φάμελλος και η ηγεσία του κόμματος έκλειναν το μάτι στη Νέα Αριστερά και στην υποψηφιότητα Ράμμου εκείνοι έκαναν τις δικές τους προτάσεις.

Ο Νίκος Παππάς στάθηκε απέναντι στην υποψηφιότητα Ραμμου με τον Θεόδωρο Μαργαρίτη σε πρόσφατη αρθρογραφία του να υπενθυμίζει ότι ήταν ένας από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας μαζί με την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έριξαν… το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η παθητική στάση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε από την ΝΔ ο κ. Ράμμος και η χλιαρή και συγκεκαλυμένη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν σε ένα βαθμό ποιος και πως εννοεί τη συμπόρευση-συνεργασία-συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ξεκαθάρισε εγκαίρως ότι η δική του αφετηρία ήταν η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προταθεί πρόσωπο από την Αριστερά ή τον ευρύτερο χώρο και να είναι πολιτικός.
Λούκα Κατσέλη

Επικουρικά στον Νίκο Παππά και σαν αντιδάνειο για την επίσημη στήριξη που εκείνη του παρείχε προεκλογικά στην κούρσα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φαραντούρης πρότεινε την πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη.



Είναι η υπουργός που συνέδεσε το όνομά της με την εμβληματικό νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας χάριν στον οποίο σώθηκαν χιλιάδες σπίτια πολιτών από τον πλειστηριασμό.

Η κ. Κατσέλη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και ως επιλογή θα μπορούσε να συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη και με λαϊκή αποδοχή.
Γιάννης Δραγασάκης

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη επίσης πρόσωπο πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και πρόσωπο που μπορεί να συμβολίσει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια κοινού βηματισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.

Σε αυτή την περίπτωση θα επαληθευόταν και η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσωπο πολιτικό και από την Αριστερά.
Νίκος Κοτζιάς

Πρόσωπο που τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να ακούγεται είναι και ο πρώην υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην περίπτωσή του θα μπορούσαν πολλοί που σήμερα υποστηρίζουν κυρίως στο εξωτερικό την Συμφωνία που έλυσε το ονοματολογικό να βρουν εξιλέωση για τη στάση τους στο παρελθόν όπως η μεγάλη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή του ηγεσία που πήγε απέναντι στη Συμφωνία όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η στήριξή του από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Μαρία Δαμανάκη

Η προερχόμενη από τη Αριστερά που έχει συνδέσει το όνομά της με τον αντιδικτατορικό αγώνα και τη γενιά του Πολυτεχνείου, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επί χρόνια επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το όνομα που ακούγεται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες.

Η κα Δαμανάκη μάλιστα ήταν στην πρώτη σειρά στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του Βήματος για την εξωτερική πολιτική στη Μεταπολίτευση.
Μακριά το ελληνικό «Λαϊκό Μέτωπο»

Η χλιαρή στήριξη στον κ. Ράμμο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η κόκκινη γραμμή που μπήκε από τη Νέα Αριστερά στο ζήτημα της ψήφισης των αμυντικών δαπανών έβαλαν και πάλι στον πάγο τις σχέσεις μεταξύ των πρώην συντρόφων.

Ωστόσο στη νέα πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα δυο κόμματα παρατηρούν με ενδιαφέρον την μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ δεξιότερα και ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία στελέχη μιλούν ευθέως τώρα για συνδιαλλαγή με τη ΝΔ ενόψει προεδρικής εκλογής και συνταγματικής αναθεώρησης με εμβληματική για τον κ. Μητσοτάκη παρέμβαση αυτή της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η Νέα Αριστερά πάντως βάζει σε βαθιά κατάψυξη τα σενάρια συνεργασίας και συντονισμού στη βουλή με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου που διαμηνύουν στη Νέα Αριστερά ότι η οποιαδήποτε συμπόρευση πρέπει να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα και σε μη εκλογικό χρόνο για να μην κατηγορηθεί κανείς για μικροκομματικές πρακτικές.
Η πίεση πίσω στο ΠΑΣΟΚ

Όπως και όταν ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Χαρίτση και τον Θεόδωρο Μαργαρίτη από την Ανανεωτική Αριστερά του ΚΙΝΑΛ το όνομα του κ. Ράμμου έτσι και τώρα η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι είναι και πάλι αυτή που στριμώχνεται γιατί αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν προτείνει κάποιο πρόσωπο το οποίο να μπορεί να συνθέσει θα βρεθεί να μειοψηφεί απέναντι σε μια ενδεχόμενη κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.

Η πιο πιθανή εκδοχή για τον Νίκο Ανδρουλάκη σε αυτή τη φάση είναι να προτείνει την ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου και αυτό γιατί είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δεν επιλέξει αμιγώς κομματικό πρόεδρο για να ικανοποιήσει το εσωτερικό της ΝΔ.

Στην περίπτωση ωστόσο που ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει πρόσωπο με το κεντρώο προφίλ και το οποίο να έχει την αποδοχή της ΝΔ εκεί τα πράγματα ίσως και να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για τον κ. Ανδρουλάκη καθώς θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να χορέψει το ταγκό της συναίνεσης.

https://www.in.gr/2024/12/17/politics/politiki-grammateia/rammos-kai-tora-poios-poia-onomata-ksanafernoun-konta-syriza-pasok-nea-aristera/