16 Δεκ 2024
“Σκόνη του θανάτου” από τη Χίο στις ΗΠΑ
Ένα ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τις πολεμικές χρήσεις του αντιμονίου που προσφάτως ανέκυψε να απασχολεί τη Χίο με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις εξορύξεις του στην... Βόρεια Χίο δημοσίευσε το insider.gr.
“Ίσως η σπουδή και η επιμονή κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων να λέει πολλά…”, σχολιάζει το ρεπορτάζ.
Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, να προειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι η Κίνα και η Ρωσία επιδιώκουν να διαλύσουν τον δυτικό κόσμο και ότι «ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει», η πρόσβαση σε κρίσιμα σπάνια μέταλλα που χρησιμεύουν ως «καύσιμο» για τον αμερικανικό στρατό έχει γίνει το πιο επείγον ζήτημα του φορά.
Τα κρίσιμα μέταλλα θα καθορίσουν τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις και την παγκόσμια κυριαρχία, όπως τονίζει το Oilprice.com.
Η Κίνα κερδίζει σε αυτό το πεδίο επειδή ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων μετάλλων του κόσμου, από την εξόρυξη έως τη διύλιση. Η Ουάσιγκτον άργησε να ανακαλύψει εγχώριες πηγές ή πηγές από συμμάχους, σε μια εποχή που ο στρατός των ΗΠΑ τα χρειάζεται απεγνωσμένα.
Έτσι, όταν μία νέα αμερικανική εταιρεία εμφανίζεται ως εξορύκτης κρίσιμων μετάλλων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική που θα μπορούσε να παρέχει μια νέα προμήθεια ενός από αυτά τα κρίσιμα μέταλλα, ο δυτικός κόσμος βλέπει ελπίδα.
Το κρίσιμο μέταλλο που είναι τώρα έτοιμο να δημιουργήσει ή να γκρεμίσει μια παγκόσμια υπερδύναμη είναι το αντιμόνιο και η εταιρεία που διαχειρίζεται την εξόρυξή του είναι η Military Metals, μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία που μόλις μπήκε στον χάρτη κρίσιμων μετάλλων μέσω κάποιων έξυπνων εξαγορών.
Το αντιμόνιο, ένα κρίσιμο μεταλλοειδές, είναι βασικό στοιχείο της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, απαραίτητο για εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης, εκρηκτικά, πυρομαχικά, πυρηνικά όπλα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, συστήματα παρακολούθησης λέιζερ και πολλά άλλα, σύμφωνα με τον υποστράτηγο ε.α. των ΗΠΑ, Τζέιμς Μαρκς.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα όχι μόνο ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής αντιμονίου, αλλά διέκοψε επίσης τις εξαγωγές στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Ο στρατός των ΗΠΑ ψάχνει απελπισμένα για αντιμόνιο
Η Κίνα παράγει το εκπληκτικό 70% των ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμο και ελέγχει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας προσφοράς αντιμονίου.
Ενώ η Κίνα προχωρούσε με πλήρη ταχύτητα, η Αμερική… κοιμόταν αντί να ανακαλύπτει και να αναπτύσσει νέα αποθέματα κρίσιμων μετάλλων. Στη συνέχεια, στο απόγειο του εμπορικού πολέμου, η Κίνα απείλησε να περιορίσει την εξαγωγή ορισμένων ορυκτών σπάνιων γαιών. Πραγματοποίησε αυτή την απειλή την περασμένη χρονιά αλλά και φέτος: Πρώτα, με γερμάνιο και γάλλιο το 2023 και μετά με αντιμόνιο τον Σεπτέμβριο του 2024.
Τώρα, ο στρατός των ΗΠΑ έχει αποτύχει σε ένα ουσιαστικό στοιχείο της στρατιωτικής γραμμής παραγωγής του, ακριβώς την στιγμή που ο πόλεμος μοιάζει να εξαπλώνεται παντού, από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Και θα χρειαστεί μεγάλες ποσότητες αντιμονίου για να δώσει μια νέα ώθηση για να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού σε νεοσύστατες εγκαταστάσεις παραγωγής μετά από χρόνια πώλησης των αποθεμάτων.
Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν περισσότερες από 50 εκατομμύρια λίβρες αντιμονίου κάθε χρόνο για πυροπροστασία, μπαταρίες, πυρομαχικά, ηλεκτρονικά είδη, εξειδικευμένο γυαλί και άλλα προϊόντα, σύμφωνα με το site MetalTech.
Πλέον μοιάζει να είναι αργά για την Αμερική να διεκδικήσει αποθέματα κρίσιμων μετάλλων. Η Military Metals την βοηθάει να κάνει ακριβώς αυτό.
Νέες πηγές αντιμονίου για την επερχόμενη κρίσιμη έκρηξη ζήτησης
Η Military Metals δεν σταματά να αποκτά αποθέματα αντιμονίου το τελευταίο διάστημα, γεγονός που την οδήγησε τόσο μακριά όσο η Σλοβακία, η Νέα Σκωτία στον Καναδά και πιο πρόσφατα οι ΗΠΑ.
Σχεδιάζει να βοηθήσει στην αναβίωση του αμερικανικού αντιμονίου εξερευνώντας νέες και εκ νέου αναπτυσσόμενες ιστορικές πηγές, που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τον έλεγχο της Κίνας πάνω σε αυτό το ουσιαστικά «στρατιωτικό μέταλλο».
Η Military Metals ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αγόρασε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αντιμονίου της Ευρώπης στη Σλοβακία. Στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, είναι ένας πολλά υποσχόμενος πόρος της σοβιετικής εποχής, που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 και αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Το Trojarova Antimony Project, που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Σλοβακία σε ευρωπαϊκό κόμβο ορυκτών κρίσιμης σημασίας, η Military Metals λέει ότι η υπόγεια ανάπτυξη αυτού του ιστορικού πόρου, που χρηματοδοτήθηκε από τη σλοβακική κυβέρνηση, έκλεισε τη δεκαετία του ’90 «πριν φτάσει στο πλουσιότερο μέρος του κοιτάσματος».
Τότε, με τον Ψυχρό Πόλεμο να τελειώνει και το αντιμόνιο να έχει ήδη εκπληρώσει την αποστολή του τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ανακηρύχθηκε ήρωας του, το κίνητρο απλώς δεν υπήρχε. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και το έργο Trojarova της ΕΕ – που το κοίτασμά του ξεπερνά τους 61.998 τόνους αντιμονίου αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές spot, ένα απόθεμα που θα μπορούσε να μετατραπεί άμεσα σε βασιλιά των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Ωστόσο η Military Metals δεν επικεντρώνει όλη την προσοχή της σε μια ενιαία ήπειρο: κάνει επίσης τεράστιες κινήσεις στη Βόρεια Αμερική, στο διάσημο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ορυχείο αντιμονίου του Καναδά, στη Νέα Σκωτία. Η Military Metals συμμετέχει σε ένα ιστορικό έργο αντιμονίου/χρυσού που αποκτήθηκε πρόσφατα, το West Gore Antimony Project – ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία αντιμονίου του Καναδά στο παρελθόν και βασικός προμηθευτής των συμμαχικών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένας εντυπωσιακός ιστορικός πόρος, με σημαντικά αποθέματα αντιμονίου. Οι στρατηγικές κινήσεις της νέας εταιρείας θα μπορούσαν να την συνδέσουν άμεσα με την άμυνα της Βόρειας Αμερικής σε μια εποχή που οι τιμές εκτοξεύονται.
Σύμφωνα με το Forbes, αυτές οι γρήγορες, στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη άνω του 100% επί των επενδυμένων χρημάτων».
Το Forbes είχε δίκιο, ακόμα κι αν υποτίμησε τις αποδόσεις.
Οι μετοχές εξόρυξης που επικεντρώνονται στο αντιμόνιο έχουν πρόσφατα αυξηθεί, επιστρέφοντας κέρδη στους επενδυτές έως και 800% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι αυστραλιανές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ASX ήταν οι πρώτες που έδωσαν το σύνθημα για ράλι στην αγορά, με τη μετοχή της εγχώριας Larvotto Resources Ltd. να εκτοξεύεται πάνω από 800% τους τελευταίους έξι μήνες.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει τοποθετήσει το αντιμόνιο στη λίστα με τα κρίσιμα μέταλλα, με τους Αυστραλούς traders να μιλάνε για «πάρτι αντιμονίου».
Αλλά σε σύγκριση με τον πιο κοντινό της αντίπαλο, την Perpetua Resources, η Military Metals φαίνεται να έχει πολύ χώρο να κινηθεί, με βάση τις εκτιμήσεις από τα κοιτάσματα που διαχειρίζεται και την τρέχουσα αποτίμηση.
Η Perpetua αποτιμάται σήμερα σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, με 90.000 τόνους αντιμόνιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία χορήγησης δανείου 1,86 δισ. δολαρίων στην Perpetua για να έχει το δικό της ορυχείο αντιμονίου της έτοιμο για παραγωγή έως το 2029.
Η Military Metals αποτιμάται σε μόλις 23 εκατομμύρια δολάρια αυτήν τη στιγμή αλλά το νέο έργο στη Σλοβακία αποτιμάται πως διαθέτει αντιμόνιο αξίας 2 δισ. δολαρίων με τις σημερινές τιμές spot που αυξάνονται κάθε εβδομάδα. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα νέα της αποκτήματα αντιμονίου. Όταν προσθέσετε τις δυνατότητες του West Gore στη Νέα Σκωτία, οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές.
Δείτε ακόμη:
Δείτε γιατί σας χαιρετούν οι αεροσυνοδοί όταν μπαίνετε στο αεροπλάνο!
Ο διευθύνων σύμβουλος της Military Metals, Σκοτ Έντριτς, βλέπει να έρχεται μια μεγάλη κρίση στην προσφορά αντιμονίου. Και σίγουρα δεν είναι μόνος.
«Μια ακραία έλλειψη προσφοράς από τον Απρίλιο οδήγησε στο πιο απότομο ράλι τιμών που έχει καταγραφεί ποτέ στην αγορά αντιμονίου από τότε που η Fastmarkets άρχισε να τιμολογεί το μέταλλο στις αρχές της δεκαετίας του 1980», σύμφωνα με την Ένωση Εμπορίου Μικρών Μετάλλων του Ηνωμένου Βασιλείου (MMTA).
«Ο καθένας το χρειάζεται για οπλισμό, επομένως είναι καλύτερο να το κρατήσετε παρά να το πουλήσετε», δήλωσε πρόσφατα ο Κρίστοφερ Έκλεστοουν της Hallgarten & Company στο Financial Review, αποκαλώντας το «σημείο των καιρών». «Αυτό θα ασκήσει πραγματική πίεση στους στρατούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Έκλεστοουν.
Η Γερμανία έχει ουσιαστικά αποστρατικοποιηθεί, με το δικό της υπουργείο Άμυνας να εκτιμά ότι έχει περίπου 2 ημέρες πυρομαχικών εάν γίνει πόλεμος με τη Ρωσία, κάτι που αναμένει να συμβεί το πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία και η Ε.Ε. έχουν δώσει εντολή να κατασκευαστούν 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού έως το τέλος του 2025 σε μία επένδυση 500.000.000 ευρώ.
Και πράγματι, οι τιμές του αντιμονίου έχουν υπερτριπλασιαστεί από νωρίτερα φέτος. Από 12.000 δολάρια ανά τόνο έχουν ξεπεράσει πλέον τα 38.000 δολάρια…
Η εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, στη Χίο ο προβληματισμός είναι σε άλλο επίπεδο.
Όπως γράφει το politischios.gr, σε μια περίοδο που οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αναδεικνύονται ως πρωτεύον ζήτημα σε κάθε τοπική και παγκόσμια ατζέντα, το ενδεχόμενο εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο προκαλεί έντονους προβληματισμούς. Στις 14 Δεκεμβρίου, το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοξένησε εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης και Ενημέρωσης, με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις συνέπειες αυτής της δραστηριότητας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παρέμβαση έκαναν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα από τη Χαλκιδική, μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες.
Το αντιμόνιο και η σκόνη του θανάτου
Ο κ. Μπένος παρουσίασε με λεπτομέρειες τις σοβαρές επιπτώσεις της εξόρυξης αντιμονίου. Μία από τις κεντρικές του παρατηρήσεις ήταν ότι η σκόνη που παράγεται κατά τη διαδικασία εξόρυξης, η οποία περιέχει βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, μπορεί να διασκορπιστεί ανεξέλεγκτα μέσω του ανέμου. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η σκόνη μπορεί να φτάσει παντού. Πάει, όπου την πάει ο αέρας».
Οι επιπτώσεις αυτής της σκόνης, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι δραματικές. Οι τοξικές ουσίες που περιέχει συνδέονται με πνευμονοπάθειες, καρκινογενέσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η συγκεκριμένη διαπίστωση καταρρίπτει το αφήγημα ότι το ζήτημα αφορά μόνο τη Βόρεια Χίο, αποδεικνύοντας ότι οι συνέπειες θα επηρεάσουν ολόκληρο το νησί.
Το αντιμόνιο ως υγειονομική «βόμβα»
Ειδική αναφορά έγινε στις επιπτώσεις του αντιμονίου, το οποίο ο κ. Μπένος χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα». Το αντιμόνιο μπορεί να προκαλέσει:Δερματολογικές παθήσεις, όπως τα Antimony Spots, που εμφανίζονται ως έντονα εκζέματα μετά την επαφή με την ουσία.
Αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές, που προκύπτουν από την εισπνοή ή κατάποση της σκόνης.
Καρδιακές και αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες εντείνονται λόγω της τοξικότητας της ουσίας.
Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την παρουσία του αρσενικού, που στη φύση βρίσκεται συχνά μαζί με το αντιμόνιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπένος, «το αρσενικό είναι η πρώτη ουσία που αναφέρουμε ως αιτία καρκινογένεσης». Η συνέργεια αυτών των δύο τοξικών στοιχείων πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις, καθιστώντας την εξόρυξη ακόμη πιο επικίνδυνη.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης
Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στην υγεία, αλλά αγγίζουν και το περιβάλλον. Ο κ. Μπένος υπογράμμισε ότι η εξόρυξη αντιμονίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές, με κυριότερη την όξινη απορροή, η οποία μολύνει ανεπανόρθωτα το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χαλκιδική, όπου σε περιοχές με ιστορικά ορυχεία παραμένουν ακόμη και σήμερα εκτεταμένες κατεστραμμένες εκτάσεις, στις οποίες δεν έχει φυτρώσει τίποτα για χιλιάδες χρόνια.
Τα διδάγματα από τις Σκουριές της Χαλκιδικής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, που περιέγραψαν τη ζοφερή πραγματικότητα στις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου η εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές.
Όπως ανέφεραν, η αποστράγγιση του βουνού από το νερό έχει οδηγήσει στη στερέωση των πηγών του χωριού. Παράλληλα, οι εκχερσώσεις και η διάνοιξη δρόμων έχουν καταστρέψει μεγάλες δασικές εκτάσεις, ενώ η εφαρμογή του Μεταλλευτικού Κώδικα δίνει στις εξορυκτικές εταιρείες σχεδόν απόλυτο έλεγχο, συχνά παραμερίζοντας κάθε άλλη νομοθεσία.
Εξίσου σημαντική είναι η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής. Η Μεγάλη Παναγιά έχει διχαστεί, καθώς ορισμένοι κάτοικοι υποστηρίζουν την εξόρυξη για οικονομικούς λόγους, ενώ άλλοι την αντιμάχονται, φοβούμενοι για την υγεία και το περιβάλλον τους.
Οι προκλήσεις για τη Χίο
Η εμπειρία της Χαλκιδικής προσφέρει κρίσιμα διδάγματα για τη Χίο. Στο νησί, οι ανησυχίες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στον κίνδυνο μόλυνσης ή ακόμη και εξαφάνισης των υδάτινων πόρων της περιοχής Κεράμου. Το νερό, πολύτιμο και σπάνιο αγαθό για τη Χίο, απειλείται από την εξορυκτική δραστηριότητα, με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία και την οικονομία.
Η απουσία των τοπικών αρχών
Σημαντικό πρόβλημα αναδείχθηκε η σιωπή των τοπικών αρχών. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, δεν υπήρξε εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής στην εκδήλωση, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη στάση τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την ενημέρωση των πολιτών, όμως αυτή δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Το κάλεσμα για δράση
Η εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη συλλογικής δράσης. Η εξόρυξη αντιμονίου δεν αφορά μόνο τη Βόρεια Χίο, αλλά ολόκληρο το νησί. Οι επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία καθιστούν το ζήτημα κρίσιμο, απαιτώντας άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση.
Η τοπική κοινωνία οφείλει να διεκδικήσει πλήρη και διαφανή ενημέρωση, ώστε να λάβει αποφάσεις που θα προστατεύσουν τις επόμενες γενιές. Το ενδεχόμενο εξόρυξης αποτελεί μια πρόκληση που δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες, απειλώντας τον φυσικό και κοινωνικό πλούτο του νησιού.
https://www.aftodioikisi.gr/