10 Δεκ 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποιητική «μπαλωθιά» Πολάκη στον Φάμελλο για τις… επιστροφές – «Διαφαίνεται μια εικόνα αποκλεισμών» λένε μέλη που τον στηρίζουν


Άρχισαν οι «μπαλωθιές» από τον Παύλο Πολάκη με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η νέα ηγεσία του κόμματος. Το περιβάλλον του Κρητικού βουλευτή αφήνει αιχμές εναντίον του Σωκράτη Φάμελλου για.. αποκλεισμό όσων στήριξαν τον Παύλο Πολάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Η πρώτη εσωκομματική σύγκρουση Φάμελλου – Πολάκη γίνεται με αιχμή τις επιστροφές των Χρήστο Σπίρτζη και Γιώργο Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία. Μάλιστα, η διαφωνία καταγράφηκε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου.


Το αντάρτικο του κ. Πολάκη, που άρχισε με το «καλημέρα», φαίνεται να δείχνει πως η προειδοποίηση του κ. Πολάκη τη βραδιά των εσωκομματικών εκλογών, ότι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει, βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και ξεδιπλώνεται. Έτσι λοιπόν, στο τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Φάμελλος ζήτησε να επανέλθουν στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Βασιλειάδης, που είχαν παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία, το περασμένο χρονικό διάστημα, επί προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη.


Ο κ. Πολάκης διαφώνησε και πρότεινε από την πλευρά του να μπουν στα όργανα ακόμα 3-4 πρόσωπα, κάτι όμως που για να γίνει, έπρεπε να στηθούν κάλπες. Ο κ. Φάμελλος απάντησε πως η επιστροφή των δύο στελεχών είναι πολιτική απόφαση, ενώ τα όργανα θα εκλεγούν τον Μάρτιο, μετά το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρότασή του πέρασε από την πλειοψηφία, με την πλευρά Πολάκη να αφήνει την Κυριακή, σαφείς αιχμές, πως δεν έχει δει ακόμα πράξεις από την νέα ηγεσία που να αποδεικνύουν την ενότητα. Αντιθέτως, όπως σημειώνουν μέλη της ΚΕ που στηρίζουν τον Παύλο Πολάκη, διαφαίνεται μια εικόνα αποκλεισμού, στα όρια της διαιρετικής τομής.


Η παρέμβαση Πολάκη και η ανακοίνωση των μελών της ΚΕ που τον στηρίζουν


«Όσο με αφορά το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών. Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη», είπε ο ίδιος ο κ. Πολάκης στην συνεδρίαση της Κ.Ε. «Στην πορεία προς το συνέδριο το οποίο θα είναι και καταστατικό και προγραμματικό, να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι, το οποίο σημαίνει ότι και στις εκλογές και στις στελεχώσεις να φαίνεται όλο το κόμμα, με βάση την αποτύπωση την εκλογική. Να βλέπει τον εαυτό του όλος ο κόσμος» συμπλήρωσε.


Σημειώνεται ότι ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο Βασίλης Σμπώκος, μέλος της ΚΕ από την Κρήτη, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Πολάκη. Ζήτησε από τον κ. Φάμελλο να κάνει τον κ. Πολάκη αντιπρόεδρο. Αν και ο κ. Σμπώκος υποστηρίζει πως εξέφρασε τη δική του προσωπική άποψη, το μυαλό όλων πήγε στον ίδιο τον Παύλο Πολάκη. «Περίμενα από τον πρόεδρό μας μια ανάλογης μορφή αντίδραση. Να ανακοινώσει τη σύσταση αντιπροεδρίας στο κόμμα και τη θέση να καταλάβει ο Παύλος Πολάκης. Αυτή η απόφαση του προέδρου μας πέραν του σημειολογικού της ενότητας, θα έκλεινε τα στόματα θεσμικών και εξωθεσμικών συστημάτων που από την πρώτη μέρα προσπαθούν να διαβλέπουν τάσεις αντιπαλότητας μεταξύ Σωκράτη και Παύλου».


Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την Κεντρική Επιτροπή και αφού δεν μπήκαν πρόσωπα της επιλογής του Παύλου Πολάκη στα όργανα, μέλη που τον στηρίζουν, ασκούν με ανακοίνωσή τους κριτική στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν προβάλλουμε καμία ένσταση για τα πρόσωπα, τα κίνητρα και τις ικανότητες των στελεχών που επέστρεψαν στην ενεργό δράση του κόμματος… Απλά δεν το θεωρούμε καλή αρχή και ανησυχούμε για το πρώτο δείγμα γραφής που εξέπεμψε η νέα ηγεσία», σημειώνουν μεταξύ άλλων.


Ολόκληρη η παρέμβαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής


Μετά την πολυτάραχη προηγούμενη περίοδο που πλήγωσε το κόμμα μας και τους ανθρώπους του σε πολλά επίπεδα, έχουμε δηλώσει όλοι και όλες παρόντες και παρούσες, από κάθε θέση ευθύνης αλλά και ως «στρατιώτες» και μόνο, στο πλευρό της νέας ηγεσίας, για να σηκώσουμε το «σπίτι» μας (τον ΣΥΡΙΖΑ) στα πόδια του και να τον ξανακάνουμε ελκυστικό στον χειμαζόμενο από τις αντιλαϊκές πολιτικές της Δεξιάς λαό. Και κυρίως να τον αναδείξουμε ως όχημα αντιστροφής της σημερινής κατάστασης στη χώρα και μιας αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος των πολλών και της εθνικής αξιοπρέπειας! Στο πλαίσιο αυτό, δώσαμε μάχες, προσωπικές και συλλογικές. Ταυτόχρονα προτάξαμε πανελλαδικά και σε κάθε επίπεδο ένα πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που το θεωρούμε ως προϋπόθεση για να μας ξαναδούν οι πληττόμενες τάξεις ως σύμμαχη δύναμη και να μας εμπιστευτούν ξανά τις τύχες τους! Την ίδια ώρα και για να υπηρετηθεί αποτελεσματικά αυτός ο στόχος, προβάλλαμε και ένα οργανωτικό σχέδιο και κυρίως ένα μοντέλο συλλογικής λειτουργίας και συνευθύνης, χωρίς αποκλεισμούς, αχρείαστες ρήξεις και εσωστρέφεια… Στο κλίμα αυτό χαιρετίσαμε και την ενωτική κίνηση του υποψήφιου προέδρου σ. Παύλου Πολάκη να μην διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερη εκλογική Κυριακή και να πάμε ενωτικά παρακάτω όλοι μαζί, χωρίς άλλη καθυστέρηση!


Στην χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μετά την προεδρική εκλογή, μπορεί να υπήρξε κάθε διάθεση από τη νέα ηγεσία σε επίπεδο ρητορικής για συναίνεση, συλλογικότητα, συμπερίληψη, λογοδοσία, πλην όμως στην πράξη, με τις μέχρι χθες ανακοινώσεις των πρώτων ημερών, αλλά και τις ίδιες τις χθεσινές προτάσεις του προέδρου στην Κ.Ε., διαφαίνεται μια εικόνα αποκλεισμών στα όρια της διαιρετικής τομής. Η εικόνα αυτή εκπέμπει μόνο μηνύματα απογοήτευσης και αποστράτευσης στο εσωτερικό του κόμματος και σε πλήθος στελεχών του, από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου εγχειρήματος! Η αίσθηση χθες ήταν σαν κάποιοι να θέλουν γρήγορα να ξεχάσουν ότι έγιναν εσωκομματικές εκλογές, με όχι αντιπαραθετικά, αλλά διακριτά τουλάχιστον πολιτικά και προγραμματικά πλαίσια, αλλά και διακριτών τρόπων για το πώς τα εκπέμπουμε στον κόσμο… και ότι απέναντι σ’ αυτά τοποθετήθηκε η βάση του κόμματος σε σχεδόν ισομοιρασμένα ποσοστά!


Κορύφωση αυτής της δυσάρεστης αίσθησης και μάλιστα στο πλαίσιο ενός γενικού προσκλητήριου επανάκαμψης μελών και στελεχών που είχαν απομακρυνθεί ή είχαν πάρει αποστάσεις από το κόμμα μας, αποτέλεσε η πρόταση του προέδρου για έγκριση από την Κ.Ε. της επανεισδοχής δύο (!) στελεχών στα όργανα του κόμματος και μάλιστα στους ρόλους και τις θέσεις ευθύνης που αυτοί κατείχαν όταν παραιτήθηκαν ή απομακρύνθηκαν! Και μάλιστα αυτό να διευκρινίζεται με επιτακτικό και άκαμπτο τρόπο από τα επίσημα χείλη του προέδρου το απόγευμα, μισή ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης. Παρά το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και των ομιλιών είχε ζητηθεί από πολλά μέλη της Κ.Ε. στις ομιλίες τους, είτε αυτό να μην συμβεί ως επιβαλλόμενη κοπτάτσια από τα πάνω (που δεν περιποιεί τιμή στο όργανο και την συλλογική και συναινετική λειτουργία που χρειάζεται σήμερα το κόμμα), είτε κυρίως, αν είναι να γίνει, να συνοδευτεί με μια γενναία απόφαση διεύρυνσης του κορυφαίου οργάνου της Πολιτικής Γραμματείας με 3-4 ακόμα στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν στο επίπεδο αυτό. Σημειωτέον ότι η Π.Γ. μετά τις αποχωρήσεις της προηγούμενης περιόδου λειτουργεί με αριθμό μελών μικρότερου από το μισό της αρχικής της σύνθεσης! Τέλος, εξηγήθηκε και ζητήθηκε από μέλη της Κ.Ε. ότι οποιαδήποτε επανάκαμψη στελεχών σε πρότερους ρόλους, επειδή αφορά σε μεμονωμένα και συγκεκριμένα πρόσωπα, ως είθισται στο κόμμα μας μπορεί να συμβεί μόνο με μυστική ψηφοφορία κάλπης στην Κ.Ε. και με δεδομένη τη δυνατότητα στα υπόλοιπα μέλη να προτείνουν ή να αυτοπροταθούν και να διεκδικήσουν τον ίδιο ρόλο και την ίδια θέση πολιτικής ευθύνης!


Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβάλλουμε καμία ένσταση για τα πρόσωπα, τα κίνητρα και τις ικανότητες των στελεχών που επέστρεψαν στην ενεργό δράση του κόμματος… Απλά δεν το θεωρούμε καλή αρχή και ανησυχούμε για το πρώτο δείγμα γραφής που εξέπεμψε η νέα ηγεσία χθες. Σημειώνουμε δε ότι μετά από σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής» της προηγούμενης ημέρας είχαν προαναγγελθεί οι αποφάσεις αυτές! Γιαυτό και θέσαμε με ξεκάθαρο τρόπο και από την αρχή της συνεδρίασης τις ενστάσεις μας και ζητήσαμε να ξεκαθαριστεί το θέμα. Άλλωστε μετά το δημοσίευμα και τις «φήμες» δεχόμασταν πλήθος διαμαρτυριών από μέλη και στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για το τι συμβολίζει αυτό για την νέα ηγεσία για το επόμενο διάστημα…


Δεν εισακουστήκαμε σε αυτά. Και μάλιστα προκρίθηκε μια διαδικασία έγκρισης δια της ανάτασης των χειρών, λίγο πριν λήξη η συνεδρίαση το βράδυ και μάλιστα από ένα σώμα ελάχιστων μελών Κ.Ε. που είχαν απομείνει στην αίθουσα, αφού οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει για να επιστρέψουν στις περιοχές τους ανά την επικράτεια. Το αποτέλεσμα ήταν η έγκριση της πρότασης του προέδρου με συνοπτικές διαδικασίες και με πλειοψηφία 49 (!) μελών υπέρ έναντι 19(!) μελών κατά… Nα σημειωθεί ότι και κορυφαία στελέχη έδειξαν την αμηχανία, αντίρρηση ή και τη δυσαρέσκειά τους (όπως πχ ο Νίκος Παππάς που ψήφισε λευκό). Και όλα αυτά για μια αναπλήρωση ή επανατοποθέτηση κάποιων στελεχών για 2-3 μήνες το πολύ! Αφού μετά και με συντεταγμένες διαδικασίες θα πάμε σε συνέδριο και εκλογή νέων οργάνων. Δηλαδή δεν το θεωρούμε και το πιο δύσκολο πράγμα πια για καμία ηγεσία, για κανένα μοντέλο λειτουργίας…


Ανησυχούμε από την ηθελημένη ή μη δυσκολία που επέδειξε χθες ο νέος πρόεδρος να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα ήσσονος σημασίας, που πιο πολύ θα μπορούσε να το δει ως ευκαιρία για να εκπέμψει συναίνεση και συμπερίληψη! Και μάλιστα αιτιολογώντας τη στάση του αυτή ο νέος πρόεδρος ως καθαρά πολιτική και συμβολική κίνηση και όχι οργανωτική διευθέτηση… Απευχόμαστε αυτό να αποτελεί δομικό στοιχείο της νέας ηγεσίας, που όλοι μας ελπίσαμε να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες…


Αναρωτιόμαστε γιατί να επιζητά ο νέος πρόεδρος να κριθεί στην επόμενη Κ.Ε. τον Γενάρη (όπως ο ίδιος ζήτησε) και όχι με την καλύτερη ευκαιρία που είχε χθες και την «κλώτσησε» επιδεικτικά ;


Αναρωτιόμαστε γιατί με τη στάση του χθες θεωρεί πολιτικό μήνυμα μια επανεισδοχή 2 στελεχών και δεν θεωρεί πολιτικό μήνυμα μια στάση συμπερίληψης όλου του κόμματος, που το μισό (τουλάχιστον) δεν βλέπει τον εαυτό του μέσα στις μέχρι σήμερα προεδρικές αποφάσεις ;


Μας αναστατώνει η σκέψη ότι μπορεί κάποιοι που παραιτήθηκαν και εκφώνησαν βαριά λόγια για το κόμμα, όχι μόνο να επανέρχονται (δεν έχουμε αντίρρηση σ’ αυτό), αλλά και με ανάταση χειρός 50 ανθρώπων να επανακαταλαμβάνουν αποκλειστικά την πρότερη θέση τους στα όργανα».


Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ


Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. αποφασίστηκε η πολιτική διαδικασία που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι το καταστατικό συνέδριο της Άνοιξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όπως είπε, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Σωκράτης Φάμελλος θα πρέπει η Π.Γ. να καταθέσει την πρότασή της για τον οδικό χάρτη προς το καταστατικό Συνέδριο και να ακολουθήσει συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 18 Ιανουαρίου, που θα αποφασίσει επ’ αυτής.


Παράλληλα ξεκινά η πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλη τη χώρα. Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην επόμενη Κ.Ε. που θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου θα συζητηθεί και το θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας.


Τέλος, βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον πρόεδρό του είναι να βρεθεί λύση για την Αυγή και το Κόκκινο. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται συζητήσεις και αναμένεται να συσταθεί ομάδα που θα εργαστεί για αυτό.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη