22 Ιαν 2025
Κόντρα του Υπ. Δικαιοσύνης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Σε μετωπική σύγκρουση για το νομοσχέδιο που αφορά την ενδοοικογενειακή βία έχει έρθει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η μία πλευρά κάνει λόγο για την ενσωμάτωση διατάξεων και άλλες ρυθμίσεις που διατάξεις που ενισχύουν την ασφάλεια και την άλλη πλευρά να λέει πως με την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών, επιχειρείται απομείωση των δικαιωμάτων των πολιτών και καταστρατήγηση των αρχών της δίκαιης δίκης.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση και λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αφού εγκάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης πως την απέκλεισε από τη διαβούλευση, μίλησε «για μία επικίνδυνη νομοθετική οπισθοδρόμηση και θέτει την Ελλάδα σε ένα μοναχικό δρόμο, απομακρύνοντας την από το κεκτημένο της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Τόνιζε δε, πως «διατάξεις όπως, σταδιακής επαναφοράς της προφυλάκισης, αύξησης της διάρκειας της προσωρινής κράτησης, επέκτασή της στα πλημμελήματα, η απαγόρευση μετατροπής αναστολής της ποινής και για επιπλέον εγκλήματα κοντά σε αυτά που ήδη προβλέπονται, παράκαμψη της διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων και εκδίκαση της υπόθεσης χωρίς ο κατηγορούμενος ή ο συνήγορος του να έχουνε πραγματικά το δικαίωμα να εξετάζουν τον παθόντα μηνυτή, είναι άκρως προβληματικές».
Το επεισόδιο με Φλωρίδη και η αποχώρηση
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εξαπέλυσε μύδρους για το νομοθέτημα κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, επικεντρώνοντας στον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνει το Σ/Ν στο ελληνικό Δίκαιο, τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα θύμα ή τους συγγενείς των θυμάτων να καταθέτουν υπόμνημα όταν πρόκειται ένα δικαστικό συμβούλιο να κρίνει την πρόωρη αποφυλάκιση του θύτη με όρους.
«Δεν έχει καμία σχέση η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με το αντικείμενο της ρύθμισης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Φλωρίδη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το παρακάτω επεισόδιο που οδήγησε στην αποχώρηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έχουν καμία σχέση αυτά που λέτε με τη νομική επιστήμη;
Χ. ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ: Αυτά που λέω εγώ; Λυπάμαι πάρα πολύ για την προσβολή. Αυτή την προσβολή δεν την δέχομαι εάν δεν την ανακαλέσετε. Ότι αυτά που λέω δεν έχουν σχέση με τη νομική επιστήμη;
Π. ΚΑΠΠΑΤΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Σεβαστίδη, τελειώσατε;
Χ. ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ: Όχι δεν τελείωσα. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τη νομική επιστήμη είπε ο κύριος Υπουργός.
Π.ΚΑΠΠΑΤΟΣ: Εάν θέλετε να συνεχίσετε, έχετε το λόγο κύριε Σεβαστίδη.
Χ.ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ: Θα πρέπει να ανακαλέσει ο κύριος Υπουργός για να συνεχίσω.
Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα είναι δυνατόν να λέτε στον εκπρόσωπο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι δεν έχει σχέση με τη νομική επιστήμη; Κύριε Σεβαστίδη, παρακαλούμε να παραμείνετε, διότι έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος του υπουργείου, που είναι να μην ακουστεί ο αντίλογος.
Χ. ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ: Προσωπικά τέτοια προσβολή εγώ δεν την περίμενα αποχώρηση)
Νωρίτερα, ο κ. Σεβαστίδης είχε κατηγορήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, πως «με πρόσχημα τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, που χρησιμοποιείται σαν μια βολική πρόφαση εδώ πέρα στην πραγματικότητα, επιχειρείται μια διαρκής απομείωση των δικαιωμάτων των πολιτών και καταστρατήγηση των κανόνων των αρχών της δίκαιης δίκης», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Σεβαστίδης είπε “με το πρόσχημα τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας”. Αμφισβητεί δηλαδή, την διάθεση της κυβέρνησης να πατάξει αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί ο εκπρόσωπος να αμφισβητεί ευθέως την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει φαινόμενα που έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις», απάντησε σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.
Ενστάσεις διατύπωσαν και άλλοι φορείς, όπως η Ένωση Ποινικολόγων Ελλάδας, που έκανε λόγο για προώθηση μιας παρωχημένης αντίληψης, αλλά και η αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικό λαϊκισμό».