15 Ιαν 2025

Τουρκική “επένδυση” στη Θεσσαλονίκη; Κανείς δεν βλέπει κίνδυνο;


Τουρκική “επένδυση”. Σύμφωνα με πληροφορίες στον ελληνικό τύπο, ο Τούρκος μεγιστάνας κος. Κοτς σχεδιάζει να αγοράσει το αρχοντικό Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο μελέτης για τον «διάλογο και την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ Χ

Το μέγαρο Αλλατίνι υπήρξε ο τόπος εξορίας του σουλτάνου Αμπντούλχαμιτ Β’ μετά την καθαίρεση του από τους Νεότουρκους. Είναι προφανής η σύνδεση με την οθωμανική ιστορία στην πόλη. Το κτήριο αυτό σήμερα στεγάζει υπηρεσίες της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Με αφορμή αυτή την πληροφορία επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινή γνώμη τα εξής:

Η οικογένεια Κοτς απέκτησε τον αρχικό πλούτο της από την καταλήστευση των ελληνικών και αρμενικών περιουσιών στη Μικρά Ασία μετά την γενοκτονία στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να παρουσιάζουν κάποια ΜΜΕ αυτή την οικογένεια ως «φιλελληνική».

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Κοτς χρηματοδοτώντας την αναστήλωση ορθόδοξων εκκλησιών στη σημερινή Τουρκία, συμβάλει στο μακιγιάρισμα και στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας ως δήθεν ανεκτικής προς τον χριστιανισμό χώρας, ενισχύσει την ήπια ισχύ και ιδεολογική επιρροή του τουρκικού κράτους στους ελληνικούς πληθυσμούς καθώς και το τουριστικό ρεύμα προς την Τουρκία, σε συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η οικογένεια Κοτς είναι από τα σημαντικότερα μέλη του τουρκικού επιχειρηματικού κατεστημένου με στενές διασυνδέσεις και διαχρονικές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία και τις κρατικές υπηρεσίες στη χώρα αυτή. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε (ή μήπως δεν επιχείρησε;) να επηρεάσει την τουρκική κυβέρνηση προς μια πιο φιλελληνική κατεύθυνση. Ίσως να μην το επιθυμεί ή να μην μπορεί, διότι ως γνωστόν στην Τουρκία είναι το κράτος που επηρεάζει και εργαλειοποιεί τους επιχειρηματίες για άσκηση επιρροής του στο εξωτερικό και όχι το αντίστροφο.

Ο όμιλος Κοτς έχει αγοράσει μαρίνα σε ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου ενώ διαθέτει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για την προοπτική περαιτέρω οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης Τούρκων μεγιστάνων στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Ως γνωστόν, για το τουρκικό υπερεθνικιστικό φαντασιακό η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια «αλύτρωτη πατρίδα» στην οποία υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο «εθνικός ηγέτης» που πέταξε τους Έλληνες στη θάλασσα, ο δικτάτορας που διέπραξε γενοκτονία κατά των Ελλήνων, ο Μ. Κεμάλ.

Η δημιουργία ενός μεγάλου τουρκικού πολιτιστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, ενέχει δυνητικούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Ένα τέτοιο κέντρο, με πρόσβαση σε τεράστια τουρκική χρηματοδότηση, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο διάχυσης τουρκικής προπαγάνδας και ιδεολογικής επιρροής στη βόρεια Ελλάδα, προωθώντας τουρκικά αφηγήματα και οπτικές για την οθωμανοκρατία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρυπτόμενα κάτω από τον μανδύα μιας εύπεπτης, αλα τούρκα αντίληψης περί «ελληνοτουρκικής φιλίας».

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτοί οι κίνδυνοι, δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής όπου έχουν διεισδύσει τουρκικά κεφάλαια τα οποία εκτός από πολιτιστικά κέντρα, άρχισαν να δημιουργούν σχολεία και πανεπιστήμια, να χρηματοδοτούν δημοσιογράφους και ΜΜΕ κλπ.

Μια τέτοια τουρκική οικονομική, πολιτιστική και ιδεολογική διείσδυση στη Θεσσαλονίκη δύναται να προκαλέσει σοβαρό εσωτερικό διχασμό και τριβές στην τοπική κοινωνία, καθώς και να υπονομεύσει το ηθικό και την διάθεση του ελληνικού λαού και του πολιτικού συστήματος για ενιαία αντίσταση στο σύγχρονο τουρκικό επεκτατισμό, καλλιεργώντας μια παραποιημένη, ωραιοποιημένη εικόνα για την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και δημιουργώντας δίκτυα επιρροής σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες απόγονοι προσφύγων από την Μικρά Ασία και θυμάτων της γενοκτονίας από τους νεότουρκους και τους κεμαλικούς οι οποίοι θα αισθάνονταν διπλά προσβεβλημένοι και απειλούμενοι από μια τέτοια εξέλιξη.

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά και νησίδες καθώς και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα μειονοτήτων, να διδάσκει την ναζιστικού τύπου θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” στα σχολεία της καλλιεργώντας επεκτατισμό στις νέες γενιές, να αποσταθεροποιεί την Μέση Ανατολή στηρίζοντας την τζιχαντιστική τρομοκρατία, να εργαλειοποιεί τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, θα ήταν αυτοκτονικό η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει την διόγκωση της τουρκικής οικονομικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής διείσδυσης στην Ελλάδα.

Θα ήταν πιο χρήσιμο η οικογένεια Κοτς, αντί να επιχειρεί πολιτιστική διείσδυση και επιρροή στην Ελλάδα, να επενδύσει κεφάλαια για την εκπαίδευση των Τούρκων πολιτών και των πολιτικών κομμάτων τους για τα τουρκικά εγκλήματα της γενοκτονίας και των εθνοκαθάρσεων, την παράνομη κατοχή της Κύπρου, το διεθνές δίκαιο και την δημοκρατία. Διαθέτουν άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Τουρκία.

Έτσι θα συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας και πρακτικής. Και πραγματικά θα ωφελούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των χωρών μας. Ίσως έτσι θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, και να εξιλεωθούν ως οικογένεια και για τις ληστρικές πρακτικές των προγόνων τους έναντι των θυμάτων της γενοκτονίας στη Μικρά Ασία και στον Πόντο.