30 Μαΐ 2025
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης για τη Μονή Σινά...
Αναταράξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή προκαλεί η είδηση ότι το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι σε ολόκληρο τον κόσμο, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, καθώς και όσα ακίνητα διαθέτει στην Αίγυπτο, περνούν στα χέρια του αιγυπτιακού Δημοσίου...
Με αφορμή αυτήν την αιφνιδιαστική εξέλιξη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης, βάζοντας στο στόχαστρό τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς είναι νωπή η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του ελληνορθόδοξου κόσμου.
Ανδρουλάκης: «Βαθύτατα εκτεθειμένοι» Μητσοτάκης και ΥΠ.ΕΞ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της θρησκευτικής ελευθερίας των ορθοδόξων χριστιανών, αλλά και προσβολή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η απόφαση των αρχών της Αιγύπτου να προχωρήσουν στη μονομερή μεταβολή του νομικού καθεστώτος ιδιοκτησίας και λειτουργίας της Ιεράς Μονής Αικατερίνης Όρους Σινά, στη δήμευση περιουσίας και την έξωση μοναχών του αρχαιότερου εν ζωή ορθόδοξου μοναστηριού στον κόσμο.
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι. Ιδίως για το ύφος και τη χαμηλή ένταση της αντίδρασης του Υπουργείου Εξωτερικών, με δεδομένη την απροκάλυπτη αθέτηση των αμοιβαίων δεσμεύσεων Ελλάδας-Αιγύπτου που είχαν αναληφθεί σε υψηλό επίπεδο και με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Πρόσθεσε πώς «το νέο αυτό σοβαρό περιστατικό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή απομειώνεται επικίνδυνα, ακόμη και στις διμερείς σχέσεις με φίλιες χώρες, όπως η Αίγυπτος».
Κάλεσε την Κυβέρνηση να εντείνει άμεσα και αποτελεσματικά τις διπλωματικές της προσπάθειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για την προστασία της Μονής ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών.
ΣΥΡΙΖΑ: Προχειρότητα και σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας
Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε ότι «οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, βάσει δικαστικής απόφασης η αιγυπτιακή πλευρά ανατρέπει το στάτους κβο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά προκειμένου να την μετατρέψει σε μουσείο, δεσμεύοντας παράλληλα την ακίνητη της περιουσία, παρά την φερόμενη «συναντίληψη» Μητσοτάκη - Σίσι, αποτελούν άκρως ανησυχητική εξέλιξη, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Υπενθυμίζουμε, ότι μόλις πριν μερικές ημέρες, στις 7 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον ευχαρίστησε για το «προσωπικό ενδιαφέρον» του για την «προστασία» της μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της, ενώ μάλιστα υπεγράφη και Κοινή Διακήρυξη, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων και εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου», σημείωσε επίσης η Κουμουνδούρου και πρόσθεσε τα παρακάτω:
«Η επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά, αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα εκκλησιαστικά θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας της, το οποίο εκτός από το εσωτερικό, παράγει ιδιαιτέρως δυσμενή αποτελέσματα και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η κυβέρνηση, οφείλει να προβεί άμεσα στην απαραίτητη ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η αιγυπτιακή πλευρά αποκλίνει από την συνεννόηση Μητσοτάκη - Σίσι, και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως την αυτόνομη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Όρους Σινά».