9 Μαΐ 2025

Φως στις ενέργειες Κώστα Καραμανλή για τον ΟΣΕ ρίχνει δημοσίευμα της Καθημερινής


 Στοιχεία για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για την αύξηση της χρηματοδότησης και τις προσλήψεις στον ΟΣΕ φέρνει στο φως δημοσίευμα της
 
Καθημερινής με αφορμή την πολυσέλιδη δικογραφία που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Όπως γράφει η Καθημερινή, προ ημερών ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης ανέκρινε δύο στελέχη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα. Στις απολογίες τους, ο ανακριτής «σκόνταψε» επάνω στο όνομα του Κώστα Καραμανλή και το πλούσιο ανακριτικό υλικό έφτασε στο περίφημο «ειδικό δωμάτιο» στο ισόγειο της Βουλής.

Κώστας Καραμανλής για Τέμπη: «Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου»

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το όνομα του Καραμανλή δεν αναφέρεται στις καταθέσεις των υπαλλήλων. Οι απολογούμενοι απλώς αναφέρθηκαν σε δύο ενημερωτικά έγγραφα που συνέταξε ο τότε Γενικός Διευθυντής Μεταφορών Ανδρέας Πολάκις και απέστειλε στο «Γραφείο Υπουργού Υποδομών» (διακινήθηκαν σε πολλούς άλλους παραλήπτες μέσα στο υπουργείο) στις 10 και στις 21 Σεπτεμβρίου 2021.

Με τα έγγραφα αυτά εξηγούσε γιατί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ μπορεί να αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, αιτίες αύξησης των πιθανοτήτων «ατυχημάτων και συμβάντων». Τεκμηρίωσε, λοιπόν, την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης και νέες προσλήψεις. Ο ανακριτής ζητεί οπότε από τη Βουλή να διερευνήσει αν ο υπουργός έπραξε τα δέοντα.

Ενέργειες Καραμανλή και εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού

Αμέσως μετά τις επιστολές, το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να ενημερώνεται για τις μεγάλες ελλείψεις του ΟΣΕ και αποφάσεις ελήφθησαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση σε επίπεδο σχεδιασμού. Το Νοέμβριο του 2021 και το Σεπτέμβριο του 2022 εκδόθηκαν δύο Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη συνολικά 217 εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Παράλληλα, για να ξυπνήσει η «χελώνα» του ΑΣΕΠ προετοιμάστηκε –σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομοθετικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, που υπάγεται στον πρωθυπουργό– και ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση ιδίως για την επιτάχυνση των προσλήψεων των επαγγελματιών πεδίου (κλειδούχους, σταθμάρχες), δηλαδή για τις 90 από τις πρώτες 117 θέσεις (πρόκειται για το άρθρο 37 που συμπεριλήφθηκε στον νόμο 4903/2022).

Το ΑΣΕΠ ανταποκρίθηκε ένα χρόνο μετά(!) τον Δεκέμβριο του 2022 με σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη 90 ατόμων. Οι προσλήψεις αυτές, εν έτει 2025, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής διαπιστώνοντας το τέλμα του ΑΣΕΠ, το καλοκαίρι του 2022 ενήργησε για να προσληφθούν στον ΟΣΕ 210 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου («μπλοκάκια»).

Θυμίζουμε ότι το 2010, αμέσως μετά την αναδιάρθρωση, στον ΟΣΕ εργάζονταν 3.882 άτομα. Ως το 2021 μειώθηκαν σε μόλις 915. Σήμερα ο ΟΣΕ λειτουργεί με τα 210 «μπλοκάκια» του Καραμανλή και με περίπου άλλα 200 «μπλοκάκια» που προσλήφθηκαν επί Χρήστου Σταϊκούρα (2023-2025).

Χρηματοδότηση και εναλλακτικές λύσεις

Στις δύο επιστολές ο Ανδρέας Πολάκις τεκμηριώνει ότι για να λειτουργήσει ο ΟΣΕ (που έως τότε χρηματοδοτούνταν σταθερά με 45 εκατ. ευρώ ετησίως από το Δημόσιο και είχε έσοδα άλλα περίπου 15 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη υποδομής) χρειαζόταν επιπλέον 75 εκατ. τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο Καραμανλής φέρεται να ξεκίνησε από τα μέσα του 2022 αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την αύξηση της ετήσιας κρατικής ενίσχυσης προς τον ΟΣΕ από 45 σε 75 εκατ. ευρώ, αίτημα που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργα συντήρησης συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ (80 συν 130 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ και Ταμείου Ανάκαμψης) που εγκρίθηκαν από τη διυπουργική επιτροπή έως τις αρχές του 2023 δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη